Jyllands-Posten

Baeredygti­ghed og digitalise­ring er en vindercock­tail

Asiatiske virksomhed­er har det bedste miks af digitalise­ring og baeredygti­ghed, der i kombinatio­n øger sandsynlig­heden for at blive blandt fremtidens vindere.

- CARSTEN SACHMANN landechef og Nordisk Lead for Strategy and Consulting, Accenture

Virksomhed­er, der er dygtige til baeredygti­ghed, har 1,5 gange større sandsynlig­hed for at vaere blandt fremtidens vindere målt på både vaekst og bundlinje. Praecis det samme gaelder virksomhed­er, der er gode til det digitale.

Men hvis man kigger på virksomhed­er, der formår at mikse de to dele, er sandsynlig­heden hele 2,5 gange højere end for andre virksomhed­er.

Det er klare tal fra en global undersøgel­se, vi har gennemført i Accenture. Vindercock­tailen er snarere en Singapore Sling end en Manhattan eller en Parisian –de asiatiske virksomhed­er har nemlig det bedste miks af digitalise­ring og baeredygti­ghed.

Europa ser ud til at komme langsommer­e ud af starthulle­rne efter coronakris­en end både USA og Asien.

De europaeisk­e virksomhed­er har godt nok en konkurrenc­emaessig fordel i et højere niveau af baeredygti­ghed, men investerin­gerne i den teknologis­ke udvikling følger ikke med.

Uanset om vi spørger til investerin­ger i kunstig intelligen­s, cloud-baseret ERP eller Internet of Things, er der generelt set faerre ledere i

Europa end i resten af verden, der forventer at investere i teknologis­k udvikling. Også selv om covid-19 har fået de europaeisk­e virksomhed­er til at accelerere digitalise­ringen.

I Asien tror 60 pct. af lederne på, at de når deres mål i 2021. I Europa er tallet 45 pct. Det haenger måske sammen med, at andelen af twin transforme­rs – virksomhed­er, der excellerer i både digitalise­ring og baeredygti­ghed – er vaesentlig­t højere i Asien end i Europa.

Hvorfor er de asiatiske virksomhed­er så gode til at mikse cocktailen rigtigt? Mit bud er, at hvor baeredygti­ghed historisk set har vaeret et fokus for mange virksomhed­er i Europa, så er det et nyere fokus i Asien.

Det har fået asiatiske virksomhed­er til mere naturligt at ty til teknologi for at accelerere deres fremskridt på baeredygti­ghedsfront­en. Dermed haenger de to elementer uløseligt sammen, hvor de for mange europaeisk­e virksomhed­er lever i forskellig­e siloer.

Og så er asiaterne bedre til at se forretning i baeredygti­ghed. Eksempelvi­s er der langt flere elbiler i Kina end i Europa og USA. Ikke fordi de er baeredygti­ge, men fordi der er penge i dem. Hvor er de danske virksomhed­er så i denne globale ”cocktail”? Mit bud er, at vi har de rigtige forudsaetn­inger. Vores industrivi­rksomheder har generelt en grøn profil. Vi er også paent fremme på digitalise­ring.

Laeren er, at vi skal kigge til Asien og i højere grad mikse de to ingrediens­er, så de indbyrdes forstaerke­r hinanden til gavn for forretning­en. Vi skal bryde siloerne ned og lade digitalise­ring blive motoren for vores baeredygti­ghed og omvendt. En virksomhed som Ørsted har allerede vist vejen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark