Jyllands-Posten

Ingen bliver skånet, når Murphy tager over

Eddie Murphy har i fire årtier vaeret en af de mest kendte komikere i verden.

-

Eddie Murphys seneste film, ”Coming 2 America”, er et godt billede på hans karriere.

Filmen er en efterfølge­r til ”Coming to America” fra 1988, som blev en gigantisk succes. Den udfordrede graenserne for, hvad man kunne gøre grin med, og satte barren for komedier i år efter. Men toeren er blevet mødt mestendels med kritik og hårde anmeldelse­r og er på den måde en eksemplifi­cering af, at Eddie Murphys mange projekter ofte svinger fra det gale til det geniale.

Overordnet kan den amerikansk­e komiker og skuespille­r dog nok tillade sig at vaere tilfreds.

Han har tjent millioner af dollars, siden han i sin ungdom kastede sig ud i standup, og han er i dag så kendt, at hans navn alene kan traekke folk til billetluge­rne.

Eddie Murphy startede i 1970’erne med komik, og med inspiratio­n fra blandt andre Bill Cosby og Robin Williams fandt han hurtigt succes med sin selvironis­ke distance i sine show. Murphy tog ingen gidsler – der blev lavet jokes over temaer som race, seksualite­t og køn.

I 1980’erne kom skuespille­t så småt ind i billedet. Verdensken­dt blev han med rollen som Axel Foley i ”Fraekkere end politiet tillader”, der med Murphys lune og et legendaris­k soundtrack blev et enormt hit.

Pludselig var han på alles laeber, men snart fulgte en mindre nedtur.

Igennem 1990’erne blev succeserne faerre, og han blev også kritiseret for ikke at udnytte sin kendisstat­us til at hjaelpe sorte skuespille­re med at bryde igennem.

Omkring årtusindsk­iftet begyndte han i højere grad at orientere sig mod familieven­lige film. Han lagde blandt andet stemme til aeslet i tegnefilme­n ”Shrek”.

Mange så det som en retur til fordums storhed, da Eddie Murphy i 2019 producered­e og selv havde hovedrolle­n i ”Dolemite Is My Name”, som blev kritikerro­st.

Eddie Murphy, komiker, skuespille­r, USA

 ??  ?? Det velkendte underspill­ede smil. Eddie Murphy er en af USA's mest kendte komikere. Arkivfoto: Angela Weiss
Det velkendte underspill­ede smil. Eddie Murphy er en af USA's mest kendte komikere. Arkivfoto: Angela Weiss

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark