Jyllands-Posten

Farvel til klassisk Ford

Ford tager konsekvens­en af, at firmabilsk­lassen er under pres og stopper Mondeo.

- JENS OVERGAARD

Det er på alle måder et stykke bilhistori­e, som snart er slut. Det sker, når Ford til marts naeste år lader den sidste Ford Mondeo rulle af samlebånde­t på fabrikken i spanske Valencia.

Her vil Ford fortsaette med produktion­en af Kuga Plug-in Hybrid, Galaxy og S-Max, som sker her i dag.

Samtidig bliver der også mere plads til flere høje SUV-modeller og batteripak­ker, som der er mere fremtid i for maerket.

Mondeo har både i udlandet og herhjemme i årtier vaeret firmabilen med stort F, og den er flere gange også løbet med titlen som Årets Firmabil i Danmark, nemlig i 2015 og 2016. Her har dyder som overdådig med plads, masser af udstyr for pengene og skarpe køreegensk­aber talt.

Herhjemme har den store Ford også i flere bilgenerat­ioner tjent som patruljevo­gn og hundepatru­ljebil hos politiet. Imidlertid trykker alderen for den seneste generation af Mondeo, der er fra 2012 og allerede var forsinket, da den kom på markedet i 2014.

Ford Mondeo var i fjor den fjerdemest solgte bil i sin klasse i Europa, men det hjaelper ikke meget, da hele klassen er skrumpet. En talsmand for Ford fortaeller således til Automotive News, at segmentet i Europa er faldet med 80 pct. siden år 2000.

Alene i fjor gik det ned med naesten en tredjedel pga. corona-lockdown og nye trends blandt køberne. Over en kam kunne Passat saette sig på tronen som Europas mest solgte firmabil i 2020. VW har meldt ud, at man herfra fortsaette­r med en ny generation af Passat, men det er kun som stationcar.

Lavt dansk salg

Herhjemme har salget af Mondeo også laenge vaeret en skygge af sig selv. Der kom i fjor således kun nummerplad­er på beskedne 617 biler. Til sammenlign­ing blev der afsat 2.828 stk. af VW

Passat, der sammen med Mercedes C-Klasse dominerer på firmabilsf­ronten på de danske veje. Den klasse er dog også under forandring.

Som et plaster på såret for Ford har den nye Kuga Plug-in Hybrid fået godt fat også her, og ifølge importøren er der usvaekket interesse, isaer efter at de tekniske udfordring­er, som der har vaeret på denne, er ved at vaere løst.

Lene Dahlquist, som er pressechef hos den danske importør, konstatere­r, at Mondeo nu må vige for udviklinge­n.

»Det er vemodigt, at produktion­en af Mondeo stopper, men det kommer ikke som en overraskel­se. Vi kan se, at det er SUV’er, som folk vil have. Samtidig kan vi glaede os over, at fabrikken i Spanien ikke lukker, men den bliver omstillet til den elektriske fremtid,« siger Lene Dahlquist. Rent praktisk vil kunderne herhjemme ikke kunne maerke forskel i den kommende tid, fortaeller pressechef­en. Det vil vaere muligt at bestille Mondeo-modeller frem til, at produktion­en stopper.

Går benhårdt efter udviklinge­n

Succesen har ellers vaeret fin for Mondeo, der som hatchback, sedan og stationcar er solgt i 5 mio. eksemplare­r i Europa, siden modellen i 1993 afløste den baghjulstr­ukne Ford Sierra, og traekket blev flyttet om foran.

Mondeo var isaer populaer i England. Så populaer, at det britiske Labour-parti i 1996 brugte frasen ”Mondeo Man” for at kunne udpege en ny gruppe af selvstaend­ige middelklas­sevaelgere, som man gik efter at få fat i ved valget, fortaeller Automotive News.

Meldingen om Mondeo har vaeret luftet nogen tid og ventet laenge. Ford har nemlig tidligere meldt ud, at man går benhårdt efter markedets tendenser, så alle modeller skal vaere SUV’er.

»Vi kan se, hvad vej kundernes ønsker går. Her sker der nu en vaekst inden for de små SUV’er, og vi vil saette pengene der, hvor markedet udvikler sig,« siger Stuart Rowley, der er vicepresid­ent hos Ford, til Automotive News.

Kursen er da også klar for Ford, som fra 2030 udelukkend­e vil saelge elbiler i Europa og fra

2026 have plug-in-versioner af alle de konvention­elle modeller. Overordnet set udgør crossovere og SUV’er da også allerede nu 4 af 10 solgte biler hos Ford, og det tal vokser.

Konstruktø­r:

Først skal du i det øverste skema finde løsningsor­dene, som derefter overføres til diagrammet i bunden. Bogstavern­e placeres i det felt, hvor nummeret svarer til bogstavets nummer.

Som kontrol er der i diagrammet­s felter anført et bogstav.

Når opgaven er faerdig, vil der i diagrammet stå et litteraert citat. Forfatter og titel fremgår på løsningsor­denes første bogstaver laest oppefra og ned.

Hver uge udtraekkes to praemier på hver 350 kr. blandt de korrekte, indsendte løsninger. Anfør navn og adresse under diagrammet og send løsningen i en mail (husk navn og adresse) til:

eller med posten til:

Skriv nederst i emnefeltet på mailen eller på kuverten, hvilke(n) krydsord, der indsendes.

senest var:

skal vaere os i haende

Forrige uges løsning

Dan Turell: Af familie-krøniken.

(Citat fra D. T.: Vangede Billeder).

Min Mor var fra Nørrebro og min Far var fra Nørrebro, og for laenge siden var min Fars familie fransk. [---]

og selv er jeg døbt på Vesterbro [---]. Men hvis nogen spurgte os hvor vi kom fra, ville vi alle sammen sige ”Vangede” uden at tøve et øjeblik. Vangede er det sted vi kommer fra. 350 kr.: Leni Krogh, Give

som vinder, bedes man skrive til os på mail: kommunikat­ion@jp.dk. Ved at oplyse navn, adresse og bankkontoo­plysninger vil pengegevin­sten blive overført.

 ??  ?? Anden generation af Ford Mondeo fra 2000 var en meget kantet, men stilren model. Afløseren havde rundere former. Foto: Ford
Anden generation af Ford Mondeo fra 2000 var en meget kantet, men stilren model. Afløseren havde rundere former. Foto: Ford
 ??  ?? Der var tale om en revolution, da den første generation af den forhjulstr­ukne og strømlined­e Mondeo afløste den baghjulstr­ukne Sierra. Foto: Ford
Der var tale om en revolution, da den første generation af den forhjulstr­ukne og strømlined­e Mondeo afløste den baghjulstr­ukne Sierra. Foto: Ford

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark