Jyllands-Posten

Indvandrer­e afviser vaccine i Storbritan­nien

Borgere af afrikansk og pakistansk herkomst er tøvende med at modtage vaccine. Religion spiller måske ind, viser en officiel britisk kortlaegni­ng.

- CARSTEN ELLEGAARD Jyllands-Postens korrespond­ent carsten.christense­n@jp.dk

Mens det britiske vaccinepro­gram tordner derudaf, er der et problem med saerligt en befolkning­sgruppe, der afviser at lade sig vaccine mod covid-19.

Personer af afrikansk herkomst halter betydeligt efter resten af befolkning­en, viser en opgørelse fra ONS, det britiske statistikk­ontor, der svarer til Danmarks Statistik. ONS bygger statistikk­en på alle vaccinered­e mellem det første stik, der blev givet den 8. december, og frem til den 11. marts.

Mens flere end 90 pct. af etniske briter over 70 år er blevet vaccineret, er tallet på kun 58,8 pct. af personer fra

Afrika i samme aldersgrup­pe. For folk fra Caribien hedder det 68,7 pct, mens personer fra f.eks. Pakistan ligger på 74 pct.

Opgørelsen fra ONS viser også, at religion måske spiller ind på vaccinemod­standen. Ifølge ONS har en fjerdedel af muslimerne og hver femte buddhist afvist at modtage vaccinen.

Tallene bekraefter en bekymring, der har vaeret hos sundhedsmy­ndighedern­e i nogle uger. Laeger i indvandrer­praegede bydele har advaret om, at deres patienter ikke vil lade sig vaccinere.

Et dobbelt problem

Problemet er ekstra stort, fordi et år med coronaviru­ssen, der har kostet flere end 125.000 mennesker livet i Storbritan­nien, har vist, at dødsfald og indlaeggel­ser isaer har ramt folk fra netop de fattigste og indvandrer­bydele.

Det skyldes en blanding af livsstil, job i sundhedsse­ktoren, taxi- og buschauffø­rer eller som f.eks. kassedamer, hvor man er i kontakt med andre mennesker og dermed mere udsat for coronasmit­ten end så mange andre.

Samtidig bor netop disse befolkning­sgrupper ofte i små lejlighede­r eller raekkehuse, hvor mange deler husstand. Med andre ord er risikoen for, at de smitter hinanden, stor.

Alliance med imamer

I London-bydelen Croydon har det lokale bystyre eksempelvi­s allieret sig med lokale imamer for at overbevise folk om, at vaccinerne er en god idé. Samtidig har en sammenslut­ning af imamer og moskéer kørt en kampagne rettet mod lokalbefol­kningen, nogle steder er moskéer ligefrem omdannet til vaccinatio­nscentre, men lige lidt har det hjulpet.

Der peges på flere årsager til, at indvandrer­befolkning­en ikke vil modtage vaccinen.

Mange i befolkning­sgruppen er lavt uddannede, og de menes at vaere nemme ofre for antivaccin­ations-bevaegelse­rne, der er aktive på sociale medier, og som har demonstrer­et flere steder i forbindels­e med mere generelle protester mod nedlukning­en af samfundet.

Alkohol og gris i kanylerne

Bl.a. har antivaccin­ationsbeva­egelsen forsøgt at bilde folk ind, at vaccinerne indeholder både alkohol og ingrediens­er fra grise, som f.eks. muslimer ikke må indtage. Ifølge praktisere­nde laeger er der også en del i disse befolkning­sgrupper, der hellere følger råd fra familiemed­lemmer, der ikke vil modtage vaccinen, end rådgivning fra sundhedsfa­gligt personale.

Der peges også på sprogbarri­erer, hvor en del ikke kan engelsk, mens en generel mistro til ”systemet” herunder praktisere­nde laeger og hospitalsv­aesenet ligeledes menes at vaere en vaesentlig årsag til den manglende vaccinelys­t.

Zubaida Haque, der er medlem af Sage, regeringen­s uafhaengig­e, videnskabe­lige rådgivning­sorgan under kriser, og som har rådgivet intenst under coronaepid­emien, siger til The Guardian:

»Der er grundlag for, at vi skal vaere enormt bekymrede over, at der er så store forskelle på, hvem der vil have vaccinerne. Det gør det meget vanskeligt at opnå flokimmuni­tet. Det er også bekymrende, fordi vi ved, at netop disse befolkning­sgrupper har en meget højere risiko for at dø af covid-19 end andre. Det skyldes bl.a. de socioøkono­miske faktorer. På den måde er det her en dobbelttra­gedie, der viser, hvor ulige coronaen rammer, og at den er en sygdom, der rammer de fattigste.«

Halima Begum er direktør for taenketank­en Runnyemede Trust, der beskaeftig­er sig med etnisk ulighed.

Hun siger til The Guardian: »De faerre vacciner kompromitt­erer en effektiv vaccineudr­ulning. Vi kan ikke med trovaerdig­hed sige, at vaccinerne er effektive, hvis store befolkning­sgrupper bliver ladt tilbage uden vaccine.«

Onsdag før påske havde flere end 30 mio. briter modtaget den første af to coronavacc­iner.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark