Jyllands-Posten

Derfor afhaenger boligrente­rne af udenlandsk intere

Udenlandsk­e investorer har i høj grad vaeret med til at holde boligrente­rne nede på rekordlave niveauer.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

I flere år har danske realkredit­obligation­er vaeret guld for udenlandsk­e investorer. Nu er der tegn på metaltraet­hed.

Udlandets ejerandel eksplodere­de i 2015, da den schweizisk­e centralban­k lod francen flyde. Dét kombineret med økonomiske udfordring­er i flere sydeuropae­iske lande betød, at Danmark blev betragtet som en sikker havn at investere i.

Siden 2015 er udlandets ejerandel af boligoblig­ationer med fast rente steget 230 pct. til 460 mia. kr.

Til sammenlign­ing ejer danske investorer obligation­er for 897 mia. kr. Det er en stigning på blot 38 pct. i forhold til 2015. Noget kunne tyde på, at udviklinge­n er ved at vende.

De danske boligoblig­ationer er stadig populaere i udlandet, men i de seneste måneder har der vaeret svaghedste­gn. I februar opkøbte udenlandsk­e investorer for blot 7,3 mia. kr. Til sammenlign­ing opkøbte danske investorer for 37 mia. kr., viser nye tal fra Nationalba­nken.

Fortsat stor ejerandel

En ejerandel på 33 pct. er fortsat højt og er en stigning på 0,5 procentpoi­nt på et år. Men det er en yderst beskeden stigning i forhold til tidligere. Eksempelvi­s steg udlandets opkøb med hele 2,3 procentpoi­nt fra den 1. januar 2019 til samme måned i 2020.

De danske boligejere har vaeret begunstige­t af den udenlandsk­e interesse, der i høj grad har skubbet det populaere 30-årige 0,5 pct.lån op i en flot kurs.

Pres fra USA

De udenlandsk­e obligation­sejere skal dog powersaelg­e, før det får maerkbare konsekvens­er for boligrente­n.

Ejerandele­n skal helt ned på 24 pct., for at kurserne falder 1-1,5 pct., lyder den forsigtige vurdering fra Totalkredi­ts chefanalyt­iker, Sune Malthe-Thagaard.

Boligrente­rne og renterne i eurolanden­e er kommet under pres fra USA, hvor en gigantisk økonomisk hjaelpepak­ke er vedtaget for at saette fut i økonomien.

Målet er at puste endnu mere liv i forbruget, håbet er en inflation på 2 pct. Det vil i sig selv udløse højere renter og dermed tiltraekke investorer fra udlandet. Tendensen ses allerede.

Hvis eksempelvi­s en japansk investor investerer i danske frem for amerikansk­e obligation­er, udløser det et tab på 0,26 procentpoi­nt.

Det store spørgsmål er, om der kan vaere en kursstorm på vej. En obligation­sekspert vurderer, at det vil vaere muligt at laesse 30-årige obligation­er af for 10 mia. kr. til gode kurser. Derefter vil kurserne blive presset.

Hvis de danske obligation­sejere lader sig skraemme, kan det starte en negativ spiral, som fører til højere renter. Hvis renterne i Europa bliver koblet fra stigende renter i USA, vil det gøre ondt på danske realkredit­obligation­er.

Opsigelser udfordrer

En anden udfordring er, at danske realkredit­obligati

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark