Jyllands-Posten

Eksperter er splittede om at åbne graenserne for vaccinered­e turister

Vaccinered­e udlaending­e skal kunne rejse ind i Danmark som turister, lyder et forslag fra De Konservati­ve, der bakkes op af de øvrige blå partier. Eksperter er splittede om forslaget.

- RASMUS FREDSTED rasmus.fredsted@jp.dk

Står det til De Konservati­ve, Venstre, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige, skal udlaending­e allerede fra i dag kunne rejse ind i landet som turister, hvis de er blevet vaccineret med en vaccine, som er godkendt af Det Europaeisk­e Laegemidde­lagentur, EMA.

Det skriver Ritzau.

Det er formanden for De Konservati­ve, Søren Pape Poulsen, der fredag fremlagde forslaget, som skal vaere med til at sende et signal til udlaending­e om, at de godt kan begynde at planlaegge at holde ferie i Danmark.

Forslaget bakkes op af De Radikale, og partiets politiske ordfører, Andreas Steenberg, oplyser i en mail til Ritzau, at man gerne vil vaere med til at »undersøge fleksible løsninger, så vi kan åbne graenserne for vaccinered­e turister«.

Set med sundhedsfa­glige briller kan Danmark godt begynde at tage imod vaccinered­e turiste, lyder det fra professor i virologi ved Aarhus Universite­t Søren Riis Paludan.

»Det er en rigtig god idé. Vi skal hurtigst muligt have taenkt ind, hvordan vi får turismen i gang, i takt med at vaccinatio­nen rulles ud,« siger han og tilføjer:

»De er vaccinered­e, så de vil ikke smitte videre, og de vil heller ikke selv kunne blive smittet, og derfor er de ”usynlige” for en virus. Så på den måde er der ikke nogen sundhedsma­essig risiko overhovede­t for at tage dem ind i landet.«

Ifølge Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiolo­gi på Syddansk Universite­t, er idéen »ikke helt dum«, og han forestille­r sig ligeledes, at turister kan rejse ind i landet med et vaccinatio­nsbevis som et gyldigt indrejsedo­kument, idet de ikke udgør en større smittemaes­sig risiko.

Men skal man vaere på den sikre side, skal turisterne tage en lyntest ved ankomst til landet for at bekraefte, at de ikke baerer rundt på små maengder af virus, lyder det.

»I hvert fald her i starten, hvor det stadig er uvist, hvor meget smitte, man som vaccineret baerer rundt på,« siger Hans Jørn Kolmos, der peger på, at risikoen for, at vaccinered­e baerer rundt på smitte, er ret beskeden, men ikke kan udelukkes.

Relevant snak

Set fra et sundhedsfa­gligt synspunkt er forslaget fra De Konservati­ve helt relevant, mener Søren Riis Paludan:

»Det skal ikke vaere sådan, at vi først begynder at snakke om det her om tre måneder, vi kan lige så godt komme i gang med at taenke de her tanker, så faerdigvac­cinerede straks kan få nogle af de muligheder, vi alle snart har igen.«

Søren Riis Paludan peger på, at tiden er ved at vaere moden, da pandemien i vores del af verden »går hurtigt« mod et niveau, hvor restriktio­ner ikke er berettiget, og derfor er det relevant at se på, om vaccinered­e turister snart igen kan komme på besøg.

For tidligt at åbne graenser

Det er en rigtig god idé. Vi skal hurtigst muligt have taenkt ind, hvordan vi får turismen i gang, i takt med at vaccinatio­nen rulles ud. SØREN RIIS PALUDAN, PROFESSOR I VIROLOGI, AARHUS UNIVERSITE­T

Forslaget fra De Konservati­ve vaekker dog ikke begejstrin­g hos alle, og ifølge Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimen­tel virologi ved Københavns Universite­t, er det for tidligt at åbne graenserne for vaccinered­e udlaending­e.

»Vi har et Europa, hvor naesten alle lande slås med en tredje bølge eller et meget højt smittetryk, og selv om folk er vaccinered­e, er der en risiko for, at der i de her lande cirkulerer nogle virusvaria­nter, som vi ikke ønsker at importere. Og det karakteris­tiske ved de her varianter er jo, at de kan inficere folk, der er vaccinered­e,« siger han.

Det virker derfor lidt som om, nogen har glemt, at vi befinder os et sted i pandemien, hvor vi skal til at forhindre en tredje smittebølg­e, og på sådan et tidspunkt er det ikke relevant at åbne graenserne, lyder det fra virologen.

»Jeg vil ikke udelukke det på et senere tidspunkt, når mange er vaccinered­e, og der er en anden smittesitu­ation. Men det vil vaere nogle af de ting, der skal til, for at vi kan få en nogenlunde normaliser­et rejseaktiv­itet,« siger Allan Randrup Thomsen og tilføjer:

»Og så kan man diskutere, om et vaccinepas er nok i sig selv, eller om der skal en negativ test oveni, som en ekstra sikkerhed mod import af varianter.«

Står det til De Konservati­ve, er det ikke kun udenlandsk­e turister, der skal kunne rejse til Danmark. I forslaget hedder det også, at danskere, der er faerdigvac­cinerede, bør få muligheden for at rejse ud i verden igen.

 ??  ?? De Konservati­ve foreslår, at vaccinered­e turister igen skal kunne rejse til Danmark. Arkivfoto: Carsten Snejbjerg
De Konservati­ve foreslår, at vaccinered­e turister igen skal kunne rejse til Danmark. Arkivfoto: Carsten Snejbjerg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark