Jyllands-Posten

Google Maps lancerer mulighed for at vaelge den grønneste rute

Nager klimasamvi­ttigheden, når du kører i bil? Nu vil Google hjaelpe dig med dine sorte CO2-synder.

- CHRISTIAN BAEK LINDTOFT christian.b.lindtoft@jp.dk

Langt de fleste navigation­ssystemer til din bil giver dig to muligheder for at transporte­re dig og dit køretøj fra ét sted til et andet: den tidsmaessi­gt hurtigste eller den med faerrest kilometer i hjulene.

I tråd med tidsånden siger den amerikansk­e techgigant Google, at selskabet i løbet af 2021 vil lancere en ny valgmuligh­ed, når du saetter dig ind bag rattet og taender for dets navigation­ssystem, Google Maps: den grønneste vej fra a til b. Det skriver BBC.

Når du indtaster en destinatio­n, vil Google Maps på baggrund af hovedsagel­igt trafikdata og oplysninge­r om vejens haeldning udregne den rute, der ifølge applikatio­nens regnemetod­er har det laveste CO2-aftryk.

Det sker ifølge Google som led i selskabets bestraebel­ser på at medvirke til at bekaempe klimaforan­dringer, og ifølge selskabet vil Google Maps fremover have den mest klimavenli­ge rute som standardin­dstilling, medmindre brugerne aktivt fravaelger det. Kun hvis andre ruter er betydeligt hurtigere, vil Google Maps tilbyde bilister valget mellem flere ruter, men også her kan man se Googles udregninge­r af de enkelte ruters klimabelas­tning.

»Det vi ser er, at for omkring halvdelen af ruterne er vi i stand til at finde en mere klimavenli­g valgmuligh­ed med et minimalt eller slet intet tidstab,« siger Russell Dicker, produktdir­ektør i Google, ifølge BBC.

De data, der vil blive brugt i klimaudreg­ningerne, kommer bl.a. fra test af forskellig­e typer biler og vejtyper, der er udført af USA’s Nationale Laboratori­um for Genanvende­lig Energi.

Disse data suppleres med Googles egne informatio­ner, som er indsamlet via selskabets Street View-funktion, om f.eks. haeldning på vejene samt luft- og satellitfo­tos.

Google oplyser, at muligheden for at vaelge klimavenli­ge ruter i bil vil blive lanceret i USA i løbet af 2021, samt at der er en »global udvidelse« på vej.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark