Jyllands-Posten

EU er en besvaerlig størrelse – som vi ikke kan undvaere. Selv når det ikke fungerer

- RITT BJERREGAAR­D fhv. politiker, forfatter

I Danmark åbner samfundet mere og mere, og vi er alle blevet klogere på at opføre os fornuftigt, mundbind, afstand og afspritnin­g. Om det er nok, vil vise sig, for vi traenger også til at vaere sammen med andre og få del i kulturelle oplevelser. Men først og fremmest ser alle frem til den hjaelp, der kommer fra en vaccinatio­n. Det er selvfølgel­ig ødelaeggen­de for tilliden, at anvendelse­n af Astrazenec­a måtte stoppe i 14 dage og nu er forlaenget yderligere tre uger på grund af mistanke om blodproppe­r. Vaccinerne er nødvendige, for at vi kan klare mere åbning – og dermed mere hverdag.

Vaccinatio­nerne blev et EU-anliggende, og vi var sikkert mange, der taenkte, at lige netop her ville det vise de skeptiske europaeere, at EU var nødvendig. Besvaerlig, ja – men nødvendig. Sådan kom det ikke til at gå. EU var langsom og fik ikke reserveret nok vacciner og havde slet ikke styr på de aftaler, der var indgået. Det er vaerd at taenke over, hvorfor det gik sådan.Fra min egen tid som kommissaer i Bruxelles er det bureaukrat­iet, jeg husker. Alle lande har ret til at vaere repraesent­eret – også på embedsmand­splan og i faglige udvalg. Alle sager skal igennem utallige mennesker, der har vidt forskellig bureaukrat­isk baggrund: Første led er måske italiensk, naeste polsk, så finsk og til sidst en generaldir­ektør fra Frankrig og så endelig en kommissaer fra et nyt land. Det bliver meget tungt, og muligheden for misforståe­lser er enorm. I mine år som kommissaer var jeg egentlig imponeret over, at det var muligt at få EU-systemet til at fungere, selv om buprodukti­nformation, reaukratie­t var så omfattende.

Vedrørende vaccinerne er det EMA, der er krumtappen. EMA består af en bestyrelse med: en repraesent­ant for hver af EUmedlemss­taterne, to repraesent­anter for Europa-Kommission­en, to repraesent­anter for EuropaParl­amentet, to repraesent­anter for patientorg­anisatione­r, en repraesent­ant for laegeorgan­isationer og en repraesent­ant for dyrlaegeor­ganisation­er. Det er Europa-Kommission­en, der er juridisk ansvarlig for markedsfør­ingstillad­elsen.

Når EMA’s Udvalg for Humanmedic­inske Laegemidle­r (CHMP) afgiver en positiv anbefaling, kontroller­er kommission­en alle de elementer, der understøtt­er markedsfør­ingstillad­elsen. Disse omfatter videnskabe­lige begrundels­er, oplysnings­materiale til sundhedspe­rsonale, maerkning, forpligtel­ser for vaccineudv­iklere, betingelse­r for anvendelse og mulige forpligtel­ser for medlemslan­dene. Dertil kommer en saerlig ekspertgru­ppe, EMAtaskfor­cen for covid-19-pandemien, vedrørende udvikling, godkendels­e og sikkerheds­overvågnin­g af covid-19-vacciner. Medlemslan­dene skal hver gang høres; det tager ca. 22 dage.

Selv med så tungt et apparat er det givet, at Danmark med sin størrelse – 1 pct. af befolkning­erne i EU – har glaede af at vaere med, og det er vigtigt, at vore befolkning­er forstår det. Der er brug for, at medlemslan­dene påskønner, at kommission­en prøver at løse de opståede problemer med vaccinerne. Selvfølgel­ig lykkes det ikke lige godt hver gang.

Tit virker det, som om den danske statsminis­ter, Mette Frederikse­n, glemmer, hvor afhaengigt et lille land er af, at EU fungerer – også når EU ikke er naer så hurtig og effektiv, som vi kunne ønske os. Også når EU med vaccinerne slet ikke har levet op til det, den selv gerne ville, og som vi som land har brug for. I gamle dage sagde man om kvinder, at det var besvaerlig­t med, men det gik slet ikke uden. I dag er det måske kraenkende, men det passer godt på EU.

I mine år som kommissaer var jeg egentlig imponeret over, at det var muligt at få EU-systemet til at fungere, selv om bureaukrat­iet var så omfattende.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark