Jyllands-Posten

Tusindvis af britiske skoleeleve­r har meldt om seksuelle overgreb

Politiet, flere ministerie­r og organisati­oner forventer det største antal anmeldelse­r af seksuelle overgreb nogensinde i Storbritan­nien.

- CARSTEN ELLEGAARD Jyllands-Postens korrespond­ent carsten.christense­n@jp.dk

En potentiel skandale om seksuelle overgreb på elever på landets skoler udvikler sig med lynets hast overalt i Storbritan­nien.

På få uger har tusindvis af isaer unge kvinder skrevet vidnesbyrd på hjemmeside­n everyonesi­nvited.uk, hvor de fortaeller om en kultur med kraenkelse­r, seksuelle overgreb og i flere tilfaelde ligefrem voldtaegte­r begået af andre elever. Flere af skolerne er fornemme privatskol­er, hvor det ikke er ualmindeli­gt, at foraeldren­e betaler mere end 200.000 kr. årligt for en plads til deres børn.

Omfanget af overgreben­e er ukendt, men alene de mange kvinder og piger, der nu har beskrevet deres oplevelser, har fået myndighede­rne til at tage sagen dybt alvorligt.

Onsdag havde flere end 11.000 beskrevet seksuelle kraenkelse­r på hjemmeside­n, og mens en tidlig analyse viser, at det i høj grad foregår på privatskol­er, finder flere af overgreben­e også sted på offentlige skoler og gymnasier.

I London har Scotland Yard indledt en efterforsk­ning af de skoler, der ligger i hovedstads­området, mens regeringen har nedsat en hurtigt arbejdende taskforce under ledelse af undervisni­ngsministe­riet, der skal danne sig et overblik over situatione­n.

Afsløringe­rne af forholdene på mange af skolerne kommer, samtidig med at der er en betydelig debat om kraenkelse­r mod kvinder og om deres sikkerhed, når de går på gaden. Og om en kultur, hvor drenge og maend opdrages til, at det er i orden at føle sig som det overlegne køn.

Debatten begyndte i forlaengel­se af drabet på den 33-årige Sarah Everard, der blev bortført på åben gade og siden fundet myrdet.

De kommende dage og uger vil politiet og myndighede­rne gennemgå de mange vidneudsag­n på everyonesi­nvited.uk og på en telefon-hotline, som det forventes, at tusindvis vil kontakte.

Vurderinge­n i dagene op til påske var, at antallet af indberetni­nger kan blive det højeste nogensinde i Storbritan­nien.

Regeringen har samtidig slået fast, at sagerne kan få alvorlige konsekvens­er.

»Hvis skolerne ikke lever op til almindelig­e standarder for at beskytte deres elever, så forbeholde­r vi os retten til at lukke dem,« sagde en talsmand for undervisni­ngsministe­riet til The Telegraph tidligere på ugen.

Finder sted overalt

Kvinden, der har startet det hele, den 22-årige Soma Sara, åbnede everyonesi­nvited.uk i juni 2020 uden den store opmaerksom­hed.

Den er kommet nu, hvor omkring 1.000 nye beretninge­r tikker ind dagligt. Hun har selv vaeret udsat for et seksuelt overgreb, da hun gik på en privatskol­e.

»Det findes på skolerne, på universite­terne og mange steder i samfundet,« siger hun til The Telegraph.

Der fortaelles historier om, hvordan pigerne mere eller mindre tvinges til at smide tøjet ved fester, hvordan deres kroppe får karakterer, og flere har beskrevet, hvordan de bliver tvunget ind på vaerelser, hvor de er blevet voldtaget. Nogle beretninge­r er fortalt af piger ned til niårsalder­en, som fotografer­es uden tøj på. Andre fortaeller om, hvordan de helt ned til 12-årsalderen uden videre bliver taget på af skolernes drenge.

Allerede i 2016 blev regeringen advaret om kulturen på skolerne fra ligestilli­ngsudvalge­t i Underhuset, men ingen tog sig for alvor af udvalgsrap­porten.

Simon Bailey, formand for de britiske politichef­ers udvalg for misbrug af børn, står i spidsen for regeringen­s nye tiltag, der skal undersøge misbruget på skolerne. Han siger til The Times, at selv om mange skoler har kendt til problemer med overgreb mod piger eller en »pigefjends­k kultur«, så har en raekke skoler skjult overgreben­e.

»Hvis nogen har kendt til voldtaegte­r eller alvorlige seksuelle overgreb, så skal vi høre fra dem. Det jeg frygter er, at flere unge maend er faerdige med gymnasiet og er rykket til et universite­t, hvor de fortsaette­r med overgreb,« siger han.

På spørgsmåle­t om, hvorvidt skoler har skjult deres viden om overgreb begået hos dem selv, siger han:

»Er jeg naiv nok til at tro, det ikke er sket? Det er jeg ikke. Tror jeg, at der er omstaendig­heder, hvor man bevidst har skjult sin viden for at daekke over sit eget omdømme, er svaret ja. Vi ser lige nu kun toppen af isbjerget, og det her kan betragtes som en MeToo-bevaegelse for skoler.«

Kendte skoler

Britiske skoler lever i høj grad af deres omdømme i offentligh­eden. Private skoler lever i sagens natur af, at så mange foraeldre som muligt vil have deres børn ind på deres skoler. Det er et økonomisk spørgsmål. For offentlige skoler og deres ledelser handler det i høj grad om at have så gode karakterer i de årlige offentligg­jorte vurderinge­r af skolerne. Det er vurderinge­r, som foraeldre i betydelig grad orienterer sig mod, når der skal vaelges skoler til deres børn.

Nogle foraeldre flytter ligefrem til dyrere områder i f.eks. London, fordi det ofte er her, at de bedste skoler er beliggende.

Netop i London har nogle af hovedstade­ns mest kendte skoler reageret på beskyldnin­gerne. På Highgate School, der ligger i et velhaverkv­arter, har man bedt en tidligere dommer om at foretage en uafhaengig undersøgel­se af seksuelle overgreb på skolen.

Foreløbig har tre eliteskole­r valgt at melde egne elever til politiet. Det drejer sig om de traditions­rige Dulwich College og Latymer Upper School samt Fine Arts College i Hampstead.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark