Jyllands-Posten

For mange kokke fordaerver maden

- PER A. HANSEN cand.agro., Borris

Fire skribenter, Hardy Hansen, K. Aakjaer, Kim V. Davidsen og V. Sigurdsson, mente forleden i JP, at dansk landbrug skulle gå »klimavejen« – uden dog at naevne retningen til denne vejbane.

Indlaegget viste desvaerre mangelfuld viden om dansk landbrug. Man mente f.eks., at landbruget begyndte at anvende »sprøjtegif­te« i 1960’erne, og som nu ses i drikkevand­et. Nej, landbruget begyndte at anvende kemisk plantevaer­n allerede i 1950’erne. Jeg husker tydeligt, at vores nabo begyndte; han havde som den eneste grønne kornmarker, alle andre var gule af agerkål og store maengder tidsler.

Plantevaer­nsmidler sørger for på globalt plan, at der høstes ca. 30 pct. højere udbytter. At udfase disse pga. giftighed vil betyde, at mange flere millioner dør af sult årligt ifølge FAO. Er det den rette klimavej, så er FAO lodret uenig.

Landbruget er ikke afhaengigt af foder fra Sydamerika, som skribenter­ne postulerer. Det korrekte er, at danske husdyr kan omsaette et uspiseligt spildprodu­kt fra sojaoliepr­oduktionen til spiselige produkter. Der frigøres faktuelt et ton korn for hvert ton sojaskrå, der opfodres, så der er tale om, at man følger FAO’s målsaetnin­g om klodens ernaering, altså det stik modsatte af, hvad skribenter­ne mente var den rette klimavej.

Svine-MRSA bliver hentet frem af sit skjul. Fakta er, at mange er kronisk inficeret med MRSA, uden at der er symptomer. Sundhedsst­yrelsen naevner, at kun få er døde pga. svine-MRSA, men tusindvis er døde på hospitaler­ne af andre streptokok­ker, der intet har med svine-MRSA at gøre. Så det »kaempe problem«, der naevnes, er i småtingsaf­delingen.

Endelig foreslår de fire, at man omlaegger til økologisk landbrug. Jamen herregud da, økologisk landbrug baseres på husdyr, som man endda plaederer for skal udfases. Økologisk landbrug avler ca. 30 pct. mindre pr. arealenhed end konvention­elt landbrug, hvilket betyder, at flere skov- og naturareal­er skal omdannes til landbrug. Er det klimavejen? FAO mener nej.

Landbruget ødelaegger ikke natur, for det dyrker kun de arealer, som politikern­e har udlagt til produktion af fødevarer, og det sker altså ikke på naturareal­er.

Disse eksempler – og flere med dem – viser med al ønskelig tydelighed, at de fire skribenter ikke har landbrug som deres spidskompe­tence, men det er populaert at nedgøre det erhverv, som sørger for, at danskerne kan købe tøj, mobiltelef­oner og computere for den valuta, som landbrugse­ksporten til Kina indbringer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark