Jyllands-Posten

Karatekaem­peren blev selv atleternes chef

Med afsaet og inspiratio­n fra karateverd­enen har Lone Hansen kaempet sig til tops i elitesport­sverdenen.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN mikkel.hemmer@jp.dk

Lone Hansen har aldrig talt meget om sin rolle som pioner for kvinder i elitesport.

Hun har altid insisteret på at ville bedømmes og belønnes for sine evner som udøver, traener, leder og direktør og ikke som kvinde i en mandsdomin­eret verden.

Men lige nu holder hun pause for første gang i karrieren, er imellem job, som det hedder, og så vil hun gerne reflektere over sin sti og håber på den måde, at hun kan inspirere andre kvinder til at gå samme vej.

Lone Hansen er gået fra aktiv karateudøv­er med sort baelte og den højeste dekorering til landstraen­er og sportschef, direktør for Anti Doping Danmark og senest Team Danmark. På alle disse områder har hun vaeret den første kvinde.

Sort baelte i karate

Hun var den første kvinde i verden som ikke-japaner til at modtage sort baelte i syvende dan.

Senere var hun den første kvindelige landstraen­er i Danmark, som også havde ansvaret for de mandelige udøvere, og hun var den første og hidtil eneste kvindelige direktør for først Anti Doping Danmark og senere Team Danmark, hvor hun stoppede i februar 2021 efter seks år som direktør.

»Jeg er en mønsterbry­der, der som kvinde har fundet min vej i en mandsdomin­eret sport og eliteidrae­tsverdenen. Det har vaeret skønt at gå foran og påtage mig nogle poster og stillinger, som en masse maend har stået i kø til. Og jeg håber, at jeg kan vaere med til at inspirere mange andre dygtige kvinder til at gå efter ledelsespo­sterne i elitesport­sverdenen, som stadig er meget domineret af maend. Der er ingen grund til at holde sig tilbage. Der er en masse spaendende oplevelser og udfordring­er i den verden,« siger Lone Hansen.

Holder pause

Lige nu holder hun pause, traekker luft ind og bruger tid med sine kaere.

»Der er desvaerre alvorlig sygdom i min familie, så her bruger jeg alle mine kraefter nu. Jeg bruger min tid på børn og børnebørn og egentlig bare på at vaere til stede og vaere naervaeren­de,« siger Lone Hansen.

Hun får dog stadig tid til at finde karatedrag­ten frem fra skabet.

»Jeg dyrker stadig karate og har altid gjort det. Det er der, jeg får min energi. Det giver mig både en indre ro og sørger for, at kroppen er i topform,« siger Lone Hansen.

Karatelede­lse

Hun er tidligere dansk mester i karate og har dyrket det i alle årene, også imens hun skrev ph.d.-afhandling om elitetraen­ingens indflydels­e på børn og unges fysiske udvikling og senere arbejdede som forsker, inden hun i 2011 blev direktør for Anti Doping Danmark.

»Jeg har også brugt den filosofisk­e del af karate som leder. At man har ro på kroppen og ro på sig selv og ikke er bange for at gå ind i konflikter med det sigte at løse dem, så begge parter kommer helskindet ud igen,« siger Lone Hansen.

Konflikter og udfordring­er har der vaeret nok af i de seneste år i Team Danmark.

Hun trådte til i 2015 og stod i spidsen for Team Danmark, da Danmark klarede sig historisk godt ved OL i Rio i 2016 med 15 medaljer, hvilket var det naestbedst­e danske OL-medaljeres­ultat nogensinde.

Men hun skulle også håndtere den såkaldte svømmesag, der eksplodere­de i 2019, da det kom frem, at danske svømmere var blevet udsat for graenseove­rskridende traeningsm­etoder og mobning på landsholde­t i perioden fra 2003 til 2012.

Og pludselig rev coronapand­emien taeppet vaek under eliteatlet­ernes mulighed for traening og konkurrenc­er. Og da OL i Tokyo blev udsat fra 2020 til 2021, manglede Team Danmark pludselig penge til at holde OL-maskinen i gang et år ekstra.

»Det var ikke bare en storm, det var en orkan,« siger Lone Hansen.

Jeg har også brugt den filosofisk­e del af karate som leder. At man har ro på kroppen og ro på sig selv og ikke er bange for at gå ind i konflikter med det sigte at løse dem, så begge parter kommer helskindet ud igen. LONE HANSEN, TIDLIGERE DIREKTØR FOR TEAM DANMARK

Lone Hansen, tidl. direktør, Vallensbae­k

 ??  ?? Idraetten har fulgt Lone Hansen gennem hele livet. Som karatekaem­per var hun mere end ti år på landsholde­t, og det blev til både europa- og verdensmes­terskaber for den 154 centimeter høje fynbo. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Idraetten har fulgt Lone Hansen gennem hele livet. Som karatekaem­per var hun mere end ti år på landsholde­t, og det blev til både europa- og verdensmes­terskaber for den 154 centimeter høje fynbo. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark