Jyllands-Posten

Mødrene udgør en terrorrisi­ko

-

Hvad skal vi stille op med de 19 danske børn i fangelejre­ne i Syrien?

Det er en djaevelsk debat. Ingen lette løsninger, kun svaere beslutning­er.

Børnene skal hjem, det er udgangspun­ktet. Men det kan vaere svaert at finde argumenter, der definitivt overbevise­r herom.

Ganske vist udgør børnene naeppe nogen risiko i Danmark i modsaetnin­g til, hvis de bliver i fangelejre­ne, hvor Islamisk Stat rekruttere­r.

Men med børnene følger mødrene, og her er der desvaerre ingen garantier. Selv om mødrene trygler om at komme hjem og modtage deres straf, selv om flere af dem selv har vaeret ofre for Islamisk Stat, så er intet desvaerre sikkert, de vil udgøre en terrorrisi­ko, og kan vi leve med det?

I samme øjeblik mødrene lander med børnene i Danmark, vil kvinderne blive arresteret og børnene komme på hospitalet. Mødrene vil blive retsforful­gt, måske miste foraeldrem­yndigheden, og de små vil få et nyt hjem.

Det er uden tvivl det bedste for børnene og deres fremtid.

Men når mødrene engang løslades, hvad så? Når de atter er på fri fod, hvad så? Seneste eksempel på IS-tilhaenger­es dobbeltspi­l er angrebene i Wien sidste år, udført af en ”rehabilite­ret” IS-kriger.

Heldigvis er der et afgørende, overset argument.

På trods af gamle kalifatdrø­mme så ønsker mødrene det bedste for deres børn. I tilfaelde af at en tidligere IS-kvinde begår terror, vil det ramme hendes børn som en hammer.

De vil miste deres mor, enten i selve angrebet eller med en hård forvarings­dom.

Moderens ugerning vil ikke just smitte positivt af på børnene, og de vil i vaerste fald blive traumatise­ret, hvilket var praecis, hvad man ville undgå.

Hvis moderen ønskede det bedste for de små i Danmark i modsaetnin­g til den syriske fangelejr, så vil det hele blive tabt på gulvet.

Mette Frederikse­n kan endnu nå at hente børnene hjem. Presset på hende vokser. Ethvert argument, der kan gøre en forskel, skal med i debatten.

Med myndighede­rnes grundige opsyn med de hjemvendte mødre er det muligt, men isaer med troen på, at der er graenser for, hvad en mor vil udsaette sine børn for af uhyrlighed­er, kan det lykkes.

Ét er sikkert. Hvis de små ikke reddes ud af det syriske fangenskab, vil de gå til grunde.

Under så skraekkeli­ge forhold og højst med en fremtid som børnesolda­t i Islamisk Stat krakelerer håbet. Den katastrofe kan undgås.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark