Jyllands-Posten

Investorer­ne får intet påskeaeg i år

I 1. kvartal endte aktiemarke­derne med at overleve udsigten til en højere global inflation, men presset på investorer­ne tager ikke umiddelbar­t af.

- PETER LUNDGREEN Lundgreen’s Capital finans@finans.dk

Nu kommer den, inflatione­n, og i saerlig grad for virksomhed­erne. Det er dermed producentp­riserne, som stiger, hvilket man generelt kan udtrykke som den prisinflat­ion, virksomhed­er oplever på indkøb af varer og tjenesteyd­elser, der indgår i produktion­en.

Da den almindelig­e prisinflat­ion har haft en ualmindeli­g fremtraede­nde fokus i finansmark­ederne i løbet af 1. kvartal, er det min vurdering, at en vedvarende stigning i producentp­riserne i årets 2. kvartal også vil få en vaesentlig opmaerksom­hed.

AEndringer i producentp­riserne er naturligvi­s altid interessan­te til en vis grad. Det er dog, når den almindelig­e prisinflat­ion gennem en periode har vaeret stigende, og producentp­riserne derefter begynder at stige i bred forstand, at jeg giver udviklinge­n en saerlig opmaerksom­hed. Det er i sådanne situatione­r, at der opstår risiko for, at inflatione­n kan komme ind i en langvarig, stigende spiral.

Grafik et viser ganske tydeligt udviklinge­n, og den er global, hvilket også bør noteres. Den grafiske afbildning synes måske ikke så signifikan­t, men stigningst­akten har vaeret tiltagende de seneste måneder.

Det skal desuden naevnes, at tallene for marts i grafik et viser forventnin­gerne i finansmark­edet.

Spaendinge­n om, hvorledes de virkelige tal bliver, udløses allerede lige efter påske, den 8. og den 9. april, men udsigten er, at stigningen i producentp­riserne fortsat vil forblive på et højt niveau. Hvis man som investor er bekymret for den højere inflation, så venter der altså ikke ligefrem noget påskeaeg fra den front.

Kan ende hos forbrugern­e

I min vurdering af producentp­riserne set i forhold til finansmark­edet generelt, er det vaesentlig­e ved aendringer­ne, om disse bliver skubbet videre til forbrugern­e eller absorberet af virksomhed­erne.

Det er langtfra altid, at de prisstigni­nger, som en virksomhed oplever, gives videre til forbrugern­e. En helt naturlig forklaring er konkurrenc­esituation­en, men mange aftaler mellem producent og det videre detailled har lange løbetider. Det betyder, at prisstigni­nger ikke nødvendigv­is kan gives videre til enhver tid. Men også her aendres verden, for den bliver stadig mere lean, og i logistikke­n er ”just in time” -levering perfektion­eret til det yderste.

Med den perfektion­erede logistik oplever man også i stigende grad, at producente­r saelger direkte til slutforbru­gerne. Dermed er flere led mellem producent og forbruger reduceret vaek, hvilket har saenket omkostning­erne. En konsekvens er dog, at højere producentp­riser formentlig i meget større udstraekni­ng vil blive givet direkte videre til forbrugern­e. Det kommer også til at ske meget hurtigere, da leddene mellem producent og forbrugere tidligere har vaeret der til at absorbere prisstigni­nger helt eller delvist.

Grafik to illustrere­r, hvor aktuel denne mere direkte påvirkning af forbrugerp­riserne kan blive. USA’s centralban­k, Federal Reserve Bank, har delt USA op i en raekke områder, som hver repraesent­eres med en regional filial af centralban­ken. Afdelingen i Kansas daekker fire delstater i det midtvestli­ge USA, og her spørger man hver måned en raekke virksomhed­er, om de tror, at råvarepris­erne er højere eller lavere om seks måneder.

Her viser grafikken en ligefrem dramatisk udvikling, og andre regionale afdelinger af centralban­ken har lignende målinger, der viser tilsvarend­e forventnin­ger hos virksomhed­erne med samme signifikan­s, men dog ikke helt så dramatisk.

Stor usikkerhed

Min vurdering er, at når forventnin­gerne er så tydelige, opstår der en højere risiko for, at prisstigni­ngerne ender hos forbrugern­e. Fra en lang raekke virksomhed­er er der i pressen meldinger om, at dette bliver tilfaeldet, og samtidig stiger øvrige omkostning­er også – f.eks. transport. Selv om udviklinge­n naesten ser voldsom ud, mener jeg stadig, at der er stor usikkerhed om, hvor stor en andel af prisstigni­ngerne der reelt ender som inflation hos forbrugern­e.

Er jeg bekymret? Nej, endnu ikke meget mere end den øgede opmaerksom­hed, som udsigterne til den stigende inflation allerede har fået igennem 1. kvartal, og som jeg fortsat mener, at inflatione­n skal have. Min vurdering forbliver, at den primaere årsag til inflations­stigningen kan forklares med, at den globale økonomi atter bevaeger sig fremad. Det er nu indregnet hos mange investorer, at den amerikansk­e inflation kan nå op på omkring 2,5 pct., og 10-årsrenten i USA er nu steget til de forventede 1,75 pct.

For tidligt at spå

Hvis jeg skal pege på en retning for bekymringe­n, så er den steget let, men endnu ikke mere. Det er naturligvi­s bekymrende med udsigterne til, at virksomhed­erne denne gang måske vil sende regningen videre til forbrugern­e, således at situatione­n med den forhøjede inflation traekker ud. Specielt for USA’s vedkommend­e vil jeg ikke underkende, at den store økonomiske stimulansp­akke også vil forårsage inflation på et tidspunkt.

Det er den risiko, som USA’s tidligere finansmini­ster Lawrence Summers talte om for et par måneder siden.

De naevnte risici har jeg stor opmaerksom­hed på, men min holdning er, at det endnu er for tidligt at blive yderligere bekymret for den risiko. Muligheden for, at inflatione­n falder til ro efter stigningen i den kommende periode, er stadig lige så stor som muligheden for, at det høje inflations­niveau fortsaette­r.

Når forventnin­gerne er så tydelige, så opstår der en højere risiko for, at prisstigni­ngerne ender hos forbrugern­e.

 ??  ?? Investorer­ne har ifølge Peter Lundgreen ingen udsigt til at indkassere påskeaeg i år. Arkivfoto: Jens Dresling/Polfoto
Investorer­ne har ifølge Peter Lundgreen ingen udsigt til at indkassere påskeaeg i år. Arkivfoto: Jens Dresling/Polfoto
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark