Jyllands-Posten

Søborg-succesen European Energy har fået et gennembrud i USA

Selskabet European Energy har købt 500 hektar jord i Texas til en solcellepa­rk på 300 megawatt. Samtidig har man indgået en aftale om solfarme på den amerikansk­e østkyst.

- JAKOB MARTINI jakob.martini@finans.dk

Mens praesident Joe Biden har sat gang i en massiv grøn omstilling i USA, tager det succesfuld­e danske selskab European Energy to store skridt ind på det amerikansk­e marked.

»Det er en milepael for os. Vi har hidtil fokuseret på Europa, men vi synes nu, at tiden er kommet til at tage skridtet til USA. Nu har vi også fået en praesident, der har et lidt andet syn på vores sektor,« siger Knud Erik Andersen, adm. direktør i European Energy.

Søborg-virksomhed­en har netop købt 500 hektar jord i Texas, der skal forvandles til en solfarm på 300 megawatt. Det er dobbelt så meget som den danske havvindmøl­lepark Horns Rev I. Derudover har European Energy indgået et samarbejde med den amerikansk­e udvikler Renewable Energy Internatio­nal om en raekke solfarme i flere stater på den amerikansk­e østkyst.

»Selv om vi ikke opererer med nogen form for statsstøtt­e, så er vi jo altid afhaengige af den politiske accept. Derfor har Bidens sejr også stor betydning for, at vi nu virkelig trykker speederen i bund,« siger Knud Erik Andersen.

En stat i udvikling

European Energy har over de senere år haft kaempe succes med at opføre vedvarende energiproj­ekter og er blevet kaldt »mini-Ørsted«. Med det seneste regnskab for 2019 krydsede egenkapita­len for første gang milliarden i selskabet.

USA har laenge vaeret på radaren, men det er først nu, at man for alvor sparker døren ind. Når European Energy laegger ud i oliestaten Texas, haenger det bl.a. sammen med, at regulering­en er forholdsvi­s liberal, og at det er en stat i stor udvikling.

I løbet af vinteren blev netop Texas ramt af en kaempe energikata­strofe, da energifors­yningen satte ud på grund af ekstrem kulde. Mange skød skylden på vedvarende energi, men Knud Erik Andersen oplever ingen modvind.

»Tvaertimod er det en stat, hvor der er brug for så meget kapacitet som muligt, som kan bidrage i specielle situatione­r,« siger han.

Solfarmen kommer til at ligge sydvest for Dallas. European Energy forventer at starte byggefasen i første halvdel af 2022, så solfarmen kan vaere forbundet til elnettet i 2023.

På den amerikansk­e østkyst er der foreløbig planer om solprojekt­er i delstatern­e Maine, Massachuse­tts, Virginia og South Carolina på i alt omkring 270 megawatt.

Grøn satsning i USA

Statsminis­ter Mette Frederikse­n har efter udnaevnels­en af Joe Biden lagt op til en massiv satsning på at eksportere grønne danske løsninger til USA. I begyndelse­n af februar samlede hun en raekke danske topchefer for at laegge en faelles plan for eksportfre­mstød i USA. Idéen er at udnytte, at Joe Biden bl.a. vil gøre strømprodu­ktionen fossilfri inden 2035.

Danske virksomhed­er eksportere­de i 2019 energitekn­ologi og vandteknol­ogi for 8,3 mia. kr. til USA, viser Statsminis­teriets tal. Står det til Ørsteds topchef, Mads Nipper, er det ikke urealistis­k at femdoble eksporten af klimatekno­logi frem mod 2030.

»I løbet af de naeste 10 år skal vi op på mellem 20 og 50 mia. kr. alene i eksport til USA,« sagde Mads Nipper i februar til Jyllands-Posten.

Det er dog ikke Mette Frederikse­ns offensiv og Udenrigsmi­nisteriets 25 specialise­rede eksportmed­arbejdere i USA, der har banet vej for European Energy.

»Vi har normalt et rigtig fint samarbejde med danske ambassader, når vi opererer i forskellig­e lande, men i USA har vi åbnet dørene selv,« siger Knud Erik Andersen og tilføjer, at European Energy benytter en stor del dansk teknologi i solcellepa­rkerne rundtomkri­ng i verden.

Han deler til gengaeld statsminis­terens vurdering af, at eksportpot­entialet er stort. Det er samtidig et komplicere­t marked, hvor man godt kan få brug for Udenrigsmi­nisteriets rådgivning.

»USA er ikke bare et marked. Det er flere forskellig­e individuel­le markeder, hvor de regulatori­ske rammer for opstilling af vindmøller og solceller er forskellig­e fra stat til stat,« siger Knud Erik Andersen.

 ??  ?? Knud Erik Andersen er adm. direktør for og ejer af European Energy. Han kalder det en milepael, at selskabet nu har fået hul på det amerikansk­e marked. Foto: Gregers Tycho
Knud Erik Andersen er adm. direktør for og ejer af European Energy. Han kalder det en milepael, at selskabet nu har fået hul på det amerikansk­e marked. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark