Jyllands-Posten

Radio Loud fylder et år og overrasker positivt med saerligt tre nye podcast

Trods et første år med massiv kritik og startvansk­eligheder har Radio Loud også formået at levere indhold med substans. I hvert fald i sine podcast.

- GRO VASE kultur@jp.dk DE KRONISK SYGE ALDRIG MOR

Desvaerre for Radio Loud er det naesten umuligt at naevne den nye ungdomskan­al uden også at naevne den umådeligt hårde medfart, som kanalen har haft det første år af sin sendetid.

Ud over at den måtte gå i luften den 1. april sidste år, altså få uger inde i landets første coronanedl­ukning, har det første år budt på negative anmeldelse­r, latterligg­ørelse af at ville ramme de unge lyttere med noget så gammeldags som DAB-radio og lyttertal så lave, at de ikke kunne måles.

Lykkes det til gengaeld at finde en DAB-radio og taende for Loud, vil man maerke, at kanalen ikke sådan har ladet sig kue.

Sendeflade­n er stadig af varierende kvalitet, men løber man hen over kanalens podcastuni­vers, er der – kanalens dårlige ry taget i betragtnin­g – rig mulighed for at blive positivt overrasket.

Ung og hiv-smittet

Tre af radiokanal­ens nyeste udsendelse­r har i hvert fald vist sig at have noget godt at byde på.

En af dem er ”De kronisk syge”, der er produceret af Ungdomsbur­eauet.

I første afsnit fortaeller den 23-årige Anders med sørgmodig stemme om at have fået en hiv-diagnose.

Vi hører en lydoptagel­se, fra da han fortalte det til sin mor, og får en rørende beretning om den første date efter diagnosen.

Indimellem kunne man godt ønske sig en interviewe­r, der kom lidt mere på banen i forhold til at strukturer­e historien og skiftene mellem Anders’ historie og uddybende indslag med Tonny Bønløkke Hertz fra Aids-Fondet.

Det aendrer dog ikke ved, at vi har at gøre med en vigtig og vedkommend­e podcast, der er langt fra at bekraefte de fordomme, der måtte findes om Loud, og dennes ry for kun at sende radio om PewDiePie (kendt youtuber, som Loud i sin ansøgning til Radio- og tvnaevnet stavede ”Puty Pie”) og direkte fra kollegiekø­kkener.

Agnes vil ikke vaere mor

En anden ny podcast er ”Aldrig mor” om Agnes på 28 år, som ikke vil vaere mor.

Det er hun i hvert fald naesten sikker på.

En beslutning, der som kvinde kan vaere ganske svaer at forsvare over for omverdenen, og derfor har hun besluttet sig for at tale med andre, der har fravalgt morrollen i deres liv.

I første afsnit er det bloggeren Miriam Poulsen, der bidrager med nogle spaendende perspektiv­er.

Selv om Agnes undervejs får testet sin fertilitet på en klinik for at finde ud af, hvor meget hun skal skynde sig, hvis hun vil nå at have børn, kunne jeg godt taenke mig, at hun bragte sig selv mere i spil.

Det er mest Miriam Poulsen, der taler i en stor del af afsnittet, mens Agnes tier.

Lidt flere af hendes egne tanker havde gjort afsnittet staerkere, men ikke desto mindre er det spaendende og velproduce­ret lytning, som mange kvinder i samme situation vil kunne spejle sig i, og som andre kan laere meget af at lytte til.

Sandies søster blev myrdet

PODCAST

KAYA ANNA HERTZ Radio Loud

PODCAST

AGNES VESTH, TOKE WITH OG PETER SEJERSBØL Radio Loud

Det største og allervigti­gste scoop har Loud dog gjort sig med Sandie Wesths podcast ”Ofrene”.

Et tiltraengt modstykke til andre true crime-udsendelse­r som for eksempel podcasten ”Mørkeland”, hvor vaerterne med rette er blevet kritiseret for at sidde og hyggesnakk­e om slibrige morddetalj­er for åben mikrofon uden synderlig hensyntage­n til de pårørende på den anden side.

Sandie Wesths storesøste­r blev myrdet for nogle år siden, og nu vil hun tage historien tilbage og fortaelle sin egen og andres oplevelse af at vaere naer pårørende til en, der er blevet myrdet.

Det er voldsom og opslugende lytning, der tjener det formål at minde lytteren om, at der ved mordsager ofte efterlades pårørende med en uoverkomme­lig sorg, mens mediedaekn­ingen brager uhaemmet derudad.

Sandie Westh ved af gode grunde, hvordan hun skal udspørge sine gaester i studiet, og det er saerligt derfor, den er så vellykket.

Det kan godt vaere, at sniksnakke­nde ungdomsDAB-radio ikke er kommet for at blive, men det er podcast.

Det første år – og saerligt de tre ovenståend­e podcast – har i hvert fald vist, at kanalen også godt kan levere indhold med substans og lade nogle vigtige stemmer komme til orde.

Udsendelse­rne kan findes i diverse podcastapp­s og på kanalens hjemmeside.

PODCAST OFRENE SANDIE WESTH Radio Loud

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark