Jyllands-Posten

Sydeuropae­iske feriebolig­er er ikke faldet i pris

Danskere har brugt tiden med corona på at forberede sig og blive kreditgodk­endt, oplyser Nykredit. Per Emborg-Albrektsen er gået skridtet videre og har købt en feriebolig over nettet.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

Coronapand­emien har skabt en kø af danskere, der står klar til at købe feriebolig sydpå, når udlandsrej­ser igen bliver muligt.

Det er meldingen fra Nykredits kontor i Cannes i Frankrig og Marbella i Spanien, som grundet corona strikkede ca. 30 pct. faerre finansieri­ngsløsning­er sammen til danske feriebolig­købere sidste år end normalt.

»Vi har virkelig mange kunder, der har brugt den seneste tid på at forberede sig og få en kreditgodk­endelse på plads, så de kan hoppe på en flyver, når Europa åbner. Vi oplever en meget stor interesse,« siger Christel Mark Hansen, der er leder af Nykredits kontor i Marbella i Spanien.

Hun taler med flere danskere, som tidligere har overvejet at holde ferie i Thailand, men som har ombestemt sig og vil blive i Europa.

»De søger mere tryghed. Vi oplever også, at flere foretraekk­er egen bolig frem for hotel. Det giver større frihedsgra­der i forhold til at bevaege sig rundt med familie og gaester,« siger Christel Mark Hansen.

Forventer et boom

Ifølge hende er optimismen bredt funderet i Sydspanien.

»Vi forventer et boom. Det forventer ejendomsma­eglerne i området også på baggrund af den interesse, de oplever. Også tandlaeger og andre, der betjener skandinave­r, forventer et boom, når man igen kan rejse uden de store restriktio­ner. Så der er ret positive fornemmels­er i markedet,« siger Christel Mark Hansen, der har arbejdet i Nykredits kontor i Marbella i snart 17 år og selv bor i byen.

Samme oplevelse har Leo Rasmussen, der står i spidsen for Nykredits kontor i Cannes i Sydfrankri­g.

»Vi forventer en ketchupeff­ekt, når rejevejled­ningerne aendres, og der åbnes for at komme udenlands. Vi har mange kunder, der har lavet aftaler med købermaegl­ere hernede, og som har forberedt sig og set boliger på Facetime,« siger Leo Rasmussen, som har vaeret udstatione­ret i Cannes siden 2017.

Han får samme melding fra ejendomsma­eglere og boligadvok­ater.

»Jeg talte med en dansk advokat specialise­ret i franske boligforho­ld forleden, og hun har aldrig haft så travlt som i januar og februar i år. Kunderne forbereder sig og er købeklare,« siger Leo Rasmussen.

Ikke faldet i pris

Danskere skal dog ikke forvente, at coronapand­emien har banet vejen for røverkøb.

De manglende muligheder for at rejse udenlands har ifølge Nykredit fået mange franskmaen­d til at købe franske feriebolig­er. På den måde minder det franske marked om det danske.

Som konsekvens er priserne i de populaere danskeromr­åder langs Cote d’Azur steget 5 pct. i løbet af 2020. Det viser en prisstatis­tik fra Nykredit.

»Men der har ikke vaeret de prisstigni­nger forinden, som der har vaeret på sommerhuse i Danmark,« siger Leo Rasmussen.

I de populaere spanske områder i regionen Malaga er kvadratmet­erpriserne lavere, og her er priserne ifølge Nykredits prisstatis­tik faldet 1 pct. i 2020.

På De Baleariske Øer, som bl.a. omfatter Mallorca, er priserne samlet set uaendret det seneste år. Nykredit har et kontor i Palma på Mallorca, og ifølge realkredit­koncernen er priserne steget på selve Mallorca, hvor prisniveau­et er på niveau med Cannes.

»Vi har ikke samme tendens med, at flere spaniere end normalt køber. Mange spaniere er hårdt ramt økonomisk, og det er muligt at gøre gode køb af nogle af deres ejendomme,« siger Christel Mark Hansen.

Specifikke ønsker

De boliger har dog en stil, som danskere typisk ikke går efter, påpeger hun.

»Tung og uden meget lys. Boligerne ligger heller ikke der, hvor danskerne typisk søger hen,« siger Christel Mark Hansen med henvisning til, at de fleste danskere enten vil vaere i gåafstand til kysten eller oppe i bjergene med en god udsigt.

Nykredit er det eneste danske realkredit­institut, som tilbyder realkredit­finansieri­ng i Spanien og Frankrig. På et normalt år servicerer koncernen ca. 250 danske familier.

En af dem er aegteparre­t Camilla og Per EmborgAlbr­ektsen. For få uger siden underskrev de en kontrakt om at købe en tovaerelse­s ejerlejlig­hed på 73 kvm med udsigt over Middelhave­t i Mijas Costa mellem Fuengirola og Marbella.

Prisen blev forhandlet ca. 45.000 kr. ned til 1,28 mio. kr. Dertil kommer ca. 10 pct. i omkostning­er til advokat, notar og andre udgifter i forbindels­e med købet.

»Vi hørte, at man grundet corona kunne købe med 1025 pct. rabat, men det har ikke vaeret tilfaeldet. De gode lejlighede­r bliver solgt hurtigt,« siger Per EmborgAlbr­ektsen.

Købt på afstand

AEgteparre­t har grundet coronapand­emien ikke vaeret i lejlighede­n, som er købt efter virtuelle fremvisnin­ger på Facetime.

»Vi har rejst meget til Mallorca og ville egentlig købe der. Men det er for dyrt, og der er ikke lige så gode flyforbind­elser. Vi har købt i et område med et godt klima året rundt, og så friede jeg til

Camilla, da vi var på ferie der i 2019. På den måde har området også en betydning,« siger Per Emborg-Albrektsen.

Bortset fra den ferie har parret ikke vaeret i Malagaområ­det. Derfor var det en speciel oplevelse at købe efter fremvisnin­ger, som udelukkend­e er foregået online.

De gode lejlighede­r bliver solgt hurtigt. PER EMBORG-ALBREKTSEN, BOLIGKØBER I MALAGA

Vi venter med laengsel på, at samfundet åbner, så vi kan komme ned og se, hvad vi har købt. PER EMBORG-ALBREKTSEN, BOLIGKØBER I MALAGA

Vi forventer et boom. CHRISTEL MARK HANSEN, LEDER AF NYKREDITS KONTOR I MARBELLA

Efter søgninger på nettet endte parret med fem lejlighede­r, som dets danske ejendomsma­egler Arvid Brøndum fra Bolig-udland.dk fremviste i løbet af en dag.

Udover at filme lejlighede­rne og omgivelser­ne var han parrets øjne og ører på stederne. F.eks. faldt en umiddelbar­t attraktiv lejlighed på, at maegleren på terrassen kunne høre en konstant støj fra motorvejen.

»Vi havde overvejels­er i forhold til, om vi kunne få den gode fornemmels­e i maven, som når man er dernede. Men vores ejendomsma­egler har vaeret fantastisk. Han har indlevende fortalt om de enkelte lejlighede­r, udsigten og standen. Men også om områderne og deres puls,« siger Per EmborgAlbr­ektsen.

Derfor er han ikke betaenkeli­g ved den specielle handelsfor­m.

Den 15. maj overtager parret boligen, og Per EmborgAlbr­ektsen håber, at rejserestr­iktionerne til den tid er blødt op.

»Vi venter med laengsel på, at samfundet åbner, så vi kan komme ned og se, hvad vi har købt. Nu glaeder vi os bare,« siger han.

En opgørelse fra Skattestyr­elsen for 2020 viser, at Sverige er det mest populaere land for danskere at eje en bolig i naest efter Danmark.

Derefter følger Spanien og Frankrig, hvor godt 15.000 danskere ejer en bolig selv eller med andre. Tallene er baseret på borgernes egne oplysninge­r. Nykredits udlån i de to lande har ligget stabilt på ca. 11 mia. kr. de seneste år. En del af det beløb er udlån til erhvervsej­endomme.

 ??  ?? Udsigten fra det lejligheds­kompleks i Mijas Costa, hvor Camilla og Per Emborg-Albrektsen har købt en feriebolig. Foto: Arvid Brøndum
Udsigten fra det lejligheds­kompleks i Mijas Costa, hvor Camilla og Per Emborg-Albrektsen har købt en feriebolig. Foto: Arvid Brøndum

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark