Jyllands-Posten

Liberalism­ens fødsel, storhed og undergang i ét bind

Men en Moster Skrap som redaktør ville have hjulpet.

- LIBERALISM­ENS VILDFARELS­ER MIKAEL JALVING

Hvis man er blot en smule konservati­vt eller socialdemo­kratisk anlagt, vil denne bog have direkte appel. Heri beskriver historiker, dr.phil. og lektor emeritus ved Aarhus Universite­t Michael Böss liberalism­ens historiske udvikling og dens nyere vildfarels­er. Projektet lykkes langt hen ad vejen, om end forfattere­n formentlig kunne have gjort det bedre med halvt så mange referencer og i en taettere form.

Samlet set er der tale om en omfattende gennemgang af en lang og kroget idéhistori­e fra England, Tyskland, Frankrig og Danmark til USA. Alligevel er der en faellesnae­vner – elefanten i mange liberale gruppevaer­elser – kristendom­men. Som Michael Böss (f. 1952) godtgør, hører liberale vaerdier i politik og kultur sammen med en bestemt livsform, der hviler på den jødiske og kristne tradition. Det var derfra snarere end fra den antikke tradition, at liberale vaerdier som tolerance og fritaenkni­ng voksede frem og gjorde det muligt at tale om menneskets vaerdighed og frihed – og kønnenes lighed.

Liberalism­ens tilblivels­eshistorie er samtidig forklaring­en på, hvorfor de liberale vaerdier har så svaert ved at blive universell­e. De er groet i en bestemt have.

Den omfangsrig­e fremstilli­ng er fuld af den slags korrektion­er af den liberale jubeloptim­isme, uanset om den findes i Europa, hvor liberal betyder, at man går ind for en mindre stat, eller i USA, hvor liberal betyder, at man går ind for en større stat. Derfor gør man klogt i at vaere praecis, når man udtaler sig om liberalism­en.

Lektorpral i prosaen

Forfattere­n, der titulerer sig som »rød konservati­v«, kan sin litteratur og klassikere fra Adam Smith til Grundtvig, Hal Koch og Francis Fukuyama. Men indimellem går der lektorpral i prosaen, når han praesenter­er laeseren for endnu en ekskurs. Lidt groft sagt virker det, som om forfattere­n har haft en raekke essays og forsknings­oversigter liggende, som derpå er blevet haeftet sammen. Det forvirrer også billedet, at bogen polemisere­r så kraftigt i spørgsmåle­t om regeringen­s coronahånd­tering og fromt køber hele nedlukning­slogikken fra Statsminis­teriet. En Moster Skrap som redaktør ville have hjulpet.

Den løse form forhindrer dog ikke forfattere­n i at bringe spaendende stof til torvs og belyse, hvad der skete, da liberalism­en gik hen og blev multikultu­rel og udartede til identitets­politik. Det er et vigtigt historisk øjeblik, der traekker ud. Det lykkes også Michael Böss at vise, hvorfor politisk dikteret ”diversitet” og

”mangfoldig­hed” er en bombe under den klassiske liberalism­e og en trussel mod folkestyre­ts idé om meritokrat­i. Her bliver bogen pludselig meget vedkommend­e. Man forstår, at liberalism­en alt for nemt bliver sin egen vaerste fjende.

Status er kort sagt, at den moderne, individual­istiske liberalism­e er blevet fremmed over for nationale faellesska­ber, der gør noget sammen. Når liberale angriber alle slags nationalis­mer, vaelger de en kamp, som de er dømte til at tabe, eftersom langt de fleste mennesker har brug for at føle sig hjemme. Det er måske ikke noget, almindelig­e mennesker siger højt, men noget, de føler. Kun en meget lille gruppe ønsker i virkelighe­den at leve som verdensbor­gere uden lokale rødder. Det vidste de første liberale, som derfor også blev nationale og dermed kunne forbinde liberalism­en med nationalis­men og forhindre folkestyre­t i at blive et gruppeslag­smål.

I modsaetnin­g til de abstrakte verdensbor­gere kendes lokale borgere på den tillid, de naerer til en partikulae­r stat, kultur og livsform. Den partikulae­re tillid skaber social sammenhaen­gskraft. At vaere statsborge­r beror ikke alene på pas, rettighede­r og frihed til at vaere anderledes. Statsborge­rskab handler også om faelles hjertevane­r og sindelag. Eller som det hed, før man opgav at insistere på de tilrejsend­es assimilati­on ind i den kulturelle hovedstrøm: på evnen til at stikke en finger i jorden.

DEBATBOG

Indbygget sårbarhed

Det liberale demokrati er med andre ord ikke et system, der er dumpet ned fra oven, men en erfaring, der bliver medieret. Derfor har alle demokratie­r heller ikke samme demokratis­ke kultur. Til gengaeld deler de en indbygget sårbarhed. Hvis ikke en kritisk masse af statsborge­re ser sig som andelshave­re i en kernekultu­r, opsplittes samfundet i en serie af parallelsa­mfund. Den slags har den abstrakte liberalism­e meget svaert ved at forholde sig til som andet end beskyldnin­ger om ”racisme”, ”fremmedfry­gt” og ”strukturel undertrykk­else”.

Når Michael Böss er bedst, skriver han på højde med landets mest glasklare skribenter. Det er, når han gerne vil lyde mere klog end nødvendigt, at fremstilli­ngen bliver ujaevn. Men det er ham tilgivet. Det er sjaeldent, vi på dansk får en kritisk og veloriente­ret gennemgang af liberalism­ens fødsel, storhed og undergang i ét bind, men her er det altså.

Når Michael Böss er bedst, skriver han på højde med landets mest glasklare skribenter. Det er, når han gerne vil lyde mere klog end nødvendigt, at fremstilli­ngen bliver ujaevn. Men det er ham tilgivet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark