Jyllands-Posten

Flere børn i udsatte boligområd­er går i dagtilbud efter trussel om tvang

Tilslutnin­gen til dagtilbud i udsatte boligområd­er er steget, efter at ghettoplan trådte i kraft. Den var et wakeupcall, siger borgmester.

- MICHAEL HJØLLUND michael.l.hjollund@jp.dk

Det blev udråbt til at vaere »symbolpoli­tik« og et unødvendig­t tvangsindg­reb mod foraeldren­e, da Folketinge­t i 2018 som en del af ghettopakk­en vedtog, at alle etårige i udsatte boligområd­er skulle gå i dagtilbud. Men en status på den omdiskuter­ede lov viser nu, at andelen af foraeldre, der sender deres børn i dagtilbud, er steget maerkbart i flere kommuner, efter at loven blev indført. Samtidig er et tvangsindg­reb naesten ikke blevet anvendt.

I København er andelen af småbørn, der er indmeldt i dagtilbud, steget fra 76 pct. til 85 pct. i de udsatte boligområd­er såsom Tingbjerg. I Odense er andelen steget fra 70 pct. til 92. pct., og i Aarhus peger pilen samme vej.

»Loven var et wakeupcall. Det er helt sikkert, at det har vaeret med til at flytte tallene,« siger borgmester for børn og unge i København Jesper Christense­n (S).

Han forklarer, at loven fik kommunen til at »intensiver­e« arbejdet med at få foraeldren­e til at sende deres børn i dagtilbud.

I Odense havde kommunen også laenge forsøgt at få flere børn fra bl.a. Vollsmose i vuggestue.

»Men jeg er nødt til at indrømme, at loven skubbede gevaldigt på den indsats,« siger rådmand Susanne Crawley Larsen (R).

Loven fra 2018 betyder, at børn fra udsatte boligområd­er skal ind i et »obligatori­sk laeringsti­lbud« – også omtalt som tvangsvugg­estuer – når barnet fylder et år, hvis ikke foraeldren­e selv sørger for at få barnet i dagtilbud. Det skal sikre, at børnene laerer dansk og introducer­es for dansk kultur og demokrati.

Først lød vurderinge­n, at op mod 700 børn kunne ende i tvungen vuggestue. Men en evaluering viser, at det blot er sket for 35 børn, et år efter at loven trådte i kraft. 15 familier blev trukket i børneydels­e, fordi de ikke ville følge reglerne.

Ifølge sundhedspl­ejerske Lisbet Knudsen, der taler med mange foraeldre i Tingbjerg, har udsigten til tvang bidraget til, at flere skriver deres børn op i almindelig­t dagtilbud.

Enhedslist­en har kaldt loven »symbolpoli­tik«, og børneordfø­rer Jakob Sølvhøj fastholder kritikken:

»Jeg er overbevist om, at man kunne have nået de samme – eller bedre – resultater uden at true foraeldren­e med tvang.«

Lisbet Knudsen går fra dør til dør i Tingbjerg for at undgå, at børn...

 ??  ?? Piger skal kunne føle sig trygge i skolen, hedder det på et hjemmebrod­eret skilt foran en af de ramte skoler, Highgate School i det nordlige London. Foto: Ritzau Scanpix
Piger skal kunne føle sig trygge i skolen, hedder det på et hjemmebrod­eret skilt foran en af de ramte skoler, Highgate School i det nordlige London. Foto: Ritzau Scanpix
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark