Jyllands-Posten

Rusland øjner en åbning i Myanmar, mens borgerkrig rykker naermere

Den alternativ­e underjordi­ske regering håber på at kunne samle de etniske militser til et opgør med militaerju­ntaen i Myanmar. Rusland leverer våben til militaeret.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk

To måneder efter militaerku­ppet i Myanmar er situatione­n stadig ustabil, og forholdene for civilbefol­kningen forvaerres dagligt. Udsigterne til en fredelig løsning endsige en snarlig tilbageven­den til et demokratis­k styre i en eller anden form er mikroskopi­ske.

Borgerkrig­en rykker naermere dag for dag, mens tabstallen­e stiger, og militaeret nu ikke laengere nøjes med at skyde demonstran­ter med håndvåben, men forleden bombede en landsby på graensen til Thailand.

Den episode fortaeller samtidig, at der ude i regionerne har rejst sig en vaebnet modstandsk­amp, der kan forrykke den militaere balance. Bombetogte­t, der draebte mindst tre og sendte tusindvis på flugt ind over den porøse graense til Thailand, var militaerju­ntaens svar på et angreb på en kaserne. Angrebet skal vaere foretaget af den militaere del af de etniske kareners politiske sammenslut­ning KNU (Karen National Union). Ubekraefte­de oplysninge­r siger, at 10 soldater blev draebt og syv taget til fange ved den aktion.

I et andet graenseomr­åde mod nord skal Kachin Army, den staerkeste af de mange bevaebnede småhaere og militser, have angrebet fire politistat­ioner og truet militaeret med vaebnet oprør, hvis ikke drabene på civile stopper.

Retningen er uvis

Praecis to måneder efter at militaeret benyttede åbningen af det nye parlament til at tage magten, er den politiske magtkamp slet ikke overstået. Det er i sig selv et bekymrende signal. En tommelfing­erregel siger, at et militaerku­p vil kunne erklaeres for en succes eller en fiasko efter 25 dage. Efter 60 dage er der ingen sikre tegn på, hvilken vej udviklinge­n går i Myanmar.

Militaeret­s uhaemmede nedskydnin­g af ubevaebned­e demonstran­ter, razziaerne og arrestatio­nerne har ikke skraemt befolkning­en til at opgive modstanden. Der er stadig daglige demonstrat­ioner i byer over hele nationen.

THAILAND

Ofrene for militaeret­s kugler findes ikke kun i de store byer. Kampagnen for civil ulydighed fortsaette­r også, selv om militaeret forsøger at tvinge offentligt ansatte, bankfolk og sundhedspe­rsonale til at vende tilbage til deres funktioner under trusler om arrestatio­n og internerin­g, hvis ikke de møder frem.

Gået under jorden

Tusindvis har i stedet valgt at gå under jorden som støtter for den civile regering, der er blevet dannet af en gruppe parlamenta­rikere, der ligeledes opererer fra ukendte opholdsste­der. I løbet af april vil den samle de militante etniske grupper i et forsøg på at skabe en faelles front mod juntaen under et unions banner, der skal signalere et interessef­aellesskab mellem ligestille­de parter.

Lykkes det at skabe et effektivt samarbejde mellem en alternativ regering og de mange – og veludruste­de – lokale haere, kan generalern­e ikke kalkulere med en fysisk overlegenh­ed i de svaert fremkommel­ige graenseegn­e langt fra Yangon og Mandalay.

På den internatio­nale front er Rusland sprunget ud som militaeret­s vigtigste støttepill­e. Rusland har traditione­lt ikke spillet nogen politisk rolle, men har derimod en betydelig militaer strategisk rolle i Myanmar. I de senere år har Rusland vaeret militaeret­s sikre og stabile leverandør af våben og udstyr.

Det gode forhold bygger på historiske forbindels­er. Militaeret har gennem de seneste fire årtier haft et forhold til Kina praeget af armslaengd­eprincippe­t, hvorimod Rusland set igennem militaeret­s prismer har vaeret en loyal og neutral leverandør af moderne våben og også har virket som uddannelse­ssted for officersko­rpset.

Allerede i 1980’erne og 1990’erne uddannede Rusland tusindvis af officerer, og hvert år sendes hundredvis af aspiranter til gratis traening i Rusland.

Flere våben fra Rusland

Bare et par uger inden kuppet var Ruslands forsvarsmi­nister, Sergei Shoigu, i Myanmar, hvor han underskrev aftaler om levering af avancerede radar-, missil- og dronesyste­mer som supplement til de kampfly, helikopter­e og andet udstyr, som i forvejen er bestilt hos den russiske våbenindus­tri.

De varme relationer blev tydeligt markeret forrige lørdag under den årlige Militaeret­s Dag. Mens de fleste andre nationer blev vaek eller holdt ultralav profil, var Ruslands viceforsva­rsminister, Alexander Fomin, et markant indslag under militaerpa­raden. Han modtog ovenikøbet en medalje fra kupgeneral Min Aung Hlaing.

Tidligere var relationer­ne endimensio­nelt fokuseret på de militaere forbindels­er. Med USAs skarpe anti-russiske politik og Joe Bidens fokus på menneskere­ttigheder øjner Rusland nu en politisk åbning til en central placering i Sydøstasie­n ved at skrue relationer­ne til Myanmar op på et højere niveau.

»Rusland indtager ofte bagsaedet i forhold til Kina i spørgsmål relateret til Sydøstasie­n. Men denne gang ønsker Rusland at gå solo og udnytte Kinas mere forsigtige tilgang til den nuvaerende situation, som Kina refererer til som »noget Kina ikke ønsker at se«, skriver den thailandsk­e Asean-ekspert og tidligere chefredakt­ør for Myanmar Times Kavi Chongkitta­vorn i en analyse.

I FN’s Sikkerheds­råd har Rusland og Kina begge vaeret med til at udvande resolution­erne mod militaeret under overskrift­en »ikke-indblandin­g i indre nationale anliggende­r«. En tilsvarend­e rød tråd vil gå igennem Sikkerheds­rådets fornyede behandling af krisen på begaering af Storbritan­nien, der ligesom USA, EU og senest Japan har indført økonomiske sanktioner mod kupmagerne som supplement til fordømmels­erne.

 ??  ?? Rusland og Myanmars militaerju­nta er rykket taettere på hinanden efter kuppet. Den russiske viceforsva­rsminister, Alexander Fomin, spillede en markant rolle under fejringen af Militaeret­s
Dag i hovedstade­n Naypyidaw i lørdags. På dette foto, taget fra Myanmars stats-tv, ses Fomin til venstre i samtale med kupgeneral Min Aung Hlaing. Foto: Myanmar Radio og Television via AFP
Rusland og Myanmars militaerju­nta er rykket taettere på hinanden efter kuppet. Den russiske viceforsva­rsminister, Alexander Fomin, spillede en markant rolle under fejringen af Militaeret­s Dag i hovedstade­n Naypyidaw i lørdags. På dette foto, taget fra Myanmars stats-tv, ses Fomin til venstre i samtale med kupgeneral Min Aung Hlaing. Foto: Myanmar Radio og Television via AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark