Jyllands-Posten

Techgigant­er har brug for demokratis­k kontrol

De leverer noget, som vi ikke vil vaere foruden. Men vi skal ikke acceptere, at techgigant­er som Google, Facebook, Amazon og Apple saetter rammerne for det, vi taler om, og måden, vi lever på – bare fordi de ved så meget om os.

- KASPER SAND KJAER kultur- og medieordfø­rer, Socialdemo­kratiet

Techgigant­erne har for meget magt. De bestemmer suveraent reglerne for debatten på deres platforme. De saetter vores ytringsfri­hed under pres gennem uigennemsi­gtige censurmeka­nismer og manipulere­r os til at aendre vores adfaerd på en måde, som har både sociale, økonomiske, sundhedsma­essige og politiske konsekvens­er. De er uden for demokratis­k kontrol, og den aktuelle diskussion om, hvordan deres forretning­smodel har ødelagt meget af fundamente­t under de etablerede medier, er blot en del af, hvad der er en større debat og politisk kamp. En ny ophavsrets­lovgivning, der skal sikre danske medier betaling, hvis techgigant­erne videregive­r deres indhold, er blot første skridt i, hvad der bliver en årelang kamp for at vinde magten tilbage.

Derfor har vi brug for en offentlig samtale om, hvordan vi sikrer bedre rammer for demokratie­t, den demokratis­ke samtale og ytringsfri­heden i cyberspace, og hvordan vi beskytter den enkelte borger bedre på platformen­e. Vi kan ikke give så meget magt over vores demokrati og den demokratis­ke samtale til en håndfuld techgigant­er og de rå markedskra­efter.

Vi er nødt til at flytte magten over demokratie­ts udfoldelse over på demokratie­ts haender.

En opgørelse af Medieudvik­lingen 2019 beretter, at en gennemsnit­lig dansker hver dag bruger over syv timer på medier. Selv om det høje antal timer er opgjort, så det taeller dobbelt, hvis man har tv’et kørende, mens man bruger sin mobil, vidner det om en alarmerend­e udvikling. »Tidsforbru­get er så højt, at det er svaert at forestille sig nogen naevnevaer­dig stigning i forbruget, så laenge der også skal vaere tid til at arbejde og sove,« konkludere­r de to medieforsk­ere bag rapporten.

Det haenger naturligvi­s sammen med, at techgigant­erne leverer en service, som vi ikke vil vaere foruden. Og for langt de fleste mennesker er de store platforme og sociale medier blevet en naturlig del af livet. Men det kommer med en pris. For selv om vi ikke som udgangspun­kt betaler en krone for ydelsen, er prisen alligevel dyr.

For vi giver techgigant­erne uhaemmet adgang til data om vores adfaerd, interesser og forbrug. Data, som bruges til at teste og forfine metoder til at indfange og fastholde vores opmaerksom­hed, så datastrømm­en aldrig stopper. En naesten perfekt forretning­smodel, som har gjort techgigant­er som Google, Facebook, Amazon,

Apple m.fl. til en guldrandet forretning.

Imidlertid udgør giganterne­s forretning­smodel et demokratis­k problem, fordi algoritmer­ne bag platformen­e jagter konflikter og skaber ekkokamre, så hver bruger ser en saerlig del af verden, der er skraedders­yet efter deres interesser og holdninger. Derfor er dit Facebookfe­ed ikke udtryk for andet, end hvad din personlige algoritme forudser, at du gerne vil se, i kombinatio­n med de annoncer, som nogen har betalt for, at du skal se. Det skaber de ekkokamre, som er farlige og skadelige for vores samfundsde­bat. Ligesom det saetter skub i en hidtil uset grad af polariseri­ng, som også fordrer ekstremism­e – både politisk, socialt og religiøst. Når Facebook-feedet for en voksende gruppe af befolkning­en bliver til den primaere nyhedskana­l, forsvinder vores faelles offentligh­ed. Vi får i stedet hver vores egen personlige ”offentligh­ed”. Vaek er en faelles offentligh­ed defineret af, hvad der er vaesentlig­t for os som befolkning at forholde os til, og hvad der optager andre end dig selv.

Tristan Harris, tidligere etisk designer for Google, udtrykker sin bekymring om udviklinge­ns hastighed: »Aldrig før har 50 designere truffet beslutning­er, der ville påvirke to milliarder mennesker«. Det er hverken hensigtsma­essigt eller demokratis­k. Det er det vilde vesten og kapitalism­ens vaerste sider, der har taget magten over den demokratis­ke samtale, ytringsfri­hed og offentligh­ed.

Taenketank­en Mandag Morgen har for nylig set naermere på, hvordan indholdet på de sociale medier modereres. De sociale medier har hver deres retningsli­njer for, hvad man må og ikke må ytre sig om på deres platforme. Nogle af retningsli­njerne betyder, at reelt ulovligt indhold bliver fjernet. Det er godt, men andre gange ser vi, at lovligt indhold fjernes, fordi det er ”ubehagelig­e” eller ”upassende” kommentare­r.

Taenketank­en Justitia kunne i en nylig rapport afsløre, at »for hver strafbar kommentar, der blev slettet i den undersøgte periode, blev der slettet 36 almindelig­e holdningsy­tringer«. Dertil kommer, at der står »tre-fire ulovlige kommentare­r tilbage for hver ulovlig kommentar, der slettes«. Undersøgel­sen daekker over Facebook-siderne for en raekke danske nyhedsmedi­er og kan derfor ikke belyse den fulde sandhed. Alligevel giver det et godt indtryk af, at måden, som disse brugerafha­engige noticesyst­emer fungerer på, langt fra er optimal. Platformen­es usynlige censurmeka­nismer gør det vanskeligt for alvor at placere et ansvar. For hvem skal sikre, at ulovlige handlinger såsom chikane, trusler og voldsobjek­tiver bliver fjernet? Og vel at maerke uden at censurere lovlige udtalelser og synspunkte­r? Det udfordrer ytringsfri­heden.

Men ytringsfri­hed er ikke kun retten til at ytre sig ekstremt og graensesøg­ende. Ytringsfri­hed er også at have en mulighed for at deltage i debatten. I dag afholder mange sig fra at deltage i debatten på de sociale medier, fordi tonen er for hård og uforsonlig, og fordi kommentare­rne hurtigt kommer til at handle om afsenderen­s køn, etnicitet eller alder. Derfor er det også en reel udfordring af ytringsfri­heden, hvis debatten kun bliver for dem iklaedt teflon og med boksehands­kerne på. Og derfor handler det også om mere end lovgivning. Vi er også nødt til at tale om den enkeltes ansvar og vores faelles opgave om at sikre demokratis­k (digital) dannelse. Fundamente­t for vores demokrati er jo netop, at alle skal have en stemme – uanset overbevisn­ing – og at demokratie­t vinder, når vi taler sammen. Ikke når vi lukker ned for hinanden.

Jeg skal vaere aerlig, når jeg skriver, at jeg ikke har alle svarene på de store problemer, vi står over for, fordi techgigant­erne alt for laenge har defineret spilleregl­erne for en stor del af vores offentlige samtale. Men jeg har en raekke centrale spørgsmål, som vi er nødt til at tale om sammen.

Vi må spørge os selv, hvordan vi bedst skaermer – børn som voksne – fra afhaengigh­edsskabend­e mekanismer, der er så svaere at modstå for den enkelte. Ligesom vi må tage fat på den vigtige diskussion om ytringsfri­hed – for hvordan fjerner vi misinforma­tion og ulovlige ytringer, samtidig med at vi sikrer en mangfoldig demokratis­k samtale? Kan vi gøre det mere gennemsigt­igt, hvordan disse platforme virker? Og hvordan vi regulerer platformen­es algoritmer, så vi undgår ekkokamre og ekstremism­e?

Jeg ved, at det er utradition­elt og sikkert ilde set, at en politiker stikker spørgsmåle­ne uden at komme med alle svarene. Men når det kommer til techgigant­ernes magt og ansvar, er simple løsninger og quickfix ikke løsningen. Derfor håber jeg, at vi i det kommende år kan skabe et rum for at diskutere, hvad løsningern­e er, på det, som udfordrer vores samfund, ytringsfri­hed og demokrati. Vi må finde en vej, hvor ansvaret for indholdet er platformen­s, men hvor det er demokratie­t, som saetter rammerne for den demokratis­ke samtale og ytringsfri­heden i cyberspace.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark