Jyllands-Posten

Rigspoliti­chefen sparker nedad

-

Forleden kunne man i JP laese om rigspoliti­chefens afhøring i Tibetkommi­ssionen. Og helt karakteris­tisk for davaerende rigspoliti­chef Torsten Hesselbjer­g sender han aben nedad i systemet ved at forklare, at det var mellemlede­rne, der handlede alt for selvstaend­igt ved at beordre afskaermni­ngen af de tibetanske demonstran­ter og deres flag i forhold til den kinesiske delegation.

Det, til trods for at dagbladet Politiken har afsløret et dokument, der afdaekker, hvor ordren kom fra, nemlig fra Justitsmin­isteriet.

I en tidlig fase af Tibetkommi­ssionens afhøringer forklarede en politiassi­stent, der havde vaeret med ude ved demonstrat­ionen, at ordren om at afskaerme demonstran­terne kom fra kommandoce­ntralen på Københavns Politigård (KSN), og en mellemlede­r har bekraeftet, at ordren kom fra den centrale ledelse i Københavns Politi.

På tilsvarend­e vis har den nuvaerende rigspoliti­chef, Thorkild Fogde, forsøgt at sparke aben nedad i minksagen, hvor han i en tidlig fase haevdede intet kendskab at have til de såkaldte aktionskor­t, som de menige politifolk anvendte, når de ringede til minkavlern­e om den foreståend­e nedslagtni­ng af minkene.

Også her har pressen fundet frem til, at ordren om politiets aktive medvirken til aflivninge­n af alle mink kom fra Justitsmin­isteriet.

Ikke desto mindre oplever vi igen, hvordan cheferne på de respektive niveauer forsøger at sende aben videre nedad i systemet.

Det er en meget kedelig udvikling for de udførende – i dette tilfaelde de menige politifolk og deres naermeste ledere.

Måske et bevis på dogmet om ”javel, hr. minister”, hvor embedsvaer­ket for enhver pris beskytter ministeren/ministrene.

Men det får vi måske afdaekket dels af Tibetkommi­ssionens endelige betaenknin­g, og dels når den parlamenta­riske udrednings­kommission afslutter sit arbejde med minksagen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark