Jyllands-Posten

Uddannelse­n til laerer skal gentaenkes og opgraderes

- METTE THIESEN MF, undervisni­ngsordføre­r (NB)

Forleden laeste jeg i JP en kronik af cand.paed. og master i profession­svejlednin­g Iben Benedikte Valentin Jensen, der retter et tungt skyts mod laererudda­nnelsen, som den er i dag. Jeg mener, at kritikken er fuldt ud berettiget. De dygtige laerere er dygtige på trods af de statslige laererudda­nnelser – ikke på grund af dem.

Derfor er det også positivt, at der etableres en ny fri laererudda­nnelse, som der blev samlet et flertal i Folketinge­t for at pålaegge regeringen at etablere. Men det er ikke nok. Vi skal også aendre den statslige laererudda­nnelse.

Laererudda­nnelsen og folkeskole­n er i dag plaget af moderne buzzword-taenkning: digitalise­ring, laeringsmå­l og ”synlig laering”. I stedet burde det vaere de klassiske begreber som faglighed, paedagogik og klasselede­lse, der var fokus for laerernes gerning og uddannelse.

Men for at udøve sin faglighed og paedagogik som laerer bliver laererne også nødt til at have den nødvendige ballast, som de ikke i dag får på laererudda­nnelsen. Kravene til laererne og uddannelse­n skal med andre ord haenge bedre sammen.

Derfor foreslår jeg og Nye Borgerlige, at laererudda­nnelsen bliver markant aendret. Uddannelse­n skal vare fem år, så niveauet svarer til en reel kandidatud­dannelse som på universite­terne, men samtidig skal de geografisk decentrale laererudda­nnelser fastholdes, så de ikke laegges under universite­tet.

I Finland har man med succes skabt respekt om laerergern­ingen og genskabt prestigen i at vaere folkeskole­laerer ved netop at haeve niveauet og gøre uddannelse­n 5-årig, og det bør vi kopiere i Danmark. Udover at vare fem år bør praktikper­ioden forlaenges. Det er et problem på samtlige profession­suddannels­er, at de nyuddanned­e ikke oplever, at de har de fornødne kompetence­r til at udføre deres arbejde, når de er faerdige.

Det er jo fint nok, at en sygeplejer­ske og laerer kan redegøre for Foucaults teorier, men ikke, når det er på bekostning af at laegge et drop eller vide, hvordan man styrer et klasseloka­le.

Derfor foreslår jeg, at praktikper­ioden forlaenges til 18 måneder og placeres i sjette til niende semester på uddannelse­n, og at praktikper­ioden afsluttes med en eksamen i klasselede­lse og didaktik. Det løser ikke alt, men det er et udspil til en nødvendig opgraderin­g og nytaenknin­g af laererudda­nnelsen. Det skylder vi børn, foraeldre og nuvaerende og kommende laerere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark