Jyllands-Posten

Børn skal navigere i et vaeld af informatio­n

- STINE LIV JOHANSEN formand for Medierådet for Børn og Unge

Børns medievirke­lighed er i dag en helt anden end den, tidligere generation­er voksede op med. Børn og unge skal i dag navigere i et vaeld af informatio­nsstrømme, algoritmes­tyrede digitale medier, online faellesska­ber osv. Foraeldre og fagpersone­r har ligeledes en anden opgave i dagens medievirke­lighed end tidligere.

I et debatindla­eg i JP 20/3 påpeger Tor Juul, at foraeldre skal have hjaelp til at sikre, at sociale medier og spil ikke er skadelige for børns udvikling og mentale sundhed. Jeg er helt enig i, at det er vigtigt.

Juul problemati­serer, at Medierådet for Børn og Unge ikke aldersmaer­ker »de mest populaere sociale medier og spil«. Dette er imidlertid ikke en del af Medierådet­s opdrag.

På spilområde­t arbejder Medierådet med foraeldrei­nformation og vejledning om populaere spil i brugssitua­tionen samt undersøger børns spillevane­r. Spil skal aldersmaer­kes efter den europaeisk­e maerknings­ordning (Pegi), men maerkninge­n er først og fremmest vejledende og kan ikke stå alene.

I sit indlaeg naevner skribenten, at naesten alle børn bruger Youtube.

Lad mig fremhaeve, at Medierådet for nylig har udgivet et grundigt materiale om Youtube, som hjaelper børn og foraeldre til at forholde sig reflektere­t og kritisk til indholdet og forretning­smodellen bag.

Sådanne indsatser i forhold til børn og unges digitale dannelse er et nødvendigt fundament for den digitale tryghed, og indsatsern­e bør gå hånd i hånd med maerkning af sociale medier, der tydeliggør, hvor vi skal vaere saerligt opmaerksom­me.

Det er således en kendsgerni­ng, at børns liv med medier er mere komplekst end tidligere, og der er i høj grad brug for en afklaring af samfundets og techvirkso­mhedernes ansvar for at skabe trygge rammer på nettet. Det er helt afgørende, hvis vi vil løfte den digitale dannelse.

Det synspunkt deler vi med Tor Juul.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark