Jyllands-Posten

Landsforra­ederi er et valg – og de kvinder, der tog afsted, er ikke velkomne i Danmark

- CARSTEN MULNAES sognepraes­t, formand for Taenketank­en Eksistense­n, Lillerød

Politikens chefredakt­ør, Christian Jensen, har trukket arvesynden ind i diskussion­en om de danske børn i Syrien. Det er forståelig­t, at en del teologer har ubehag ved, at et teologisk begreb bruges så overfladis­k som kliché til at fremhaeve sin egen lyse humanisme på baggrund af en angiveligt mørk middelalde­r. Kirken taler om synd og arvesynd i et nuanceret sprog, der søger at indfange en virkelig erfaring af, at synd er mere magtfuld end vores små og store forsyndels­er. Afvisning af arvesynden­s relevans kan opfattes som et forsøg på at holde politik og religion adskilt.

Jeg vil hellere samle handsken op. Chefredakt­øren demonstrer­er ufrivillig­t, at kristendom­mens sprog på godt og ondt stadig er en referencer­amme for os alle sammen, også når vi taler om samfundsan­liggender. Men jeg gør det med modsat fortegn. Det er ikke begrebet om synd, men om arv, der er aktuelt i sagen om børnene i Syrien.

Søren Kierkegaar­d gav den formentlig mest geniale fortolknin­g af arvesynden i bogen “Begrebet Angest”. Hans aerinde var at indkredse, hvad mennesket overhovede­t er for noget. Han formulerer her en saerdeles nøgtern antropolog­i, der bestemmer mennesket som mere end et individ. Historie og kontekst definerer den enkelte. Det er en arv på godt og ondt, som ingen kan løbe fra. Således er Kierkegaar­d også kritisk over for den selvfølgel­ige antagelse af den frie vilje. Han kalder den frie vilje en »Tanke-uting«, selv om han altså er valgets filosof par excellence. Arvesynd er for Kierkegaar­d et redskab til at bestemme ethvert menneske som både sig selv og slaegten. Det er udbredt, men ikke mindre sentimenta­lt at argumenter­e, som om den, det er ”synd for”, selv må vaere syndfri. Vi siger ikke syndfri, men uskyldig. For hvad vil det sige at vaere uskyldig, og har dét overhovede­t noget med alder at gøre? Det kan godt vaere, at børn ikke er ansvarlige for foraeldres skyld, men er der alligevel på en forfaerden­de måde en sandhed i, at faedrenes synder nedarves på børnene? Nutidig debat om så forskellig­e emner som identitets­politikken og børnene i Syrien er båret af den illusion, at tilvaerels­en ikke har den ubønhørlig­e lov, at enhver vokser op med givne forudsaetn­inger. Vi vil for tiden gerne finde os selv uden rødder og netvaerk. Det er et naivt menneskesy­n. Vi finder kun os selv ved at håndtere vores formative arv. Idéen om barndommen som en fritsvaeve­nde uskyldstil­stand, hvor vi kun med f.eks. en kriminel lavalder forholder os til, hvor laenge den varer, er farlig naivitet. Arvesynden i Kierkegaar­ds forstand er langt mere nøgtern. Hvad enten vi synes om det eller ej, er enhver – også danske statsborge­re – både sig selv og slaegten. At det er synd for nogle, hvordan det begyndte, gør dem ikke kun til ofre.

Følelser er den foretrukne argumentat­ion i Danmark. TV 2 bragte 26/3 et interview med en moster til to af børnene, der fandt det »umenneskel­igt« at skille børnene fra deres mor, som selv har valgt at kaempe for Islamisk Stat. Hvor mange mødre er ikke blevet skilt fra sønner og døtre, der blev slået ihjel af den terrororga­nisation, hun valgte at støtte? Terroriste­r hører ikke hjemme i Danmark.

Landsforra­ederi er et valg, og de kvinder, der tog afsted, er ikke velkomne i Danmark, som man ikke engang kan kalde deres hjem, da de jo ikke ønskede at gøre det til et hjem, men derimod ville ødelaegge huset for at kunne føle sig hjemme i ruinerne af det, der ville stå tilbage, når kalifatet var indført.

Terrorisme betyder, at Danmark er i krig. Det er forvekslin­g af krigspolit­ik og socialpoli­tik at diskutere børnenes skaebne, som om det blot handlede om en tvangsfjer­nelse af omsorgssvi­gtede børn i Københavns Kommune og ikke om børn og endda unge mennesker, der er blevet hjernevask­et til had mod de vaerdier, det danske samfund hviler på.

Om børnene skal hjem eller det modsatte, må håndteres sådan, at det også er et spørgsmål om landets sikkerhed, hvad der skal ske, når de kommer hjem.

Vi vil for tiden gerne finde os selv uden rødder og netvaerk. Det er et naivt menneskesy­n. Vi finder kun os selv ved at håndtere vores formative arv.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark