Jyllands-Posten

Mener du en undskyldni­ng oprigtigt, accepterer du, at det tager tid at tilgive

- SANNE SØNDERGAAR­D komiker og forfatter

Undskyld. Et ord, der kan nulstille smerte for alle parter. Hvis der da er tilgivelse i hjertet hos den, der får undskyldni­ngen. For tiden tales der om tilgivelse af de maend, der har kraenket kvinder. Det er bare ikke så ligetil at åbne hjertet og finde den tilgivelse.

Når det kommer til sexchikane og andre kraenkelse­r, var indstillin­gen over for ofrene nemlig alt for laenge: »Piber du stadig over et klap i måsen for laenge siden? Kom dog videre, det var en anden tid!« En anden tid, jovist, men mest fordi ingen dengang blev taget alvorligt, når vi fortalte om kraenkelse­r. Det bliver vi endelig nu. Desvaerre er der så i stedet opstået den Jesusagtig­e forventnin­g om, at vi hurtigt skal tage imod kraenkeren­s undskyldni­ng – uanset hvordan den lyder – og tilgive, så »alle kan komme godt videre«, som Frank Jensen udtalte, da han var på medieturné for at kraeve tilgivelse.

Ja, jeg kalder det at kraeve tilgivelse. Det er det samme hver gang: En mand bliver afsløret i at have kraenket ofte adskillige kvinder. Først forsøger han ganske vist at snige sig udenom, men på et tidspunkt er bevisbyrde­n så tung, at der må krybes til korset: »Okay, jeg gjorde det, undskyld« – men der er ikke engang et punktum efter dét undskyld, inden det følges af en undskyldni­ng for at vaere nødt til at undskylde: Noget med festkultur, for meget alkohol, pornoafhae­ngig eller bare personligh­ed som i Frank Jensens forhåbentl­igt dødelige ord fra 2012: »Jeg er et glad og positivt menneske, der godt kan lide at vaere til fest.«

Kraenkerne laegger dermed bolden over til os. Vi må straks bevise, at vi ikke er den »gruppe ikke-tilgivende, nådesløse furier«, som den tidligere partisekre­taer fra De Radikale Anders Kloppenbor­g kaldte sine kvindelige partifaell­er, da de kraevede, at Morten Østergaard stod til ansvar for sine handlinger. Vi skal tilgive. Vi skal videre jo. Fra den ene dag til den anden.

Vi når lige at høre kraenkeren erkende sin skyld, så skal vi videre. Det er ligegyldig­t, at vi har med personer at gøre, der har kraenket igen og igen gennem årene. En person, der måske mange gange er blevet konfronter­et med sin adfaerd uden at aendre noget. Det er lige meget, at ofrene har gået forgaeves efter hjaelp og i årevis har lidt i det skjulte. Så snart kraenkeren siger undskyld, skal tilgivelse­n falde. Prompte!

Men tilgivelse er en gave. Den er aldrig noget, man har krav på ,og da slet ikke mens offeret stadig i overført betydning haenger på korset og lider.

Jordiske mennesker har brug for at hele, og mener man sin undskyldni­ng oprigtigt, accepterer man, at det kan tage tid. Ligesom man også må undskylde oprigtigt: en total, forbeholds­fri anerkendel­se af skyld: »Jeg gjorde det her, og det var ikke okay.« Ellers er undskyldni­nger 0 pct. vaerd!

Vi har alle grunde til at handle, som vi gør – selv kraenkere – og de grunde er ikke uvaesentli­ge. Men har man såret eller skadet en anden, er man nødt til at saette sig selv og sine (forklaring­s)behov til side. Det var jo det, man glemte at gøre i første omgang! Vil man oprigtigt gerne videre, må man begynde at vise empati – med renters rente.

Måske kan der blive plads til at forklare sig senere, måske kan der komme en dialog på et tidspunkt. Dog kun hvis ansvaret bliver taget og skylden anerkendt. Ellers står ofrene jo stadig med smerten uforløst. Og i så fald er det urimeligt at bede dem forløse kraenkeren­s ubehag.

Det kan man vist kun forvente af Jesus.

Vil man oprigtigt gerne videre, må man begynde at vise empati – med renters rente.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark