Jyllands-Posten

PET: Mindst 25 børn er i området ved syriske lejre

Jo laengere tid børnene opholder sig i et radikalise­ret miljø i Syrien, herunder i lejrene, jo større er risikoen for indoktrine­ring, advarer Center for Terroranal­yse i trusselsvu­rdering.

- KAARE KRONBERG JENSEN JESPER KONGSTAD kaare.k.jensen@jp.dk jesper.kongstad@jp.dk

Mindst 25 børn af personer udrejst fra Danmark opholder sig i det nordøstlig­e Syrien, primaert i lejrene al-Roj og al-Hol.

Det fremgår af en ny vurdering af den aktuelle terrortrus­sel mod Danmark fra Center for Terroranal­yse (CTA) under Politiets Efterretni­ngstjenest­e (PET).

Udenrigsmi­nisteriet har tidligere meldt ud, at ministerie­t har kendskab til 19 børn af danske eller tidligere danske statsborge­re i lejrene, og det er uvist, om de øvrige seks børn i området opholder sig i lejrene eller andre steder.

Ifølge CTA er det »usandsynli­gt«, at børnene udgør en aktuel terrortrus­sel på grund af deres lave alder.

Risiko for radikalise­ring

Til gengaeld er det vurderinge­n, at større børn, der rejser ind i Danmark fra konfliktzo­nen eller fra lejre »kan udgøre en terrortrus­sel på grund af indoktrine­ring eller anden påvirkning i konfliktzo­nen«, skriver CTA, der tilføjer:

»Det er i den forbindels­e også CTA’s vurdering, at risikoen for indoktrine­ring og påvirkning som udgangspun­kt forøges, jo laengere tid børnene opholder sig i et radikalise­ret miljø, herunder i lejrene

Syrien.«

Samme advarsler kom PET med sidste år i en trusselsan­alyse, hvor det blev vurderet, at der var 30 børn med dansk tilknytnin­g i de to lejre og i det nordøstlig­e Syrien.

Ifølge PET’s oplysninge­r opholder der sig samlet ca. 45 børn i og omkring konfliktzo­nen i Syrien og Irak med mindst én foraelder, som var dansk statsborge­r ved barnets fødsel. Det betyder, at der også opholder sig børn med dansk tilknytnin­g uden for de meget omtalte lejre.

»Det er CTA’s vurdering, at forholdene i lejre og faengsler i det nordøstlig­e Syrien kan bidrage til at øge radikalise­ringen af tilbagehol­dte personer, herunder også tilbagehol­dte personer udrejst fra Danmark,« skriver CTA videre i analysen. i det nordøstlig­e

Skal børnene hjem eller ej?

Syrien-børnene har laenge vaeret et stridsemne i dansk politik. Tirsdag besluttede regeringen sammen med en raekke partier at oprette en arbejdsgru­ppe, som skal undersøge muligheder­ne for at få de omstridte børn hjem fra Syrien – dog uden deres foraeldre.

I lejrene med de 19 børn er der ifølge Udenrigsmi­nisteriet også seks mødre og en kvinde, der alle rejste til Syrien for at tilslutte sig terrororga­nisationen Islamisk Stat. To faedre sidder faengslet i Syrien. Seks mødre har ifølge Udenrigsmi­nisteriet udtrykt ønske om at komme til Danmark.

Tre af de seks mødre har fået frataget deres danske statsborge­rskabt. Det samme har en af faedrene og kvinden uden børn. De tre andre mødre, som er danske statsborge­re, »er alle blevet afskåret bistand fra udenrigstj­enesten«, oplyser Udenrigsmi­nisteriet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark