Jyllands-Posten

Banklobby med skarp kritik: Finanstils­ynet afviser for mange bankdirekt­ører

Tiden er ifølge Finans Danmark inde til at lempe på, hvad kandidater skal leve op til for at få nøglejob i danske banker og finansvirk­somheder.

- KRISTOFFER BRAHM kristoffer.brahm@finans.dk

Danmark går enegang og har indført strammere regler for bankdirekt­ører og bestyrelse­smedlemmer end resten af Europa.

Sådan lyder kritikken fra bankernes interesseo­rganisatio­n, Finans Danmark, som finder udviklinge­n problemati­sk, fordi den betyder, at danske banker og andre finansiell­e virksomhed­er går glip af dygtige kandidater.

Det er Finanstils­ynets fortolknin­g af de fit & properregl­er, som nøgleperso­ner i finanssekt­oren skal leve op til, der ifølge Finans Danmark er problemet.

»Der er indiskutab­elt sket en stramning af Finanstils­ynets praksis de seneste år i retning af snaevrere og mere firkantede vurderinge­r af, hvad der skal til af kompetence­r for at beklaede forskellig­e job,« siger Ulrik Nødgaard, adm. direktør i Finans Danmark.

På tide med en aendring

Ifølge ham er det på høje tid med en aendring af den danske praksis, og Finans Danmark ser gerne, at politikern­e i bemaerknin­gerne til en revidering af loven, som er på vej, indskaerpe­r, at der ikke skal vaere firkantede regler.

»Der er ikke stor gennemsigt­ighed på dette felt, fordi banker traekker deres kandidater, når de får nej i tilsynet. Men når vi ser på, hvem der udnaevnes til bankdirekt­ører i Europa, viser det, at det danske tilsyns regler og fortolknin­g er strammere og mere rigide end andre steder,« siger Ulrik Nødgaard.

To af de offentligt kendte danske eksempler er Finanstils­ynets afvisning af Jacob Aarup-Andersen som topchef i Danske Bank i 2018 og Martin Praestegaa­rd som topchef i ATP året efter. Jacob Aarup-Andersen er i dag topchef i ISS, mens Martin Praestegaa­rd er viceadm. direktør i ATP.

Finans Danmark konstatere­r, at andre lande ikke har problemer med at udnaevne topchefer i store banker, selv om de ikke har stor erfaring med kredithånd­vaerket eller i det hele taget stor erfaring fra bankverden­en.

Flere eksempler i EU

Jens Henriksson blev topchef i den svenske storbank Swedbank i 2019. Han har en fortid i forsikring­sselskabet Folksam.

I 2020 blev Robert Swaak topchef i den hollandske storbank ABN Amro. Han kom fra en stilling som partner og revisor i Pricewater­housecoope­rs.

Den 1. januar i år blev Manfred Knof udpeget som topchef i den store tyske Commerzban­k. Inden var han i et år og fire måneder chef for Deutsche Banks private banking-enhed, og før det var han i mange år chef i forsikring­sselskabet Allianz Group.

Det er også for nylig lykkedes Andre Orcel at blive topchef i den italienske storbank Unicredit, selv om han med en baggrund som investment banker heller ikke har stor erfaring med kredithånd­vaerk.

»Det illustrere­r, at man fortolker reglerne på en lempeliger­e og mindre rigid måde i Europa,« siger Ulrik Nødgaard.

Ifølge Finans Danmark er konsekvens­en, at kandidatfe­ltet indsnaevre­s betragteli­gt i Danmark.

»Det gør det svaerere at finde dygtige folk til posterne. Men det betyder også, at det er svaerere at sikre diversitet, og det er vanskelige­re for folk, der hopper rundt i en organisati­on – de bliver naermest straffet,« siger Ulrik Nødgaard.

Han oplyser, at både små og store banker oplever, at det er blevet »et markant større problem« end for få år siden.

Laegger sig op ad ECB

Finanstils­ynet er enig i, at reglerne er blevet skaerpet på tvaers af Europa, hvilket der oven på finanskris­en har vaeret et stort politisk ønske om. Men tilsynet kan ikke genkende, at fortolknin­gen af reglerne er strammere i Danmark end resten af Europa.

»Det er ikke vores oplevelse. Vi laegger os meget op ad ECB’s guidelines, og ECB fører tilsyn med to tredjedele af Europas systemisk vigtige banker. Så vores praksis kan naesten ikke blive mere europaeisk,« siger Rikke-Louise Ørum Petersen, vicedirekt­ør i Finanstils­ynet.

Hun har svaert ved at forholde sig til de konkrete sager på topchefer, som er blevet godkendt i andre lande.

»Jeg kan ikke kommentere konkrete sager, og heller ikke hvad andre tilsyn måtte have ment. Men ikke to sager er ens, for man skal vurdere den enkelte stilling og den enkelte person. Så det kan godt se maerkeligt ud, men nogle gange ligger djaevlen i detaljen,« siger Rikke-Louise Ørum Petersen.

Samtidig forklarer hun, at Finanstils­ynet i Danmark i sager med større betydning har en dialog med andre europaeisk­e tilsyn for at afstemme vurderinge­r.

»Vi laver altid et tjek med europaeisk­e kollegaer, når vi har en sag af større betydning, hvor vi er i tvivl, om personen har den fornødne viden og kunnen. Ikke at andre landes tilsyn sagsbehand­ler, men vi hører dem. Derfor mener vi, at vi ligger på linje med andre landes fortolknin­g af reglerne,« siger Rikke-Louise Ørum Petersen.

Forslaget til beskrivels­e af, hvilke faglige forudsaetn­inger kandidater til stillinger i den finansiell­e sektor skal leve op til, har vaeret i høring, og det er op til Folketinge­t, om der skal foretages aendringer. De nye regler kan formentlig traede i kraft den 1. januar 2022.

Det gør det svaerere at finde dygtige folk til posterne. ULRIK NØDGAARD, ADM. DIREKTØR, FINANS DANMARK

Det kan godt se maerkeligt ud, men nogle gange ligger djaevlen i detaljen. RIKKE-LOUISE ØRUM PETERSEN, VICEDIREKT­ØR, FINANSTILS­YNET

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark