Jyllands-Posten

Hvad skal vi lege?

-

Hvis man er i tvivl om, hvad man skal stille op med sin påskeferie, kan man glaede sig over Sundhedsst­yrelsen, som har påtaget sig et paedagogis­k ansvar desangåend­e. Da det jo ikke går an at samles for mange eller spise frokost med »mange retter« (uvist hvorfor), har styrelsen forslag til andre gøremål: »Påskeaktiv­iteter: Arranger en udendørs aeggejagt sammen med de samme få. Lav en online påskekage-konkurrenc­e med familie og venner. Gå ud i haven eller gården, hvis I har mulighed for det. I kan også tage på legeplads, besøge en park, gå en tur i naturen eller skoven.«

Man bliver helt forpustet, som Dirch Passer sagde, og hvis Sundhedsst­yrelsen mener at have modvirket overdreven indtagelse af alkohol, har den muligvis forregnet sig. Svage sjaele kunne ubevidst begynde at spekulere i mere stimuleren­de alternativ­er, når Sundhedsst­yrelsen stiller videre til Naturstyre­lsen, der foreslår at henslaebe påsken med at »tappe birketraee­ts saft og drikke den. Saften er dejlig sød og kan også dampes ind til sirup«.

Tak for tippet.

Det skorter således ikke på gode statslige råd, og hvad minder det om? Vel allermest om barndommen­s statslige monopolfje­rnsyn, hvor Jørgen Clevin klippede og klistrede, og hvor Ingrid og Lillebror brød ud i sang: ”Hvad skal vi lege, spørger vi hinanden, far, mor og børn, eller hvem kommer først?” Foreløbig har Sundhedsst­yrelsen ikke foreslået de danske skatteyder­e, at de skal slå tiden ihjel med at lege far, mor og børn, men vi har dog Søren Brostrøms ord for, at Sundhedsst­yrelsen går ind for sex. Hvad vi så ellers skal med den oplysning.

»Vi har alle brug for, at der sker nogle hyggelige ting, der kan binde os sammen. Påsken kan godt blive et hyggeligt afbraek fra hverdagen for både store og små, så laenge vi holder fast i de gode råd, er der stadig mange måder at hygge sig med sine allernaerm­este på,« meddeler Niels Sandø, enhedschef i Sundhedsst­yrelsen, men hvad ved han egentlig om det? Måske burde Sundhedsst­yrelsen bruge påsken til at trimme organisati­onen, der tydeligvis har for mange ressourcer. Bare et godt råd. Det ene gode råd er vel det andet vaerd.

Der er sket en voldsom infantilis­ering af det danske samfund under coronakris­en. Og når vi skal i gang med genåbninge­n og genopbygni­ngen efter pandemien, bliver det en vigtig opgave at få gjort op med den udvikling. Et samfund af børn klarer sig ikke i laengden.

Socialdemo­kraterne kan jublende henvise til meningsmål­inger, der illustrere­r, at barnliggør­elsen kan veksles til politisk magt. Derfor vil den uden tvivl fortsaette. Så meget desto mere er der brug for, at eventuelle voksne mennesker i Danmark på tvaers af politiske skel siger fra i et voksent manifest: Vi skal nok selv finde ud af, hvad vi skal lave i påsken. Vi skal nok selv afgøre, om vi skal spise få eller mange retter til frokost – eller helt springe frokosten over. Vi ved bedst selv, om vi har behov for hygge eller ej eller mere er i humør til at traekke dynen ned over hovedet og se Netflix eller laese Tolstoj.

Vi kan godt finde ud af at overholde regler og retningsli­njer fra myndighede­rne, og inden for de stadig snaevrere rammer skal vi nok klare resten og traeffe vore egne beslutning­er – også i påsken. Nogle vil måske ligefrem gå i kirke. Her vil man høre om det enkelte menneskes ansvar. Der er heri noget staerkt opløftende.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark