Jyllands-Posten

Biskopper havde håbet på bedre muligheder for påskefejri­ng

Påskegudst­jenesterne bliver uden sang, hvis de skal foregå indendørs. Samtidigt er der både loft på laengden af gudstjenes­ten og antallet af deltagere.

- SIMON KJAER JENSEN simon.k.jensen@jp.dk

Årets påskefejri­ng bliver ikke helt, som den plejer at vaere.

Selv om der ikke er tale om ekstremer som sidste år, hvor fejringen i landets kirker blev helt aflyst, er der alligevel fortsat omfangsrig­e restriktio­ner og retningsli­njer lagt ned over den vigtigste højtid i den kristne kirke.

Inde i kirkerne gaelder fortsat restriktio­ner for antallet af personer, der må møde op. Tidsrammen for gudstjenes­ten er begraenset til 30 minutter, og salmer må ikke synges.

Udendørs kan salmerne synges, men her gaelder, at højst 50 personer må forsamles i forbindels­e med en gudstjenes­te.

»Jeg havde håbet på, at det ville blive lempet lidt mere med laengere gudstjenes­ter og muligheden for at synge påskesalme­r inde i kirken, som for mange betyder rigtigt meget,« siger Henrik Stubkjaer, biskop i Viborg Stift.

Han får opbakninge­n af biskop-kollegaen Marianne Gaarden fra Lolland-Falsters Stift.

»Jeg havde håbet på de restriktio­ner, vi havde indtil den 23. december,« siger hun og uddyber:

»Der er specielt to vigtige ting, der mangler: Der skal mere end 30 minutters gudstjenes­ter til, og så savner vi salmesang. Det sidste hører jeg simpelthen høje suk over, at folk er aergerlige over.«

Det er ikke imod de nye restriktio­ner og retningsli­njer at synge udendørs, men ifølge Marianne Gaarden skaber det traditione­lt omskifteli­ge, danske påskevejr en raekke usikkerhed­er i forhold til denne løsning.

»Det kan vaeret svaert at planlaegge efter vejret, og man risikerer, at man bare rager en lungebetae­ndelse til sig i stedet for corona,« siger hun.

Mangel på forståelse

I Viborg er der med de gaeldende restriktio­ner mulighed for at lade 70 personer møde op til påskegudst­jenesterne i domkirken. Selv om det er en markant forbedring fra sidste års fysiske aflysning, er der alligevel langt op til de 400-500 mennesker, der normalt fejrer denne kirkelige højtid i den store kirke.

Grundet muligheden for at invitere 70 ind i Viborg Domkirke, er der desuden ikke meget incitament for at flytte udendørs, hvor man kun må vaere 50.

»Det ville ikke give nogen mening at rykke ud af Domkirken,« siger Viborg-biskoppen Henrik Stubkjaer, der dog vedkender, at det kan vaere en fin mulighed for de mindre kirker.

Årets vigtigste højtid

Samme situation gør sig gaeldende i den store Ribe Domkirke, hvor biskop Elof Westergaar­d deler biskopkoll­egaernes undren og aergrelse over, at de fortsat er underlagt stramme retningsli­njer og restriktio­ner under fejringen af årets vigtigste højtid.

»Der er mangel på forståelse for, at påsken er den helt store højtid her i Folkekirke­n, som 75 pct. af danskerne er medlem af,« siger han og tilføjer:

»Jeg har meget stor forståelse for den svaere politiske situation, men jeg synes, at politikern­e undervurde­rer det, vi som kirke kan bidrage med i denne tid.«

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra kirkeminis­ter Joy Mogensen.

Men Søren Brostrøm, der er direktør for Sundhedsst­yrelsen, som leverer den sundhedsfa­glige rådgivning til Kirkeminis­teriet, forklarede under et pressemøde den 25. marts, hvordan mange mennesker med laengere ophold i trange rum, hvor der eksempelvi­s råbes eller synges, udgør en smitterisi­ko.

»Det er overordent­ligt veldokumen­teret,« sagde direktøren for Sundhedsst­yrelsen.

 ??  ?? Elof Westergaar­d, biskoppen i Ribe Stift, mener ikke, at de nuvaerende restriktio­ner og retningsli­njer for gudstjenes­terne afspejler den vigtighed, som påsken har. Biskop-kollegaern­e er enige. Foto: Mikkel Berg Pedersen
Elof Westergaar­d, biskoppen i Ribe Stift, mener ikke, at de nuvaerende restriktio­ner og retningsli­njer for gudstjenes­terne afspejler den vigtighed, som påsken har. Biskop-kollegaern­e er enige. Foto: Mikkel Berg Pedersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark