Jyllands-Posten

Tyrkiet vender tilbage til ukonventio­nel økonomisk politik

Fyringen af den tyrkiske centralban­kdirektør den 20. marts varsler tilbageven­den til ukonventio­nel økonomisk politik i Tyrkiet. Det er skidt for økonomien og for den danske eksport til landet.

- LYNGE GØRTZ SMESTAD chefanalyt­iker, EKF finans@finans.dk

Lørdag den 20. marts fyrede den tyrkiske praesident, Recep Tayyip Erdogan, centralban­kdirektøre­n Naci Agbal. Fyringen kom to dage efter centralban­ken havde haevet renten med 2 pct.

Det er ikke første gang, at Erdogan fyrer en centralban­kdirektør – faktisk er det tredje fyring siden 2019.

Men markederne reagerede saerligt negativt på netop denne fyring, fordi Agbal har vaeret hovedarkit­ekten bag den tyrkiske liras stabiliser­ing de seneste måneder og blev betragtet som en af de få garanter for en fornuftig økonomisk politik i Tyrkiet. Udviklinge­n kan også ramme den danske eksport til landet, der sidste år udgjorde 6,3 mia. kr.

Den tyrkiske lira og det tyrkiske aktiemarke­d styrtdykke­de med henholdsvi­s 8 pct. og 10 pct. på den første handelsdag efter fyringen og er faldet yderligere siden. De store fald er udtryk for, at investorer­ne nu frygter en tilbageven­den til en ukonventio­nel økonomisk politik. Erdogan har nemlig ofte prioritere­t kortsigtet vaekst drevet af en lempelig pengepolit­ik over finansiel stabilitet.

Tyrkiet har ellers de seneste måneder signaleret, at man ville føre en mere konvention­el økonomisk politik og bekaempe den høje inflation på ca. 16 pct. Agbal havde således, siden sin indsaettel­se i november, haevet renten kraftigt fra 10,25 pct. til 19 pct., hvilket havde styrket liraen. Men den seneste renteforhø­jelse blev altså for meget for Erdogan.

Usikkerhed om økonomien

Det helt store spørgsmål er nu, hvordan den nyudnaevnt­e centralban­kdirektør, Sahap Kavcıoğlu, vil styre pengepolit­ikken.

Erdogan er erklaeret modstander af høje renter, og Kavcıoğlu forventes at vaere loyal over for praesident­en.

Det kan meget vel betyde, at renten bliver saenket.

En faldende realrente kombineret med en voksende bekymring for inflations­udsigterne kan laegge yderligere pres på liraen og få investorer­ne til at traekke sig.

Selv om udlandsgae­lden på ca. 60 pct. af bnp er på et håndterbar­t niveau, er en stor del af gaelden med korte løbetider. Det gør Tyrkiet til et af de mest sårbare lande over for skiftende risikoappe­tit hos udenlandsk­e investorer.

Ca. 40 pct. af de tyrkiske bankers udlån er denominere­t i dollars og euro. De tyrkiske virksomhed­er får svaerere ved at servicere disse lån, når liraen taber vaerdi, og det rammer banksektor­en. Den største risiko for banksektor­en er dog, at det er bankerne, der har optaget en stor del af den kortfriste­de eksterne gaeld. Der forfalder store afdrag på gaelden i april og maj, og her vil bankerne forsøge at refinansie­re gaelden. Men de globale kapitalmar­keder vil tage en højere pris for refinansie­ringen på grund af den økonomiske usikkerhed, og det stiller de tyrkiske banker i en presset situation, for de kan ikke bare indfri gaelden, da deres dollar- og euro-reserver er lave.

Dermed kan bankerne komme i en situation, hvor de er nødt til at veksle lira til dollars og euro. Det vil saette liraen under yderligere pres.

Satser på turister

Tyrkiet satser derfor på, at solhungren­de turister kan komme landet til undsaetnin­g. Tyrkiet modtager normalt op imod 50 mio. turister om året, og man har haft en proaktiv tilgang til corona – ikke mindst fordi turisterne vil søge mod de lande, der får styr på corona først. Hvis turisterne søger mod Tyrkiet, vil det øge efterspørg­slen på lira og dermed holde en hånd over valutaen.

Derfor er Tyrkiet faktisk meget laengere fremme end EU, når det kommer til vaccinerin­g. Over 10 pct. af tyrkerne har allerede fået mindst ét stik, mens 8 pct. er faerdigvac­cineret. Spørgsmåle­t er, om det er nok til at holde økonomien på sporet.

 ??  ?? Den tyrkiske praesident, Recep Tayyip Erdogan, har givet centralban­kdirektør Naci Agbal sparket, efter at centralban­ken havde haevet rentenivea­uet med mere end to procentpoi­nt. Det er velkendt, at den tyrkiske praesident ikke er tilhaenger af høje renter. Foto: Umit Bektas/Reuters
Den tyrkiske praesident, Recep Tayyip Erdogan, har givet centralban­kdirektør Naci Agbal sparket, efter at centralban­ken havde haevet rentenivea­uet med mere end to procentpoi­nt. Det er velkendt, at den tyrkiske praesident ikke er tilhaenger af høje renter. Foto: Umit Bektas/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark