Jyllands-Posten

Nedlukning i mindre bidder – kommuner kan lukke et sogn

Der er indbygget automatik i en ny, decentral plan for nedlukning­er, hvor kommunerne skal handle, når smitten når et vist niveau.

- HANNE FALL NIELSEN hanne.fall.nielsen@jp.dk

198, 199 og 200 – så lukkes porten.

Når smittetall­et runder 200 pr. 100.000 borgere i en kommune, skal lokalpolit­ikerne beordre nedlukning af skoler, SFO’ er, klubtilbud, ungdomsog voksenudda­nnelser, kulturinst­itutioner og lokaler, hvor der foregår idraets-, fritids- og foreningsa­ktiviteter.

Det er konsekvens­en af den brede, politiske aftale om genåbninge­n hen over foråret, hvor kommunerne får en større rolle med at udmønte de centrale myndighede­rs beslutning­er. Med graenserne for smittetal er der samtidig indbygget en automatik, så kommunalbe­styrelsern­e selv kan taelle de smittede og gennemføre nedlukning­en uden at vente på ordre fra centralt hold.

På samme måde er kommunerne forpligtet til at holde øje med smittetall­ene på sognenivea­u og lukke et sogn ad gangen, når smittetall­et når 400 tilfaelde pr. 100.000 borgere, og der i øvrigt er fundet 20 smittede den seneste uge, og området har en positivpro­cent på 2 eller mere.

De nye regler skal traede i kraft den 12. april – kort efter det første skridt i genåbninge­n den 6. april, hvor bl.a. liberale erhverv som frisører får lov at genåbne, ligesom eleverne i 5.-8. klasse får lov at komme i skole hver anden uge. Det samme gaelder ungdomsog voksenudda­nnelser og videregåen­de uddannelse­r, hvor der indgår meget praktik i forløbet.

Slå hurtigt ned

Ifølge sundhedsmi­nister Magnus Heunicke er den nye model en forudsaetn­ing for at genåbne landet, fordi den indebaerer en hurtig reaktion.

»Forudsaetn­ingen for genåbninge­n er, at der slås hurtigt ned, så snart smitten stiger lokalt. Den automatisk­e model skal sikre, at der er helt klare kriterier for, hvornår og hvor meget der skal lukkes ned, når smitten stiger lokalt. Modellen bygger oven på den indsats, som kommunerne og Styrelsen for Patientsik­kerhed allerede gør for at bekaempe lokale udbrud,« siger ministeren.

Set gennem professor Jan Pravsgaard Christense­ns, Institut for Immunologi og Mikrobiolo­gi på Københavns Universite­t, briller er det ganske fornuftigt at melde centrale kriterier ud for, hvornår et område skal lukkes ned på grund af for høj smitte.

»Det er stadig de centrale myndighede­r, der laegger rammen for, hvornår der skal lukkes ned, og det er udmaerket at have nogle gennemskue­lige kriterier. At det er kommunerne, som forestår det praktiske, giver ganske god mening, men der er ikke tale om at overlade mere magt til de lokale myndighede­r,« siger han, der dog er mere betaenkeli­g ved muligheden for at lukke mindre enheder – sogne – ned.

»Det giver måske meget god mening ude på landet, hvor sognene er geografisk store, og hvor folk måske ved, hvor sognegraen­sen går. Men i hovedstads­området og i andre større byer, hvor sognene ofte er ganske små, bliver det virkelig bøvlet at gebaerde sig. Men ved jo ikke nødvendigv­is, hvornår man har passeret en sognegraen­se i det indre København,« siger han.

Kritik fra Ishøj

Ishøj Kommune har laenge ligget i toppen af smittekurv­en, og ifølge Statens Serum Instituts opgørelse torsdag lå incidensen på 380,6 – og dermed langt forbi det punkt, hvor kommunen skulle lukke ned, hvis den nye styringsmo­del var gaeldende nu.

Borgmester Ib Bjørstorp (Ishøjliste­n) har tidligere kritiseret de centrale sundhedsmy­ndigheder for at reagere for langsomt og uden føling med de lokale forhold, og han er da heller ikke imponeret over den nye model.

»Den nye aftale øger ikke den reelle indflydels­e i den enkelte kommune, og det er en stor mangel. Det er os i kommunerne, som kender de lokale forhold og bedst kan agere på dem,« siger han og efterlyser flere lokale beføjelser.

»Når vi ikke har lov at handle selv, betyder det ofte, at indsatsen kommer for sent i gang, fordi vi skal vente på meldinger fra Styrelsen fra Patientsik­kerhed,« siger han, der dog glaeder sig over, at man fremover zoomer ind på sognenivea­u.

Ole Bjørstorp vurderer ikke, at det vil give problemer, heller ikke i et taet befolket område.

»En sognemodel har vi tid197,

Note: Opgørelsen omfatter kun pcr-test.

Kilde: Statens Serum Institut

ligere haft brug for, da vi havde smitte i et landsbyomr­åde i kommunen. Havde vi haft modellen dengang, kunne vi lukke ned i det berørte område, mens vi holdt andre dele af kommunen kørende. Det giver faktisk god mening,« siger Ishøjs borgmester.

Ud over Ishøj ligger også Halsnaes, Høje-Taastrup, Brøndby og Gladsaxe kommuner med en incidens på den høje side af 200.

Behov for bedre data

I kommunefor­eningen KL forholder adm. direktør Kristian Wendelboe sig ikke direkte til, om aftalen reelt giver kommunerne mere indflydels­e i bekaempels­en af coronaviru­s, men konstatere­r i et skriftligt svar:

»Det er en model, som er udtaenkt af sundhedsmy­ndighedern­e, hvorefter den er blevet en del af en politisk aftale. Modellen indebaerer, at kommunerne skal have bedre data for at kunne reagere hurtigt, og det formoder vi, de får. Det er selvfølgel­ig en opgave, som vi tager på os i kommunerne, og som skal løses ud fra de muligheder, der er lokalt,« siger han.

Bag aftalen står ud over regeringen Venstre, DF, SF, De Radikale, Enhedslist­en, De Konservati­ve, LA og Alternativ­et.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark