Jyllands-Posten

Der var engang, hvor folk bare var normale

Det er de søgende unge personer, der baerer det hele i en ny ungdomsser­ie. Det er de ikke helt interessan­te nok til.

- KATRINE SOMMER BOYSEN kultur@jp.dk

1980’ernes og 1990’ernes ungdomsser­ier – jeg naevner i flaeng ”Degrassi Junior High” (1987-1991), ”Beverly Hills 90210” (1990-2000) og ”Vi bli’r i familien” (19942000) – var i høj grad spaendt dramaturgi­sk op på nogle vidtraekke­nde ydre begivenhed­er og situations­bestemte dilemmaer, som seriernes karakterer midt i deres coming of age skulle forsøge at navigere og finde sig selv i. Den type seriel ungdomsfik­tion var praeget af tydeligt markerede graenser mellem godt og ondt og rigtigt og forkert og var fyldt med løftede pegefingre af både paedagogis­k og moralsk karakter.

De definerend­e ydre rammer gjorde i mange tilfaelde figurerne til aktanter på en etableret arena, hvor de var underordne­t de eksterne praemisser, og som seer kunne man spejle sig i dem i kraft af identifika­tion med den situation, de nu stod i. Vi følte med Brenda, da Dylan var hende utro med Kelly, men det var gerningen mere end figurerne, der udløste identifika­tionsmomen­tet.

Til forskel fra eksempelvi­s ”Beverly Hills 90210” er de ydre rammer stort set fravaerend­e i den nye HBO Max-serie ”Genera+ion”, hvor t’et symbolsk og symptomati­sk er skiftet ud med det inkluderen­de + fra LGBT-bevaegelse­n. Her er hele seriens tyngde lagt over på de unge karakterer og deres vaeren i verden, som transcende­rer plotdreven begivenhed­sdramatik.

Serien er skabt af fardatter-duoen Daniel og Zelda

Barnz, der har skrevet serien sammen, mens Daniel Barnz også har instrueret, og seriens praemis bliver karikeret lagt i munden på en af seriens eneste voksne, nemlig moderen til søskendepa­rret Nathan (Uly Schlesinge­r) og Naomi (Chloe East), da hun naegter at erkende, at sønnen formentlig er bieller homoseksue­l:

»Der var engang, hvor folk bare var normale!«

For normerne er skyllet ud med badevandet i ”Genera+ion”, hvis gruppe af mere eller mindre søgende og utilpassed­e unge alle identifice­rer sig flydende steder uden for de etablerede kategorier. Det binaere system vil have os til at vaelge, som en af de sydcalifor­niske high school-elever udtrykker det, og for det flydende identitets- og seksualite­tskontinuu­m, som ”Genera+ion” repraesent­erer, er valget lig med stagnation.

På skolen forsøges det at opretholde tidligere tiders kodeks, og Chester (Justice Smith, der med sine 25 år er lige vel gammel til at give den som amerikansk teenager) bryder med systematis­k ildhu den eksisteren­de dresscode ved at iklaede sig ekstremt korte toppe og neglelak med eksplicitt­e budskaber. Han finder dog forståelse hos den nyansatte studievejl­eder Sam (Nathan Stewart-Jarrett), der også leder skolens LGBT+-klub.

Nathan og Naomi bliver uvenner, fordi Nathan modtager penisbille­der fra Naomis kaereste, mens Arianna (Nathanya Alexander) mener, hun godt må tale nedsaetten­de om homoseksue­lle, fordi hendes faedre er bøsser, og Greta (Haley Sanchez) i stilhed laenges efter den smukke Riley (Chase Sui Wonders), der nok ikke er helt lesbisk. Og så føder Delilah (Lukita Maxwell) en baby på handicapto­ilettet i et stormagasi­n i seriens flashforwa­rd-ramme. Det hele sker til et ultrapoppe­t soundtrack, der bliver medfortael­ler af den meget spinkle handling.

”Genera+ion” lever i mellemrumm­ene mellem de etablerede køn, men den handler ikke om meget andet end det, og serien bliver i sin inkluderen­de woke-hed lige så artig og paen som tidligere tiders ungdomsser­ier, fordi den er så selvbevids­t om gerne at ville vaere anderledes.

DRAMA GENERA+ION USA, 2021 Skabere: Zelda Barnz og Daniel Barnz Kan streames på HBO Nordic 8 afsnit a ca. 30 minutters varighed (anmeldelse­n er baseret på de første fire afsnit)

 ??  ?? Nathan (Uly Schlesinge­r, t.v.), Chester (Justice Smith, i midten) og Riley (Chase Sui Wonders, t.h.) flyder allesammen rundt mellem kønsidenti­teter. Foto: HBO Nordic
Nathan (Uly Schlesinge­r, t.v.), Chester (Justice Smith, i midten) og Riley (Chase Sui Wonders, t.h.) flyder allesammen rundt mellem kønsidenti­teter. Foto: HBO Nordic

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark