Jyllands-Posten

Rwanda åbner for at huse Danmarks asylsøgere

Rwanda er positivt indstillet for at huse et dansk asylcenter. Danmark og Rwanda samarbejde­r i forvejen på flygtninge­området.

- MADS BONDE BROBERG ANDERS REDDER mads.bonde@jp.dk anders.redder@jp.dk

Det afrikanske land Rwanda åbner for at huse det modtagecen­ter uden for Europa, som er krumtappen i Socialdemo­kratiets asylpoliti­k.

Planen er, at folk, der søger asyl i Danmark, flyttes til et center i f.eks. Afrika, mens sagen står på. Her skal de også efterfølge­nde have asyl.

Indtil videre har ingen lande meldt ud, at de er klar til at huse Danmarks asylsøgere. Jyllands-Posten har spurgt ambassader­ne for en stribe lande, om de er interesser­ede. Og mens bl.a. Libyen og Marokko siger nej, er Rwanda åben:

»Rwanda har allerede facilitete­r for asylsøgere, og vi saetter pris på samarbejde­t med Danmark på dette område. Vi er åbne for nyt samarbejde og nye forslag, der kan lede til, at man tilbyder passende forhold for asylsøgere,« skriver ambassaden.

Danmark samarbejde­r i forvejen med Rwanda om asyl og har givet 21 mio. kr. til et projekt, hvor Rwanda modtager flygtninge, der sidder fast i Libyen ved Middelhave­t. Sidste år tog Danmark imod 200 kvoteflygt­ninge fra Rwanda. Netop modtagelse af et antal kvoteflygt­ninge indgår i regeringen­s plan om et modtagecen­ter.

Udlaending­eminister Mattias Tesfaye har rost Rwanda for at vaere et »progressiv­t« land, som spiller en »utrolig positiv rolle«, mens menneskere­ttighedsor­ganisation­er peger på massive problemer med politisk undertrykk­else i Rwanda. Landet opnår kun 21 af 100 mulige point på frihedsind­ekset fra organisati­onen Freedom House.

Mattias Tesfaye vil i et skriftligt svar hverken be- eller afkraefte, at han forhandler med Rwanda:

»Vi har nu identifice­ret en god håndfuld lande, hvor vi ser muligheder for at indgå et samarbejde. På den baggrund går vi videre med en mere konkret dialog. De samtaler vil vi indtil videre gerne have i fortroligh­ed.«

Enhedslist­en er imod et modtagecen­ter i udlandet og finder det saerligt problemati­sk, hvis det ikke er i et demokrati, for så kan man ikke »sikre, at rettighede­rne bliver overholdt for de mennesker, som vi burde have ansvaret for«, siger udlaending­eordfører Rosa Lund.

De Konservati­ve opfordrer regeringen til at komme ud med sproget og fortaelle, hvem man forhandler med.

»Regeringen skylder et svar,« siger politisk ordfører Marcus Knuth.

Vil Paul Kagames Rwanda opfylde Socialdemo­kratiets store asyldrøm?

 ??  ?? Foto: Alexander Mahmoud
Foto: Alexander Mahmoud
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark