Jyllands-Posten

IS har nu kontrol over strategisk olierig by

Professor kalder kontrol over Palma i Mozambique »strategisk ganske forfaerdel­igt«.

- SOPHIE LUND MØLLER sophie.l.moeller@jp.dk

Halshugnin­ger, belejrede hoteller og angreb på bilkonvoje­r. Scenerne fra byen Palma i det nordlige Mozambique ligner et regulaert blodbad, efter at hundredvis af militante islamister knyttet til Islamisk Stat onsdag i sidste uge angreb byen.

Mandag erklaerede de vaebnede oprørere kontrol over banker, regeringsk­ontorer, virksomhed­er og militaere barakker i byen i den olierige provins Cabo Delgado. Hundredvis af mennesker er flygtet ind i skoven til naerliggen­de landsbyer eller er blevet fragtet vaek i sikkerhed af fiskere og helikopter­e.

Episoden i Palma er blot en i raekken af mange blodige angreb i Mozambique det seneste år. Det er dog ikke tilfaeldig­t, at militante islamister vil have kontrol over Palma. Byen ligger under 10 km fra et af Afrikas største gasprojekt­er, som det amerikansk­e olie- og gasselskab Exxon Mobil og franske Total har kastet milliarder af dollars i.

»Palma er ikke hvilken som helst by. Det er en strategisk vigtig by, for den supplerer gasprojekt­et ude på halvøen Afungi. Derfor er det strategisk ganske forfaerdel­igt for Mozambique­s regering og hele gaseventyr­et, som man havde regnet med skulle blive Mozambique­s økonomiske redning,« siger Thomas Mandrup, professor ved Institut for militaerhi­storie, kulturfors­tåelse og krigsteori ved Forsvarsak­ademiet.

Det er stadig uklart, hvor mange der er flygtet og draebt i angrebet, for oprørerne har klippet telefonlin­jerne, men i området bor mange udlaending­e, som arbejder på gasprojekt­et. En britisk entreprenø­r blev draebt, da han forsøgte at flygte i en bilkonvoj vaek fra et hotel, og britiske specialsty­rker er sendt ind for at finde den sidste efterlyste brite, efter at Islamisk Stat belejrede et hotel i byen.

Lionel Dyck er direktør for det private sikkerheds­firma Dyck Advisor Group, som regeringen har hyret til at bekaempe oprørerne. Han fortalte mandag, at kampene stadig var i gang i byen, og at de manglede benzinfors­yninger til helikopter­ne, som skal fragte civile vaek.

»Da vi tog kontakt til Total for at få hjaelp, blev vi afvist. Mange af de overlevend­e og døde, som vi har samlet op i Palma, er underlever­andører til deres gasprojekt, så det er overrasken­de, at de ikke er mere villige til at hjaelpe,« sagde direktøren til The Times.

I august 2020 intensiver­ede Total sikkerheds­samarbejde­t med den mozambiqui­ske regering i et forsøg på bekaempe militante islamister, som truer udviklinge­n af gasfeltern­e, men flere gange har man måttet evakuere ansatte på grund af angreb.

Regeringen er useriøs

Regeringen havde ingen evakuering­splan, selv om angrebet var forudset dage før, mener Lionel Dyck. Ifølge professor Thomas Mandrup har Mozambique­s regering ikke taget problemet seriøst:

»Haeren har vaeret underfinan­sieret gennem mange år og er dårlig traenet. Der er også mange anklager mod Mozambique­s regeringsh­aer om, at den er involveret i illegale aktivitete­r i det nordlige, og derfor tror man, at regeringen ikke ønsker internatio­nal ekstern hjaelp.«

Mozambique­s regering har primaert fået hjaelp fra private sikkerheds­firmaer, men i midten af marts meddelte USA, at landet sender specialsty­rker ind for at traene det mozambiqui­ske militaer til at kunne bekaempe islamister.

Dave Bax, direktør for ngo’en Alps Resilience, arbejder med humanitaer­e projekter i den nordlige provins. Han har de seneste dage hjulpet blandt andet sydafrikan­ere og briter ud af Palma. Angrebet var ikke overrasken­de, fortaeller direktøren til Jyllands-Posten.

»Det var lidt større og mere sofistiker­et, men der var mange rygter og tegn på, at et angreb ville ske,« fortaeller han fra havnebyen Pemba.

Om ngo’en vender tilbage for at arbejde i den nordlige provins, afhaenger af, hvordan regeringen formår at sikre området.

 ??  ?? Fiskere venter ved havnen Paquiteque­te naer Pemba den
29. marts. Sejlbåde forventes at ankomme med folk flygtet fra Palma og halvøen Afungi efter et blodigt angreb den 24. marts begået af vaebnede militante islamister.
Foto: Alfredo Zuniga/AFP
Fiskere venter ved havnen Paquiteque­te naer Pemba den 29. marts. Sejlbåde forventes at ankomme med folk flygtet fra Palma og halvøen Afungi efter et blodigt angreb den 24. marts begået af vaebnede militante islamister. Foto: Alfredo Zuniga/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark