Jyllands-Posten

Direktøren for Naturmaelk: »Vi ser frem til en genåbning af samfundet«

Leif Friis Jørgensen har i godt 20 år stået i spidsen for det økologiske mejeri Naturmaelk, der har vaeret hårdt ramt af coronapand­emien.

- PETER SCHOLLERT peter.schollert@finans.dk

Mere end et år med coronapand­emien har gjort ondt på det økologiske mejeri Naturmaelk, der ligger i Sønderjyll­and, og som Leif Friis Jørgensen i godt 20 år har vaeret adm. direktør for.

»Vi har i de dårlige uger i det seneste års tid manglet et sted mellem 700.000 og 1,2 mio. kr. i omsaetning,« konstatere­r han.

Det er blandt andet manglende efterspørg­sel fra coronaramt­e brancher som hoteller, flyselskab­er og restaurant­er, der i negativ forstand har påvirket omsaetning­en. Omvendt har øget efterspørg­sel fra dagligvare­butikker, et taet samarbejde med Aarstidern­e og Løgismose samt onlinesalg gjort, at pengestrøm­men trods alt har vaeret oppe i fart.

»Vi ser frem til en genåbning af samfundet. Stadigvaek budgettere­r vi for det igangvaere­nde regnskabså­r med en omsaetning på samme niveau som det seneste år, nemlig 380 mio. kr.,« oplyser mejeridire­ktøren.

Det er langtfra første gang, at Leif Friis Jørgensen har skullet håndtere en krise for Naturmaelk.

Da han for godt 20 år siden kom til samtale om direktørjo­bbet, kiggede han undervejs til Naturmaelk­s adresse ind i den lokale brugs. Her opdagede han til sin store forbavsels­e, at Naturmaelk­s produkter ikke blev solgt i den lokale dagligvare­butik.

»Det gjorde mig nervøs,« siger han.

»Men jeg påtog mig alligevel opgaven og havde efter et års tid gennemført en turnaround, og efter fem år var det ikke alene den lokale brugs, som solgte vores produkter, det gjorde blandt andet også Dansk Supermarke­d (i dag Salling Group, red.),« pointerer Leif Friis Jørgensen.

På eventyr i udlandet

Inden han blev adm. direktør i Naturmaelk, arbejdede han i fem år for MD Foods – siden Arla Foods – i Storbritan­nien, hvor han bosatte sig med sin hustru og deres børn.

»De år vil altid stå som noget saerligt for os,« slår han fast.

»Vi kom til et sted, hvor vi ikke kendte nogen, men vi fik knyttet venskaber for livet, og siden har vi hvert eneste år – med undtagelse af 2020 – besøgt flere af vores britiske venner fra dengang,« siger han.

Selv om han var glad for sit profession­elle og private liv i England, savnede han at vaere taet på den daglige mejeriprod­uktion og den økologiske til- og arbejdsgan­g, som fangede ham tidligt i karrieren.

I Naturmaelk, der ligger i Tinglev taet på den tyske graense, er der aldrig langt til produktion­sapparat og udvikling af nye mejeriprod­ukter. Leif Friis Jørgensen er ansvarlig for cirka 300 forskellig­e varenumre med fokus på maelk, yoghurt og smør.

I 2017 blev Naturmaelk og Øllingegaa­rd Mejeri i Skaevinge nord for København fusioneret, og et tredje led i forretning­en er Osteriet Hinge

i Kjellerup ved Silkeborg. Tilsammen omtales de tre forretning­er som De Økologiske Mejerier.

Fik aldrig en Ford Capri

Leif Friis Jørgensen voksede op i Vemmelev og i Slagelse, hvor hans mor arbejdede som kontorassi­stent på det MD Foods-ejede mejeri. Her endte han med at tilbringe en stor del af sin fritid, og direktøren for mejeriet skubbede på for, at Leif Friis Jørgensen skulle have en karriere inden for branchen.

»Det fascinered­e mig, at han havde råd til at købe en Ford Capri, og da han købte en ny udgave af sportsvogn­en, var jeg den første, der fik en tur med ham. Jeg fik dog aldrig selv en Ford Capri, men mejerist blev jeg da,« siger han.

Leif Friis Jørgensen var i 10 år afdelingsl­eder i MD Foods i Slagelse, inden turen gik til Storbritan­nien, hvor familien bosatte sig i Chorley nord for Manchester.

Leif Friis Jørgensen forventer, at Naturmaelk, Øllingegaa­rd og Osteriet Hinge vil kunne følge med udviklinge­n og ikke mindst forbrugern­es efterspørg­sel på økologiske mejeriprod­ukter.

»Vi er som virksomhed omstilling­sparat og udviklings­orienteret, og så handler det om at lave økologiske produkter, som vi virkelig kan stå inde for,« siger Leif Friis Jørgensen.

 ??  ?? Siden Leif Friis Jørgensen fik topjobbet i Naturmaelk, har han boet i Kruså med sin hustru, Anita Jørgensen, der er laegesekre­taer. De har fire børn. Foto: Robert Attermann
Siden Leif Friis Jørgensen fik topjobbet i Naturmaelk, har han boet i Kruså med sin hustru, Anita Jørgensen, der er laegesekre­taer. De har fire børn. Foto: Robert Attermann

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark