Jyllands-Posten

Hvordan undgår vi at blive dummere?

- PER NIELSEN lageransva­rlig, Langå

Som menigmand står man i dag i noget af et dilemma. I den superkompl­ekse verden, vi har fået skruet sammen, er det vigtigere end nogensinde, at vi baserer vores meninger og billeder af verden på videnskab og fakta. Internette­ts enorme indflydels­e på meningsdan­nelse er i den sammenhaen­g af staerk tvivlsom kvalitet og derfor yderst problemati­sk. Det burde efterhånde­n vaere åbenbart for enhver. De sociale medier baerer helt sikkert hovedparte­n af ansvaret, men ikke det hele. I www’s generelt uigennemsk­uelige sammenkog af viden og ikkeviden må man famle sig frem og vaelge, hvilken ”viden” man vil tro på. Spørg f.eks. blot laegerne, hvad de mener om den ”viden”, de dagligt oplever, patienter møde op med i konsultati­onen, efter de først har konsultere­t Google. Eller vaerre endnu: f.eks. det vaeld af misinforma­tion og ikkefakta, der førte til stormen på den amerikansk­e kongres den 6. januar i år, burde gøre det klart for enhver, hvor tvivlsomt det kan vaere at blive oplyst ad den vej.

Men hvordan bliver vi så klogere på alt det, vi skal forholde os til i hverdagen? Eller rettere: Hvordan undgår vi at blive dummere?

Alternativ­et til www er naturligvi­s de gamle medier som aviser, radio og tv. Men her er brugen af eksperter til at bidrage til generel oplysning eksplodere­t, i en grad så man er ved at blive rundtosset. Det er jo godt og sundt, at ekspertern­e kan belyse en sag fra flere sider, så man selv kan traeffe sit valg og danne sig sin mening. Men oftere og oftere møder man direkte modstriden­de ekspertuds­agn i de tsunamier af ekspertudt­alelser, vi praesenter­es for i medierne hver eneste dag. Som når f.eks. eksperter i epidemiolo­gi naesten dagligt lufter deres uenigheder om, hvorvidt en coronarest­riktion er gavnlig eller ej, eller om det nu også er forsvarlig­t at åbne op igen. Om følgerne af den globale opvarmning; om hvad der er sund kost og ikke sund kost, eller hvad børnene har godt og ikke har godt af osv. Her står menigmand så tilbage med nøjagtigt samme problem som med www: Man må vaelge, hvad man vil tro, for man er reelt ikke blevet gjort for fem øre klogere.

Og ligeså, når haeren af politiske kommentato­rer og analytiker­e serverer os deres daglige gaetterier på, hvad de folkevalgt­e går og taenker; hvad en politiker praecist havde i sinde, da vedkommend­e sagde dit eller gjorde dat, hvad det vil få af konsekvens­er, og hvad der ville vaere sket hvis ikke. Underholde­nde, men oftest 80 pct. rent gaetvaerk, vil jeg påstå. Men gaetvaerk, der bidrager til meningsdan­nelse, vel at maerke.

Hvis nu vi antager, at ekspertern­es uenighed ikke kun skyldes, at kvaliteten af deres viden måske er for ringe, hvad er så forklaring­en på alle de modstriden­de ekspertuds­agn? Er det i virkelighe­den, fordi mediernes brug af eksperter er blevet for ukritisk, da mere og mere stof lige så stille glider over i ”underholdn­ingsafdeli­ngen”, og indhold derfor må vige pladsen til fordel for form? Bliver der i salgsøjeme­d spekuleret i uenighed? Uenighed giver jo altid gode overskrift­er.

Lidt grimme spørgsmål, fordi de samlet set kan føre til noget farligt; dels ligegyldig­hed, dels tab af tillid til de institutio­ner, som ekspertern­e gerne skulle vaere en vigtig del af.

Eksperter skulle gerne gøre os klogere – ikke dummere. Men jeg er bange for, at det netop er det, der er ved at ske. De gamle mediers brug af ekspertern­e bør have en højere kvalitet, hvis de skal kunne bidrage til reel oplysning. Konkurrent­en – hovedsagel­igt de sociale medier med al deres ”husmandsvi­den” – synes at have haft held til at saette dagsordene­n, når det kommer til generel oplysning af specielt den yngre del af befolkning­en. Den model skulle helst brydes, så en ny oplysnings­tid ikke bliver nødvendig. Kompetente eksperter og ikke mindst en kompetent og ansvarlig brug af dem efterlyses derfor.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark