Jyllands-Posten

Kulturfors­keren taler gerne højt i debatten om klodens klima

Gregers Andersen er både kampivrig og kulturfors­ker og staerkt engageret i klimadebat­ten.

- LARS FROM lars.from@jp.dk

Mens mange forskere holder sig vaek fra alt, hvad der ligner en politisk stillingta­gen til kontrovers­ielle ting, så ser kulturfors­ker Gregers Andersen det som en naturlig del af sit virke som netop kulturfors­ker at vaere staerkt aktiv i det, han ved en hel del om, nemlig klimadebat­ten.

Og han ser ikke noget problem i at blive kaldt aktivistis­k.

»At vaere aktivistis­k kolliderer efter min mening ikke med det at vaere forsker. Tvaertimod. Hvis man arbejder med migration eller andre emner, kan man sagtens føle sig kaldet til at vaere aktivistis­k. Og jeg føler en ekstra forpligtel­se, fordi klimaforan­dringer er et af de største problemer, vi står over for – og fordi det er noget af det, jeg ved noget om,« som han selv forklarer det.

Opråb på forsiden

Gregers Andersen var således én af initiativt­agerne bag et opråb i 2018 fra 301 forskere for at få politikern­e til at gøre mere for at forhindre klimaforan­dringerne – et opråb, der endte på forsiden af dagbladet Politiken og siden har modtaget Hal Kochs demokratip­ris.

Han var også med blandt initiativt­agerne, da 701 forskere i februar i år gik ud og opfordrede politikern­e til at håndtere klimaprobl­emerne på samme måde, som man har håndteret coronaprob­lemerne: at saette ind over for klimaforan­dringer uden at tage vidtgående hensyn til bl.a. erhvervsli­v og beskaeftig­else.

Her blev den nuvaerende regering bl.a. kritiseret for at afvise afgifter som vejen frem i kampen mod klimaforan­dringer og for at have et for snaevert fokus på økonomisk vaekst. Gregers Andersen, der indtil december sidste år var tilknyttet Stockholms Universite­t som postdoc i miljøhuman­iora og tidligere også har vaeret postdoc ved Københavns Universite­t, deltager i et utal af klimadebat­ter, radioprogr­ammer og konference­r, ligesom han også er forfatter til flere bøger og en raekke forsknings­artikler.

Den seneste bog, ”Frihed, lighed og baeredygti­ghed. En kritik af det liberale Danmark”, kritiserer isaer den borgerlige regerings klimaindsa­ts under Lars Løkke Rasmussen (V).

Begejstrin­gen for at debattere haenger måske sammen med, at han i sine unge dage tilbragte et år på debatredak­tionen på Politiken.

Privat er Gregers Andersen gift og har to døtre på 8 og 11 år.

Døtrene spiller, ligesom Gregers Andersen også gjorde i sin ungdom, fodbold. Dengang foregik det i hjembyen Aalborg og på et rimelig højt niveau.

Gregers Andersen, kulturfors­ker, Vejle

 ??  ?? Gregers Andersen, der er uddannet kulturfors­ker fra Københavns Universite­t, deltager flittigt i debatter om isaer klima og klimaforan­dringer. Foto: Niklas Björling
Gregers Andersen, der er uddannet kulturfors­ker fra Københavns Universite­t, deltager flittigt i debatter om isaer klima og klimaforan­dringer. Foto: Niklas Björling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark