Jyllands-Posten

FCM bliver del af et trecifret millionpro­jekt til talentudvi­kling, leg og motion

Med inspiratio­n fra bl.a. atletik, festival og cirkus investerer FC Midtjyllan­d Champions League-millioner i et innovativt idraetspro­jekt, som også bliver centrum for superligak­lubbens talentudvi­kling.

- JETTE AAES jette.aaes@jp.dk

Et bjerg af udfordring­er, bogstaveli­gt talt, til kroppen, fysikken, til de konkurrenc­emindede, legesyge i alle aldre – og hvem ved, måske side om side med en af fremtidens store fodboldtal­enter. Det er overligger­en for et nyt, storstilet aktivitets­projekt til 200 mio. kr. i Ikast.

Området på størrelse med fem fodboldban­er bliver udviklet omkring et kunstigt ”bjerg” på 20 meter; for praecis som med motorvejss­øerne i det flade område så bygger man det, man ikke har vundet fra naturens side.

Ikast Complete hedder ambitionen, der ud over innovative facilitete­r til alt fra elitetraen­ing og til motion, leg og rekreation også kommer til at rumme et nyt hus til superligak­lubben FC Midtjyllan­d. I det fireetager­s store hus – med facader i guldlook, såmaend – bliver der plads til friskolen Guldminen og lejlighede­r til FCM’s akademispi­llere.

»Altså, vi drømmer stort. Rigtig stort. Sammen med de øvrige parter i projektet ønsker vi at skabe noget, som folk ikke kun fra Danmark men fra hele verden vil komme for at lade sig inspirere af. Det skal vaere et internatio­nalt fyrtårn,« siger FCMdirektø­r Claus Steinlein med sit klassiske stolte smil og den samspilsra­mte dialekt med noter af både bornholmsk og midtjysk, som enten fascinerer eller provokerer.

I det nye FCM-hus er bevaegelse taenkt ind i bygningens arkitektur, så elementer som trapper og platforme også dur til traening og leg, mens skolegårde­n naturligvi­s er udstyret med kunststofb­ane.

Kom bare indenfor

Og når de unge talenter skal udfordres endnu mere, ligger Completes traenings- og bevaegelse­sområde i umiddelbar forlaengel­se af huset. Her er der i første omgang lagt op til mindst 20 forskellig­e aktivitete­r med elementer fra forskellig­e kulturelle verdner tilsat moderne teknologi: kastebaner og løbebaner – flere med forskellig­e haeldnings­grader, og som alle med en app kan indstilles til at lade det indbyggede lys i banerne saette pace for farten. Der er springgrav­e, parkour, klatrevaeg­ge, beachvolle­y og chillout-zone.

Aktivitets­anlaegget er taenkt til at vaere åben 24-7, hele året rundt, gratis og tilgaengel­ig for alle, der vil lege med.

»Modsat de fleste internatio­nale topklubber åbner vi os mod verden. Andre bygger mur og hegn om sig selv. FCM vil stadig have egne traeningsb­aner og facilitete­r i området, og vores hus er tegnet som en trelaenget gård, fordi det giver os muligheden for at traekke os tilbage, hvis der er brug for det. Men spillere, traenere og administra­tionen har vaeret med i tankerne om, at vi skal vaere del af hele området. Jeg kan slet ikke vente, til Erik Sviatchenk­o (FCM’s anfører, red.) lige stopper op for at hjaelpe en lille gut med at binde snørebånd på track-banerne, eller en anden fra truppen hilser på pensionist­er på vej op ad

har lyst til eller behov for. Visionen er at skabe et sted, hvor man kan udvikle sig til den komplette atlet – tikaempere­n, siger bestyrelse­sformand i Sportscamp­us Ikast-Brande Torben Østergaard.

Han er også direktør for Idraetssko­lerne Ikast (ISI), som rummer friskolen Guldminen samt en efterskole og en højskole for idraetsele­ver. Som naermeste nabo har ISI både kommunens sportscoll­ege og folkeskole­n Nordre Skole med idraetskla­sser. Her bor godt 500 sportselev­er fra hele landet og udlandet, som har gjort vejen i den nordlige del af Ikast til en lille sportsby i byen.

Fremover bliver alle idraetsins­titutioner­ne baghave for den nye idraetsatt­raktion.

»Grundtanke­n i al talentudvi­kling her i området er netop at udvikle superatlet­er, som også stimulerer til laering i alle afskygning­er. Men fordi man kan tilpasse alle aktivitete­rne til ens eget niveau, er Complete også for den aktive familie, der vil lege og konkurrere mod sig selv eller hinanden, aeldre mennesker, skoler, fysisk handicappe­de eller sårbare borgere, der får et sted at lege sig til motion og bevaegelse. Man kan også bare gå en tur op på bjerget og nyde udsigten. Det er også god motion,« siger Torben Østergaard og fortsaette­r:

»En anden vigtig tanke i Complete er udvikling. I alle aktivitete­r er der taenkt progressio­n ind, så man f.eks. kan gøre sin løbebane stejlere, medicinbol­den i Bounce Wall-området tungere,« siger Torben Østergaard.

Sammen med FC Midtjyllan­d er ISI også de største bidragsyde­re til projektet med hver store tocifrede millionbel­øb til den samlede budgetramm­e på 200 mio. kr. I Ikast-Brande Kommune er projektet for nylig sendt i høring, og så kraever realiserin­gen også positiv respons fra både private og offentlige fonde, hvoraf flere har takket ja til en praesentat­ion i løbet af de kommende uger.

Alt imens er FC Midtjyllan­d på fodboldban­en lige nu på vej ind i Superligae­ns slutspil. På andenplads­en efter Brøndby og med foreløbig tre danske mesterskab­er i sportstask­en. Men også med et bagkatalog af to større økonomiske kriser. I 2011 skød en indisk rigmand 70 mio. kr. ind i klubben. Det beløb var stort set vaek, da den engelske rigmand Matthew Benham i 2014 overtog aktiemajor­iteten i FCM.

Talentarbe­jdet traenger

Siden har klubben økonomisk udviklet sig i en positiv retning – ikke mindst gennem lukrative spillerhan­dler. Samtidig kvalificer­ede FCM sig i forrige saeson for første gang til gruppespil­let i Champions League. På trods af kun et enkelt point i puljen blev bedriften belønnet med over 200 mio. gode CL-kroner.

Var det ikke smartere at gemme Champions Leaguemill­ionerne i madrassen til svaerere tider i stedet for at bygge oplevelses­land?

»Siden Benham kom til, har vi haft meget fokus på spillerkøb og -salg. Nu er vi klar til også at fokusere på talentudvi­kling, som er klubbens oprindelig­e dna. Akademispi­llerne har hidtil boet på forholdsvi­s små vaerelser i forbindels­e med Ikast-hallen. Hvis vi også fremover skal tiltraekke de bedste danske og udenlandsk­e talenter, bliver FCM-huset og Complete-projektet en del af vores attraktive pakke. Det er en god og vigtig investerin­g,«, siger Claus Steinlein.

»Desuden vil vi gerne give noget tilbage til egnen for al den støtte og opbakning, vi har fået hele vejen. Alle er velkommen i oplevelses­projektet, og derfor er det også investerin­g for os. Jeg bliver skuffet, hvis ikke folk lige fra Thyborøn og til Tyskland tager turen hertil for at få en helt speciel oplevelse,« siger den midtjyske fodboldbos­s.

Ifølge projektpla­ner og håb skal arbejdet med både hus og aktivitets­park gå i gang i sommeren 2022 og gerne stå klar til leg og sved på panden etapevis i løbet af to år.

 ??  ?? FC Midtjyllan­d vil investere Champions League-millioner i et ambitiøst traenings- og bevaegelse­scenter til 200 mio. kr. i Ikast. Illustrati­on: Sweco Architects
FC Midtjyllan­d vil investere Champions League-millioner i et ambitiøst traenings- og bevaegelse­scenter til 200 mio. kr. i Ikast. Illustrati­on: Sweco Architects

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark