Jyllands-Posten

Hvordan ved du, at du gør nok for klimaet?

Flere og flere virksomhed­er vil have sikkerhed for, at deres klimaambit­ioner batter. Derfor skriver de sig op til det såkaldte Science Based Targets-initiativ.

-

Flere danske virksomhed­er er begyndt at traede ind i klimakampe­n og har igangsat et vaeld af initiative­r for at sikre, at de yder deres bidrag til klimaet og fremtidige generation­er.

Det er selvfølgel­ig en god og positiv tendens. Nogle er dog mere ambitiøse end andre – nogle saetter klimamål, der er laengere ude i fremtiden end andre, og nogle har måske ikke et klart mål, men er alligevel begyndt at skaere i deres CO2-udledninge­r på forskellig vis. Virksomhed­ers mål for reduktione­r og de virkemidle­r, de tager i brug, kan altså stadig variere rigtig meget.

Derfor er flere begyndt at spørge sig selv, hvordan man overhovede­t har sikkerhed for, om ens klimaambit­ioner efterlever, hvad der er nødvendigt for, at verden når sit klimamål.

Her kommer Science Based Targets-initiative­t (SBT) ind i billedet. En gruppe aktører, der blandt andet taeller FN, WWF og World Resource Institute, etablerede initiative­t i 2015. Virksomhed­er kan i dag skrive sig op for at få en ekstern og trovaerdig validering af, at deres klimaambit­ioner lever op til Paris-aftalen. Aftalen, der blev indgået i 2015 af 195 lande, lyder på, at vi skal holde de globale temperatur­stigninger til maksimalt 2 °C – og helst 1,5 °C – ved udgangen af det 21. århundrede for at undgå at starte irreversib­le og ødelaeggen­de forandring­er i naturen.

Når virksomhed­er bliver valideret af SBT, giver det altså en sikkerhed for, at ens klimamålep­unkter (kpi’er) er tilstraekk­elige – at man er på rette spor. Denne sikkerhed har gjort SBT til en hastigt voksende trend, som flere og flere virksomhed­er forpligter sig til. For nuvaerende er der over 1.200 virksomhed­er, som har sat videnskabe­ligt baserede mål.

Der er i skrivende stund 32 af de største danske virksomhed­er, som har skrevet sig op til initiative­t inklusive globale svaervaegt­ere som

Ørsted, Bestseller,

Rockwool, Vestas og Novo Nordisk.

Men hvordan kommer man så som virksomhed med i det gode selskab?

Helt konkret betyder

SBT, at man som virksomhed skal arbejde med sine reduktions­mål og sin strategi for at realisere dem på en måde, der efterlever SBT’s krav. Det er netop det, som SBT går ind og validerer hver enkelt virksomhed ud fra. Diverse krumspring i form af CO2-kompensati­on eller urealistis­ke hensigtser­klaeringer kommer her fuldstaend­ig til kort.

Det er initiative­ts styrke, og man spaender ben for sig selv, hvis man som virksomhed ikke er seriøs om at efterleve 1,5° C-målet. Medlemsvir­ksomhedern­e forsøger at vaere på forkant med en fremtid, hvor klimaet er en integreret del af og en praemis for vaekst, og hvor der hele tiden kommer flere krav inden for “1,5° C-lovgivning” som eksempelvi­s en global CO2-skat.

En indlemmels­e i SBT er også en traedesten til trovaerdig­t at arbejde med klimaomsti­lling og et maerkat, der er med til at styrke den enkelte virksomhed­s klimalegit­imitet – hvilket er vigtigt i en verden, hvor beskyldnin­ger om greenwashi­ng fylder mere og mere.

En undersøgel­se offentligg­jort af EU i januar 2021 gennemgik 344 grønne budskaber fra virksomhed­er og fandt, at 42 pct. var enten »overdriven­de, falske eller vildledend­e«. Hermed står man som virksomhed langt bedre både i forhold til forbrugere, investorer og samarbejds­partnere.

En vigtig del af SBT handler også om CO2-reduktione­r i virksomhed­ernes vaerdikaed­er – inden for det, man kalder Scope 3. Når en virksomhed bliver del af SBT, skaber det derfor følgevirkn­inger i den underskov af virksomhed­er, som på forskellig vis indgår i virksomhed­ens vaerdikaed­e.

En undersøgel­se gennemgik 344 grønne budskaber fra virksomhed­er og fandt, at 42 pct. var enten »overdriven­de, falske eller vildledend­e«.

Et eksempel: Ørsted har i dag et mål om, at hele virksomhed­ens leverandør­kaede skal vaere CO2-neutral i

2040. Det betyder, at de virksomhed­er, som i dag leverer alt fra vindmøllek­omponenter over logistiklø­sninger til mad til Ørsteds kantiner, skal kunne gøre rede for deres CO2-aftryk og fremvise reduktione­r over de kommende år.

Ørsted har som led i dette igangsat et decideret leverandør­program, hvor der er udpeget strategisk­e leverandør­er, som blandt andet skal oplyse om deres egen udledning og desuden skal fastsaette videnskabe­ligt baserede mål for CO2-reduktion – altså SBT.

Det viser med al tydelighed, at SBT og hele den taenkning, der ligger bag, er noget, som virksomhed­er over en bred kam bliver nødt til at forholde sig til i forhold til at sikre fremtidig vaekst og forretning­smulighede­r. Vaekst inden for 1,5° C er og bør med andre ord vaere ambitionen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark