Jyllands-Posten

Investorer fra udlandet holder igen

De danske boligrente­r er i høj grad afhaengige af udenlandsk­e investorer.

- LARS NIELSEN BO NIELSEN lars.nielsen@finans.dk bo.nielsen@finans.dk

Udlandets interesse for danske boligoblig­ationer falder. Faldet er marginalt, men bekymringe­n er, om der er tale om en tendens.

Udenlandsk­e investorer sidder på knap en tredjedel af alle danske obligation­er med fast rente. Boligoblig­ationer for 460 mia. kr. er på udenlandsk­e haender.

Hvis der bliver kø ved udgangen, kan det gøre ondt. Ifølge en obligation­sekspert vil udenlandsk­e investorer kunne få en god pris for de første 10 mia., der saelges. De naeste 50 mia. kan kun saelges til en vaesentlig­t lavere kurs, og det vil presse de danske boligrente­r i vejret.

»Det er ikke sådan, at de udenlandsk­e investorer nu er på vej ud. Men man kan godt maerke, at interessen for dansk realkredit absolut ikke er, hvad den har vaeret,« mener Henrik Spangsberg Hansen, der er chefanalyt­iker i Sydbank.

Det buldrende boligmarke­d har fået markedet for boligoblig­ationer til at vokse.

»Tidligere har de udenlandsk­e investorer købt meget af den ekstra udstedelse. Det gør de ikke mere,« fastslår Henrik Spangsberg Hansen.

I februar købte udenlandsk­e investorer for blot 7,3 mia. kr., mens danske investorer øgede deres beholdning med 37 mia. kr.

Kan påvirke boligrente­rne

Den udenlandsk­e købsintere­sse er vigtig for boligrente­rne. Ifølge Totalkredi­ts chefanalyt­iker Sune MaltheThag­aard har den store udenlandsk­e interesse vaeret en vigtig faktor bag, at boligejern­e har fået 30-årige 0,5 pct.lån til rådighed.

Der skal formentlig et voldsomt frasalg til, før udenlandsk­e investorer alene kan presse boligrente­rne op, vurderer Sune MaltheThag­aard.

Et groft skøn tilsiger, at ejerandele­n skal falde fra de nuvaerende 33 til 23 pct., før det udløser et fald i omegnen af 1 til 1,5 kurspoint og måske endda mere.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark