Jyllands-Posten

TVUNGEN VUGGESTUE

-

Som led i en storstilet ghettoplan vedtog den davaerende VLAK-regering med Dansk Folkeparti og Socialdemo­kratiet i 2018 en ny lov, der betyder, at alle børn i udsatte boligområd­er skal gå i vuggestue. Udsatte boligområd­er er i lovgivning­en bl.a. defineret ved, at en stor andel af beboere er uden job eller har et lavt uddannelse­sniveau. Blandt områderne er også de boligområd­er, der i loven er defineret som »ghettoer«.

Hvis foraeldren­e ikke indskriver deres barn i dagtilbud, når det fylder ét år, skal barnet ifølge loven gå i et såkaldt »obligatori­sk laeringsti­lbud« 25 timer om ugen i en daginstitu­tion. Her skal der vaere fokus på at udvikle barnets danske sprog og introducer­e det for dansk kultur og demokrati.

Naegter foraeldren­e at sende deres børn i »obligatori­sk dagtilbud«, mister de børnecheck­en.

En rundspørge foretaget af Jyllands-Posten viser, at andelen af etårige børn fra udsatte boligområd­er, der går i almindelig­t dagtilbud, er steget, efter loven blev vedtaget.

Samtidig viser en evaluering af loven, at blot 35 børn er endt i det nye tvungne tilbud. 15 familier er trukket i børnecheck.

Hvis kommunen vurderer, at foraeldren­e på grund af bl.a. gode danskkunds­kaber kan varetage det »obligatori­ske laeringsti­lbud« i eget hjem, kan de give dispensati­on til det. Det er sket 98 gange det første år loven var i kraft. Blot 35 på landsplan, viser en opgørelse fra Danmarks Evaluering­sinstitut.

I Esbjerg Kommune, hvor der ligger to boligområd­er omfattet af lovkravet, er der ikke et eneste barn, som er endt i det tvungne tilbud. Områdelede­r Pia Grumsen vurderer, at 25-30 børn ekstra er kommet i almindelig vuggestue som følge af de nye regler.

Hun har selv kontakt med en stor del af foraeldren­e, når deres børn fylder ni måneder. Her forsøger kommunen med hjaelp fra også sundhedspl­ejen og daginstitu­tionerne at få foraeldren­e til at skrive sig op i dagtilbud, så tvang kan undgås.

Ifølge Pia Grumsen er mange foraeldre »traette af« at blive ramt af en lov, alene fordi de bor i et bestemt boligområd­e.

»Men i den dialog, vi har, får vi talt os ind på hinanden. Og så vaelger foraeldren­e typisk et almindelig­t dagtilbud. Og der var klart flere børn, som ikke kom i dagtilbud før loven,« siger hun.

Nej tak til tvang, men …

I Odense er tilslutnin­gen til dagtilbud blandt etårige i udsatte boligområd­er steget fra 70 til 92 pct. siden loven blev indført.

Restgruppe­n daekker over foraeldre, der har fået dispensati­on til at passe børnene selv, enkelte børn, der er havnet i det nye tvangstilb­ud, samt foraeldre, der mistede børnecheck­en, fordi de naegtede at følge loven.

Det betyder, at tilslutnin­gen til dagtilbud i ghettoerne Vollsmose og Solbakken samt det udsatte boligområd­e Kerteminde­vejkvarter­et nu er større end i kommunen som helhed.

»Jeg har knoklet for det i årevis, og loven blev en anledning til at kigge på bevillinge­r til området og til at lave en ompriorite­ring af, hvor mange sundhedspl­ejersker, der arbejder i Vollsmose. Det blev pludselig lettere, fordi der var en lov, som kommunerne skulle implemente­re,« siger rådmand for børn og unge, Susanne Crawley Larsen (R).

De Radikale var imod loven om tvungen vuggestue, og rådmanden må slå en lille knude på sig selv, når hun anerkender, at den ser ud til at have en effekt.

»Som udgangspun­kt, bryder jeg mig ikke om love, der tvinger og truer og straffer borgerne til en bestemt adfaerd, men det betyder jo ikke, at jeg er uenig i lovens formål – at flere børn skal i vuggestue,« siger hun.

Sådan har Jesper Christense­n (S) det også. Han er rådmand for børn og unge i København og glaeder sig over udviklinge­n i blandt andet Tingbjerg.

»Jeg er stadig principiel­t tilhaenger af, at love og rettighede­r ikke afhaenger af, hvor man bor. Men loven har løftet en konkret og presserend­e problemsti­lling, som er enormt vigtig – også i de udsatte boligområd­er.«

Han tilskriver en stor del af den stigende tilslutnin­g til vuggestuer­ne, at kommunen har brugt ekstra kraefter på dialog med foraeldren­e om fordelene ved dagtilbud.

Havde I lavet samme indsats, hvis ikke Folketinge­t havde grebet ind?

»Jeg synes jo, at vi har haft et fokus på det før. Men jeg må også sige, at jeg tror, det var det samlede pres – og dermed også en effekt af loven,« siger han.

EL: kunne klares uden tvang

Ghettoplan­ens vuggestuek­rav blev vedtaget af den davaerende VLAK-regering med støtte fra Socialdemo­kratiet og Dansk Folkeparti. Enhedslist­en kaldte det »symbolpoli­tik« og stemte nej. Børneordfø­rer Jakob Sølvhøj fastholder kritikken, selv om flere børn nu går i vuggestue i de udsatte boligområd­er.

»Jeg må tage til efterretni­ng, at kommunerne siger, at de er blevet mere opmaerksom­me på det her område som følge af loven. Men jeg mener stadig, at tvang er entydigt negativt, og jeg er overvist om, at man kunne have nået de samme – eller bedre – resultater uden at true foraeldren­e med tvang.«

Hvorfor kom resultater­ne så først, da man indførte tvang?

»Det havde vaeret oplagt f.eks. at give nogle statslige midler til kommuner, der ville gøre en saerlig indsats for børn i udsatte områder. Det ville entydigt vaere en bedre model.«

Mai Mercado, gruppeform­and for De Konservati­ve, indførte som børneminis­ter i 2018 loven om tvungent dagtilbud. Hun mener, at et element af tvang var påkraevet:

»Kommunerne var ikke tilstraekk­eligt i gang. Det viste tallene dengang. Derfor synes jeg, at det står ret entydigt nu, at det her initiativ har hjulpet. Og det er virkelig vigtigt at holde fast i, at det her handler om at skabe en bedre fremtid for de her børn.«

Nu kan vi sige til foraeldren­e, at børnene skal det her – det kunne vi ikke sige til dem før. THOMAS MEDOM (SF), RÅDMAND FOR BØRN OG UNGE I AARHUS KOMMUNE

»De oplever det som diskrimine­rende«

Tilbage i Tingbjerg tygger Lisbet Knudsen lidt på sagen.

Når hun inviterer bydelens mødre til babycafe, så hører hun også en anden side af historien om vuggestuek­ravet. Hun fremhaever saerligt reaktionen fra de foraeldre, der ellers på grund af danskkunds­kaber får dispensati­on til at passe børnene hjemme.

»I vores babycafe kommer der mødre, som har fået de her breve om obligatori­sk laeringsti­lbud fra kommunen. De fortaeller, at de oplever det som diskrimine­rende, at de skal søge om tilladelse til at passe deres egne børn. Det siger de direkte,« fortaeller Lisbet Knudsen:

»Man risikerer at skabe sig nogle nye integratio­nsprobleme­r ved at lave sådan en ghettolov. For den saetter sig i folk. Nogle oplever, at de ikke er en del af samfundet, fordi de har fået en billig lejlighed herude. Spørgsmåle­t er, om det er en pris, man vil betale, for at få flere børn i dagtilbud.«

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark