Jyllands-Posten

Camping: Form på campingvog­n og elbil betyder meget

Det er langtfra ligegyldig­t, hvordan designet på campingvog­n eller traekbil ser ud, hvis du overvejer campingfer­ie med elbil, viser test.

- JENS OVERGAARD

Elbilerne breder sig, og med en campingsae­son lige for døren er det oplagt at se på muligheder­ne for lydløs fremfaerd med en campingvog­n på krogen. Det er lige netop tilfaeldet hos elbilforen­ingen, FDEL. Her har man tidligere testet en stor campingvog­n, en lukket flyttetrai­ler og en åben havetraile­r efter en Tesla Model 3 LR, hvor det viste sig, at isaer campingvog­nen og flyttetrai­leren påvirkede raekkevidd­en.

Nu er kunststykk­et gentaget med en mere omfattende test.

Her har man nu taget testturen endnu en kold vinterdag på samme straekning – motorvejen mellem Køge og Nørre Alslev – med en mindre, dråbeforme­t Tab Model 320-campingvog­n på krogen efter Teslaen. S

amtidig er samme test gennemført med en Audi e-tron 55 SUV foran for at se, hvor meget indflydels­e en stor bil foran har.

Optimeret bil er sensibel

Tesla har en teoretisk raekkevidd­e på 560 km, men klarede cirka 380 km uden påhaeng. Den kørte 208-215 km på en opladning med den dråbeforme­de campingvog­n ved skiftende vindforhol­d mod 175-210 km med store campingvog­n ved den tidligere test i modvind. Det betyder, at de overrasken­de nok er meget ens.

Audi e-tron 55 med en teoretisk raekkevidd­e på 424 km klarede 286 km uden påhaeng. Den lå på 200-211 km med den dråbeforme­de campingvog­n og 196-197 km med den store ved skiftende vind, hvilket altså var stort set ens.

Stor SUV er ufølsom

Martin Messer Thomsen, som er talsmand for FDEL, ridser op:

»Det er helt tydeligt, at en stor SUV allerede har en stor vindmodsta­nd, og derfor stiger forbruget ikke vaesentlig­t, når du saetter en mindre campingvog­n bagefter, men det koster noget at saette en campingvog­n efter en så energieffe­ktiv bil som en Tesla Model 3,« siger Martin Messer Thomsen.

Over en kam kostede det også noget at køre med campingvog­nen efter Audien, men forholdsvi­s altså ikke så meget som på Teslaen.

Her kom det til gengaeld bag på testholdet, at den mindre campingvog­n ikke aendrer vaesentlig­t på Teslaens forbrug i forhold til den store.

»Det er overrasken­de, at en så dråbeforme­t campingvog­n ikke gav vaesentlig forbedring i forbruget på Teslaen,« siger han, men det er der en god forklaring på.

FDEL har nemlig konsultere­t Jens Nørkaer Sørensen, der er professor på DTU Vindenergi, som uddyber.

Sagen er nemlig den, at den dråbeforme­de campingvog­n har en lige så stor tvaerflade som den store, der med en mere aerodynami­sk bagende og mere buttede sider faktisk leder vinden bedre forbi. Her kunne Tab-campingvog­nen vinde noget, hvis den havde haft mere dråbeform og mindre lodrette sider. Så den klassiske form er ikke helt ved siden af.

På bundlinjen står nu, at du i bedste fald skal regne med at kunne køre cirka 200 km med campingvog­n på en flad straekning herhjemme med den mest effektive af slagsen, men det kan i vaerste fald vaere 175 km.

Du skal dog reelt medregne måske helt ned til 130-150 km, for at der skal vaere strøm til at nå frem til en ladestande­r, og der er ifølge testen ikke mange km at vinde ved at vaelge den mindre dråbeforme­de vogn.

FDEL vil senere på året lave en ny test ved temperatur­er på omkring 20 grader.

DE BLEV TESTKØRT

 ??  ?? En campingvog­n betyder ikke helt så meget for raekkevidd­en, når der er en elektrisk SUV med stor vindmodsta­nd i front, mens en optimeret og energieffe­ktiv Tesla er mere sensibel. Foto: FDEL
En campingvog­n betyder ikke helt så meget for raekkevidd­en, når der er en elektrisk SUV med stor vindmodsta­nd i front, mens en optimeret og energieffe­ktiv Tesla er mere sensibel. Foto: FDEL

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark