Jyllands-Posten

Saet corona i det rette perspektiv

Standupkom­ikeren Sebastian Dorset skaber unødig frygt for at blive smittet med corona, men glemmer tilsynelad­ende, at der også dør mange mennesker i løbet af en almindelig influenzas­aeson.

- FRANS HARVEY økonomiche­f, Mårslet

Sebastian Dorset går til angreb på dine og mine rettighede­r i Jyllands-Posten. Dorset anvender i sit indlaeg forleden de saedvanlig­e hersketekn­ikker, når han postulerer, at »debatten er blevet om muligt dummere«, efter corona kom til kongeriget. Her er en besserwiss­er, der fastslår, at de andre er dumme. Sjovt og maerkvaerd­igt, når det kommer fra en mand, hvis formelle kompetence­r begraenses til 25 ECTS-point i standupcom­edy og en kvasiuddan­nelse fra Danmarks Journalist­højskole.

Man må forstå, at »man må gerne mene«, hvad man vil, men hvis du ikke abonnerer på sundhedsno­menklature­ns holdninger, så er du blot en konspirati­onsteoreti­ker. Dorset fremstille­r en verden, hvor de få indviede, der kender til rigtig journalist­ik, skal haeves på en piedestal, og resten af os blot skal tage, hvad der kommer fra de statsstøtt­ede medier, for gode varer. Som om det at vaere underlagt Pressenaev­net gør journalist­er til objektive maskiner, der uafkortet formidler selveste sandheden?

Dorset glemmer øjensynlig­t det engelske udtryk: ”The truth is in the eye of the beholder”. Din sandhed, Dorset, er, at du og de fleste journalist­er i Danmark er praeget af en baggrund fra Danmarks (Socialist- og) Journalist­højskole. Men du skal vaere opmaerksom på, at der findes seks millioner mennesker i landet, der ikke har en baggrund fra et indspist miljø centreret omkring få journalist­iske institutio­ner.

Der postuleres i øvrigt, at medierne ikke bliver betalt for deres coronanyhe­der. Dette er naturligvi­s helt fejl, bare spørg enhver redaktør. Medierne får rigtignok ikke ekstra mediestøtt­e fra det offentlige. Det kan vaere svaert at forestille sig en verden, hvor der eksisterer andre indtaegter end offentlige subsidier.

Men, Sebastian, desvaerre er det således, at frygt saelger aviser. I en årraekke var det mennesker som dig, der udstillede Fox News for en forretning­smodel baseret på frygt. Nu ses der, at stort set alle danske aktører har adopteret forretning­smodellen, hvor borgerne konstant skal påmindes om, at de er i livsfare. Du møder åbenbaring­en overalt i medierne: antal døde og smittede, nye mutationer, etc. Medens Dorset ser kritisk til den gemene hob, udviser han ingen selvindsig­t. Han har valgt at fokusere på en enkelt sygdom, en lidelse blandt mange. Nu er det ikke op til en ydmyg borger som mig at spekulere over de komplicere­de og eleverede

Sebastian Dorset, hvorfor skal kongeriget­s skaffedyr lytte til dig? Du ville formodentl­ig aldrig genkende en dags aerligt arbejde, hvis der ikke også medfulgte mediestøtt­e.

tanker, som formidles på journalist­højskolen, men måske pjaekkede Dorset de dage, hvor ”cherry picking” og ”herd mentality” stod på agendaen?

Sebastian er bekymret over debatten. Men det skyldes ikke de toneangive­nde aktører, navnlig DR, Jyllands-Posten og B.T. Nej, det skyldes fritaenker­e. Bekymringe­n er dog ikke mere reel, end at Dorset ser stort på, at Danmarks Radio lukkede for samtlige redaktione­r fra 11. marts sidste år og mere end tre uger frem. I krisens formative periode var der f.eks. ingen debat på P1. Man fik hellere tilrettela­gte nyheder og fire gange i timen en påmindelse om, at døden lurer bag hvert et hjørne. De gange, en sjael kom til at sige noget afvigende, blev vedkommend­e stemplet som »coronaklov­n« (direkte citat fra P1) og afvist med, at denne ikke havde en sundhedsfa­glig baggrund.

Desuden lader det til, at Dorset er ligeglad med mediernes manglende perspektiv­ering af debatten om corona. Se f.eks.

SSI’s officielle opgørelse over antal døde under influenzas­aesonen fra sommeren 2017 til foråret 2018, der løber op i 1.644 dødsfald. I de 12 måneder, corona har varet, ligger dødstallet på ca. 2.400. Hvor var du i 2017/18?

Hvor var den kostbare nedlukning? Hvor var medlidenhe­den? Hvorfor vaere så engageret pga. en enkelt sygdom, at du vil agere coronapoli­ti, medens andre lidelser forsømmes?

Så, Sebastian Dorset, hvorfor skal kongeriget­s skaffedyr lytte til dig? Du ville formodentl­ig aldrig genkende en dags aerligt arbejde, hvis der ikke også medfulgte mediestøtt­e.

 ??  ?? Med mediernes frygtfremk­aldende fremstilli­ng af corona er det ikke noget under, at danskerne er raedselssl­agne, mener debattøren. Arkivillus­tration: Rasmus Sand Høyer
Med mediernes frygtfremk­aldende fremstilli­ng af corona er det ikke noget under, at danskerne er raedselssl­agne, mener debattøren. Arkivillus­tration: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark