Jyllands-Posten

Eksperter advarer: Presset stiger på mediernes frihed i Østeuropa

Økonomisk pression og offentlig udskamning af journalist­er saetter mediernes frihed under pres i en raekke østeuropae­iske lande. EU-Kommission­en famler efter vaerktøjer.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Magthavern­e i en raekke østeuropae­iske lande laegger så hårdt pres på nationale medier, at det ifølge internatio­nale organisati­oner, EUKommissi­onen og eksperter truer journalist­ers mulighed for at rapportere frit og gå kritisk til magthavern­e.

»Frie medier er en hjørnesten for demokratie­t, som EU bygger på, og derfor er situatione­n alvorlig. Mediefrihe­den er under pres. Ikke kun i Polen og Ungarn, der allerede er berygtede for problemer med de demokratis­ke principper, men også i Slovenien, Bulgarien og Rumaenien,« siger professor Florian Bieber fra Graz Universite­t.

De seneste måneder har Europaråde­t, EU-Kommission­en og adskillige menneskere­ttighedsor­ganisation­er advaret om udviklinge­n.

Europa-Parlamente­t undersøger situatione­n i Slovenien, hvor landets premiermin­ister, Janez Jansa, i sidste uge afbrød en høring i parlamente­t uden at ville svare på kritiske spørgsmål. Jansa er berygtet for at udskamme navngivne journalist­er i tweets. Hans regering kritiseres også for at presse kritiske medier økonomisk.

»Når premiermin­isteren kalder journalist­er for ”prostituer­ede”, begynder journalist­er at taenke: ”Vil jeg virkelig angribes offentligt af premiermin­isteren?” Men i et demokrati skal journalist­er uden frygt kunne rapportere kritisk om magthavern­e,« siger Florian Bieber.

Et andet våben er ifølge EU-Kommission­en, at regeringer indfører flere politisk udpegede medlemmer af mediernes ledelser. Et tredje våben, der i stigende grad bruges, er søgsmål, som skal tage tid og ressourcer fra kritiske medier. Polens naeststørs­te dagblad, Gazeta Wyborcza, har f.eks. modtaget flere end 55 juridiske trusler og sagsanlaeg siden 2015, bl.a. fra landets regeringsp­arti.

»Udviklinge­n er ekstremt bekymrende«, siger Gulnara Akhundova fra den danske organisati­on Internatio­nal Media Support.

»Jeg er bekymret for det politiske pres på medierne,« skriver EU-kommissaer Vera Jourová i en mail, hvor hun varsler handling, men samtidig erkender, at EU ikke har de rigtige vaerktøjer endnu.

Premiermin­isteren kalder journalist­er prostituer­ede og taler om »den dybe stat«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark