Jyllands-Posten

Tro er blevet noget, der er forbeholdt troende

I takt med islams indtog i Danmark er kristne vaerdikrig­ere kommet i spil igen. Men ateisterne bliver udskammet og kommer overhovede­t ikke til orde i debatten i det kristne ekkokammer, hvor man anmelder hinandens bøger og holder os andre udenfor.

- ANDERS STJERNHOLM podcastvae­rt, journalist, debattør, tidligere formand for Ateistisk Selskab

I de seneste 5-10 år er der sket et skred i daekningen af religion i Danmark, som har udviklet sig problemati­sk og ødelaeggen­de for vores samfundsud­vikling.

Religionsj­ournalisti­kken er lagt i haenderne på troende journalist­er, som interviewe­r troende gaester om glaederne ved at tro.

Det betyder, at sekularism­en lider under konservati­v protektion­isme og nationalis­me. Det betyder, at mennesker, der ønsker frihed fra religion, ikke får den hjaelp, de har brug for. Den progressiv­e del af medieverde­nen bør vågne op.

Generelt har religionsd­ebatten i medierne ikke vaeret nem for mange andre end folkekirke­n de seneste mange år. Muslimer er under heftig beskydning fra alle sider, Ateistisk Selskab daemoniser­es ved enhver given lejlighed, og politisk er DR blevet yderligere forpligtet på at daekke kristendom­men – og det helst fra den positive vinkel.

Ikke-tro er til gengaeld ofte blevet behandlet med sket skjult nedladenhe­d. For eksempel er det vaerd at bemaerke, at den nuvaerende redaktør for DR Tro, Christoffe­r

Emil Bruun, i et indlaeg i Politiken fra 2017 kalder os aktivistis­ke ateister for en »sekt« – for 20 linjer senere at forklare, at jeg ikke hører til i Alternativ­et, hvor man taler paent til hinanden.

Hovedbudsk­abet med indlaegget var at advare partiet Alternativ­et imod at have mig opstillet som kandidat til Folketinge­t. Bruun er mig bekendt aldrig blevet kaldt til møde med ledelsen for sit personangr­eb.

Omvendt fik DR-vaerten Adam Holm i 2013 en advarsel efter et indlaeg, hvor han skrev om sin personlige religionsk­ritiske holdning. Det kan vel ikke regnes som andet end en uacceptabe­l forskelsbe­handling?

Et nyligt eksempel sås sidste år, da debatbogen “Den gudløse verden” udkom. Den er skrevet af Lars Sandbeck, lektor i Folkekirke­ns Uddannelse­s- og Videnscent­er og en polemisk debattør, der gerne omtaler sine modstander­e som “snaeversyn­ede”, “ignorante”, ”håbløst uopfindsom­me”, ”uvidende dilettante­r” osv. Et sprogbrug, der haenger dårligt sammen med Jesu budskab om fjendekaer­lighed – og på ingen måde kan findes gengaeldt i ateistiske debatindla­eg.

Det meste af kritikken imod os kan vi ateister samtidig ikke genkende, men sådan har det nu altid vaeret med Sandbeck.

Der, hvor det bliver mere interessan­t, er i daekningen af Sandbecks bog. Følgende medier anmeldte bogen: Berlingske, Kristeligt Dagblad, Politiken og Weekendavi­sen. I Berlingske var det Rune Selsing, den kristne filosof – i de tre andre medier var det praester fra folkekirke­n. Sågar i Politiken!

Den har høstet fem stjerner alle tre steder, der benytter sig af dem. Hvordan kan det regnes som lødig daekning af litteratur­en, når venner anmelder deres venner?

Samtidig er det nemlig også gerne praester, der anmelder deres modstander­es – vi ateisters – bøger.

Da min debatbog “Du er jo ateist!”, skrevet sammen med Simon Nielsen Ørregaard, udkom i 2019, anmeldte Kristeligt Dagblad, Berlingske og Weekendavi­sen den – alle steder med troende anmeldere, der er glade for folkekirke­n – og den fik en stjerne i både Berlingske og Kristeligt Dagblad.

I Weekendavi­sen anmeldte tidligere litteratur­redaktør Johannes Baun, som er kristen af den relativt konservati­ve slags, begge mine bøger. Det lykkedes ham i ingen af de to ret kritiske anmeldelse­r at referere korrekt, hvad der stod i bøgerne. Noget, der vel må regnes som basalt for en boganmelde­lse?

Troende kristne anmelder altså både kristne bøger og religionsk­ritiske bøger. Hvordan er vi endt her?

Jeg tror, at skreddet i daekningen skyldes, at religionss­toffet har vaeret regnet som uinteressa­nt og irrelevant af de fleste i medieverde­nen. Derfor er daekningen nu helt overladt til troende journalist­er og redaktører, hvorved grobunden er blevet lagt for en strygen med hårene af kristendom­men og dens institutio­ner – og en daemoniser­ing og voksenmobn­ing over for ikketroend­e og muslimer.

Den skaevvredn­e mediedaekn­ing har tydelige politiske konsekvens­er. Vi ser flere politikere benytte kristenhed sammen med danskhed i et populistis­k aerinde. Og med ganske god succes, for modkritikk­en får ikke liv til at fylde det samme i spalterne.

I 2018 ønskede Naser Khader (K) og Martin Henriksen (DF) initiative­t “Med al aere og respekt” fra Integratio­nsminister­iet lukket, fordi det viste sig, at flere af repraesent­anterne i projektet kom i

Eftertro-netvaerket, der havde forbindels­e til Ateistisk Selskab, som jo var imod folkekirke­n. Slut på argumentat­ion. Fordi Ateistisk Selskab har en legitim politisk holdning, skulle mennesker med en tynd forbindels­e til foreningen udelukkes fra samarbejde med staten.

Derudover står det slemt til med opfattelse­n af ateismen i det politiske system, når den konservati­ve folketings­politiker Rasmus Jarlov kalder os »vaerdiløse nihilister«, og Ida Auken i sin bog ”DANSK” fra 2018 skriver, at hun ikke er »imponeret over fundamenta­listiske ateister, der uden diskussion mener at have krav på, at alle religioner fjernes fra det offentlige rum«. En unødigt skarp saetning, der jo ikke just fordrer fjendefors­tåelse i Jesu ånd.

Desuden: Enhver, der har mødt os aktivistis­ke ateister, ved da, at diskussion er naermest obligatori­sk...

Måske sidder du nu og taenker, at jeg lyder mavesur, fornaermet og bitter. Og det er fuldstaend­ig rigtigt. Jeg er fornaermet. Jeg er personligt ramt af det her.

Religiøsit­et i Danmark har vaeret for nedadgåend­e – og ligeså religiøs magt. Men i disse år svinger pendulet tilbage. I takt med islams indtog i Danmark er kristne vaerdikrig­ere kommet i spil igen. Både i det politiske landskab og medieverde­nen har de sikret sig staerke positioner.

Må jeg foreslå, at sekulaere og religionsk­ritiske kraefter begynder at vågne op til dåd og gør modstand?

Måske sidder du nu og taenker, at jeg lyder mavesur, fornaermet og bitter. Og det er fuldstaend­ig rigtigt. Jeg er fornaermet. Jeg er personligt ramt af det her. Min karriere som vaert, kunstner og formidler har utvivlsomt lidt skade af daemoniser­ingen.

Men vigtigere endnu er mange ofre for religiøs social kontrol personligt ramt af den fordomsful­dhed, der hersker i det politiske system.

Foreningen Eftertro er startet af blandt andet mig og andre kraefter fra Ateistisk Selskab. Den associatio­n bliver igen og igen brugt af politikere som forklaring på, hvorfor foreningen ikke bliver prioritere­t politisk i indsatsen mod religiøs social kontrol.

Det går i sidste ende ud over ofrene, at vores politikere agerer fordomsful­dt. I dag er indsatsen imod negativ religiøs social kontrol først rigtig kommet i gang fra politisk side.

Og eftersom afhoppere fra de forskellig­e religioner gerne er ateister eller har fået hjaelp fra medieudska­mmede ateister, ønsker vores politikere helst ikke at have med dem at gøre. Til trods for at disse mennesker er klart de mest vidende på området.

Mediernes behandling af ateismen har medskyld i den udvikling.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark