Jyllands-Posten

Mak ret, eller din familie saettes på gaden

- VIKTOR MUNCK cand.mag., Paris

Der er i verden generelt en skammelig blindhed eller afskyelig ligegyldig­hed over for historiens gentagelse.

På Socialdemo­kratiets side om indenrigso­g boligminis­ter Kaare Dybvad står der, at han »er socialdemo­krat, fordi jeg tror på, at alle skal have lige muligheder, uanset hvilken baggrund man kommer fra, eller hvor man bor«.

Men dette gaelder så åbenbart ikke lige beboere i almennytti­ge boliger, der er så uheldige at bo sammen med en person, der begår grov kriminalit­et. Dem, mener Dybvad nemlig, skal man kunne opsige, uanset om der er afsagt dom i den pågaeldend­e sag eller ej, og uanset om dommen ankes. Det kunne man for eksempel laese i Ulrik Dahlins artikel i Informatio­n 24/3. Dette kan ikke ligefrem siges at reflektere det, som åbenbart er Kaare Dybvads definition af, hvad det vil sige at vaere socialdemo­krat, for det vil potentielt fjerne fundamente­t i en masse menneskers liv og reducere deres muligheder ved at tvinge dem ud af de trygge rammer, de har i deres hjem og familie – mennesker, som allerede mødes med alt for megen fordømmels­e og fjendtligh­ed fra Kaare Dybvad og hans parti- og åndsfaelle­r.

Som om dette hykleri ikke var nok i sig selv, så er Dybvads lovforslag et ønske om at kunne straffe mennesker for andre menneskers kriminalit­et, hvilket er en helt uhørt tanke i en retsstat, hvor alle er lige for loven og har ret til en retfaerdig rettergang, og hvor der kraeves proportion­alitet i eventuelle indgreb i folks rettighede­r såsom retten til at have et hjem. Der kan ikke ligefrem siges at vaere proportion­alitet i at straffe en hel familie for ét familiemed­lems (angivelige) kriminalit­et.

Et sådant indgreb i en families liv kan vi vist godt tillade os at kalde et arbitraert indgreb – det skal øjensynlig­t tjene som en meget seriøs løftet pegefinger til dem, der måtte fristes til at begå grov kriminalit­et, hvor Kaare Dybvad vil kunne sige til vedkommend­e: ”Se bare, hvad du har udsat din egen familie for!”

Men et sådant arbitraert indgreb er ikke bare i uoverensst­emmelse med retsstaten­s principper – det er også et brud på artikel 12 i FN’s Verdenserk­laering om Menneskere­ttighedern­e:, hvor der står: »Ingen må vaere genstand for vilkårlig indblandin­g i private forhold, familie, hjem eller korrespond­ance, ej heller for angreb på aere og omdømme. Enhver har ret til lovens beskyttels­e mod sådan indblandin­g eller angreb.«

Det ville vaere klaedeligt, om Kaare Dybvad og de andre socialdemo­krater tager dette til efterretni­ng og staerkt overvejer, hvorvidt de med dette og diverse andre forslag fremsat de seneste måneder og år er på vej i den rigtige retning.

Der er i verden generelt en skammelig blindhed eller afskyelig ligegyldig­hed over for historiens gentagelse.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark