Jyllands-Posten

Meget bil af den klassiske slags

Kia Rio er efterhånde­n en aeldre bil. Et facelift understreg­er bilens grundlaegg­ende kvaliteter, og der er masser af solid bil for pengene, inklusive moderne, trådløs opkobling, hvis du tilkøber en pakke.

- JENS HØY

Husker du, dengang en lille benzinmoto­r stadig havde fire cylindre og ingen turbo? På papiret gav det ikke mange hestekraef­ter, men i praksis kunne du trille om hjørnet i tredje gear uden risiko for, at motoren gik ud. Det er det flashback, der gentager sig igen og igen i ugen med Kia Rio og klassisk firecylind­ret motor med beskedne 84 hk.

Jo, motoren er sløv, og skal du have kraefterne ud af den, ja, så skal den have mange omdrejning­er, og det klaeder ikke maskinen på 1,25 liter.

Den har det bedst, hvis du tager det helt roligt, men så kvitterer den også med lavt støjniveau og er ligeglad med, hvilket gear du er i. Det går ikke staerkt med at bringe bilen op i fart, og er man utålmodig, så er Rio med 84 hk ikke noget for dig, for drejningsm­omentet er beskedne 118 Nm ved hele 4.200 o/min., og da der samtidig blot er fem gear, så er motorvej ikke et sted, hvor denne Rio bryder sig om at befinde sig. Op til 110 km/t. går det an, men derefter snurrer maskinen med så mange omdrejning­er, at man skal haeve stemme for meget for at tale med sin medpassage­r, og glem alt om at kommuniker­e med folk på bagsaedet.

En kraftigere 1,0 liters motor med turbo og 100 hk koster 17.000 kr. ekstra.

Staerk pris

Den nuvaerende Rio blev senest opdateret i 2017, og den nye har erhvervet et facelift, hvilket gør bilen interessan­t, og prisen er lav. Testbilen koster grundlaegg­ende 150.000 kr., og med en udstyrspak­ke til 25.000 kr. og en gang metallak kan den trille ud fra forhandler­en, efter at du har sluppet 181.000 kr.

Den oplagte konkurrent er Hyundai i20, der er en helt ny bil med alt, hvad det indebaerer af moderne komfort og sikkerheds­udstyr, men billigste version med samme motor koster lidt mere end Rio, og skal du have alt det fine, moderne udstyr, så ryger i20 forbi 200.000 kr. En anden oplagt konkurrent er Toyota Yaris, men også her skal der flere penge på bordet, hvis man skal have andel i alle de nye tekniske laekkerier, som Yaris kan fås med.

Moderne opkobling

I forbindels­e med faceliftet har Rio med Pluspakke fået trådløst Apple Carplay og Android Auto, og det er med til at løfte den daglige omgang med bilen. Systemerne er en del af bilens store højopløste skaerm på otte tommer, og de indeholder også bilens fine bakkamera. Desvaerre er der ikke parkerings­sensor foran, og vaelger du Rio, skal du gøre dig klart, at den kun er med gammeldags lys. Moderne LED-naerlys er ikke en mulighed.

Af gode komfortdet­aljer er varme i rattet og paene saeder med fornuftig støtte.

Rio er en af de mest succesfuld­e modeller fra den sydkoreans­ke producent, og modellen er da også et af de køretøjer, der har holdt ved sit navn gennem flest år. Den første Rio kom på markedet i 1999, hvor den udmaerkede sig ved at vaere en af de absolut billigste i sin klasse.

Første generation af modellen kunne både erhverves som firedørs sedan og som femdørs stationcar – og isaer sidstnaevn­te var en populaer danskerbil blandt børnefamil­ier, der havde brugt for et rummeligt alternativ til dyrere bilmodelle­r. Med anden generation, der så dagens lys i 2005, fik de danske bilejere udelukkend­e mulighed for en femdørs hatchback-udgave. Tredje generation havde sin debut i 2011, og den nuvaerende udgave, som er fjerde generation, kom på markedet i 2017.

I Danmark er Rio den naestbedst saelgende Kiamodel med et samlet salg i underkante­n af 30.000 biler.

Konklusion

Kan du leve med fravaeret af moderne lys på bilen og f.eks. adaptiv fartpilot, så er Rio billig, og komforten er god. En god detalje er trådløst Apple Carplay, men den klassiske motor med få hestekraef­ter bør du prøve, inden du køber.

 ??  ?? Interiøret er med otte tommer skaerm, hvis man vaelger en Plus-pakke, og den er let at finde rundt i.
Interiøret er med otte tommer skaerm, hvis man vaelger en Plus-pakke, og den er let at finde rundt i.
 ??  ?? Designet er til den forsigtige side, men på sin vis mere elegant end det i konkurrent­en, Hyundai i20.
Designet er til den forsigtige side, men på sin vis mere elegant end det i konkurrent­en, Hyundai i20.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark