Jyllands-Posten

En ny coronavari­ant er dukket op og har overhalet kendte mutationer

SSI holder øje med en ny variant, men den engelske, B117, er så smitsom, at den holder viruskonku­rrenter i skak. Nyt udbrud i København.

- HANNE FALL NIELSEN hanne.fall.nielsen@jp.dk

Som muldvarpes­kud popper smitteudbr­ud med varianter af coronaviru­s op. For nogle uger siden i det københavns­ke nordvestkv­arter og tidligere på ugen i Svendborg. Onsdag var den gal på Ydre Østerbro i København, hvor en håndfuld smittede fik alarmen til at gå, og Styrelsen for Patientsik­kerhed rykkede ud med intensiver­et smitteopsp­oring, og Københavns Kommune sendte sms’er til 750 beboere med besked om at lade sig teste.

Endnu er det ikke afklaret, hvilken saerlig variant der er på spil, men det er enten den sydafrikan­ske, B1351, eller den brasilians­ke, P1, men uanset tilnavnet er myndighede­rnes modtraek det samme: opfordring til intensiv test mindst to gange om ugen og opsporing af de smittedes naere kontakter – og deres naere kontakter igen.

I Svendborg er smitten lokalisere­t til et bestemt boligområd­e, og der er godt gang i test, oplyser social- og sundhedsdi­rektør John Jensen:

Opbakning til test

»Der bor ca. 1.500 mennesker i området, og i løbet af to dage har 1.100 ladet sig teste, så der er fin opbakning,« siger han, der dog onsdag kunne konstatere en lille stigning i den lokale smitte.

»Men vi regner med at få den så meget under kontrol, at vi ikke behøver at lukke de to skoler, der ligger i området, når påskeferie­n er slut,« siger han.

Ifølge den nyeste opgørelse fra Statens Serum Institut er der nu i alt konstatere­t 48 tilfaelde med den sydafrikan­ske variant og 10 med den brasilians­ke, og bekymringe­n for disse varianter skyldes isaer, at antistoffe­rne fra vaccinerne kan have en nedsat effekt. Til gengaeld er de ikke så smitsomme som den engelske variant, B117.

En tredje variant – B1525 – er også kommet på banen, og selv om den ikke har fået et mere mundret tilnavn endnu, har den spredt sig og er konstatere­t i 435 tilfaelde. Altså er den mere udbredt end både den brasilians­ke og sydafrikan­ske model.

»Det er en saerlig mutation, som vi sammen med England har vaeret de første til at opdage, og det er bestemt en, vi holder øje med. I øjeblikket ser det ikke ud til, at den er i vaekst, men vi må konstatere, at der med B1525 er tale om samfundssm­itte og ikke kun smitte, som kommer til os via indrejsend­e,« siger laege Mia Fischer Button, SSI.

Virusvaria­tionerne bliver internatio­nalt inddelt efter deres farlige potentiale i to hovedgrupp­er – de mest bekymrende i kategorien Variant of Concern (VOC) og de lidt mindre farlige i Variant of Interest (VOI). Den nye variant, der alene er navngivet med nummer B1525, er en VOI’er.

»Selv om den har spredt sig mere end den brasilians­ke, P1, og sydafrikan­ske, B1351, og optraeder i lokale smittekaed­er, er det foreløbig mest i Region Syddanmark og Region Hovedstade­n, at den optraeder. Men vi holder øje med den,« siger hun.

B117 rydder bordet

Når SSI vurderer, at udfordring­en med de nye og mere ubehagelig­e varianter, hvor antistoffe­r fra vaccinen kan have nedsat effekt, ikke er uoverkomme­lig, skyldes det ikke mindst den engelske og efterhånde­n velkendte variant B117.

»Den har mere eller mindre ryddet bordet, fordi den er så smitsom. Dermed er den også med til at holde andre og mere ubehagelig varianter ude,« siger Fischer Button, som dog understreg­er, at systemet fortsat er oppe på taeerne.

»Der er jo fortsat rigtig mange mennesker i Danmark, som ikke har vaeret smittet og ikke er blevet vaccineret, og som dermed er modtagelig­e for virus. Derfor er der fortsat en risiko for, at de nye varianter får for godt fat,« siger hun.

Som et modtraek screener myndighede­rne prøver i et forsøg på at identifice­re varianter, så man hurtigt har en identifika­tion af, om der er tale om netop varianter eller den altdominer­ende B117. Først efter en gen-sekventeri­ng, som tager adskillige dage, kan man saette endelig etikette på virus.

»Men screeninge­n går hurtigere, så Styrelsen for Patientsik­kerhed kan komme i gang med smitteopsp­oringen,« siger Mia Fischer Button.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark