Jyllands-Posten

Regeringen går langt i kampen for teleoplysn­inger, siger eksperter

En saerlig formulerin­g i regeringen­s nye plan for logning viser, at den er parat til at udfordre EU-retten et skridt laengere, end vi er vant til, siger eksperter.

- KAARE KRONBERG JENSEN kaare.k.jensen@jp.dk

Selv om det ikke er uvant, at skiftende regeringer i de senere år har udfordret internatio­nale afgørelser, vaekker en saerlig formulerin­g i regeringen­s plan for logning af danskernes teleoplysn­inger, alligevel opsigt hos flere eksperter.

Regeringen praesenter­ede i sidste uge en lovskitse, der skal sikre, at politiet i fremtiden også vil kunne få adgang til teleoplysn­inger som bevismater­iale i efterforsk­ninger.

Det sker, efter at den generelle og udifferent­ierede logning, som teleselska­berne i dag er pålagt, og som med en kendelse i hånden giver politiet adgang til danskernes teledata, nok engang er blevet underkendt af EU-retten.

I et interview med Jyllands-Posten langede justitsmin­ister Nick Haekkerup i sidste uge ud efter EU-Domstolen og kaldte efterårets dom en håndsraekn­ing til forbrydern­e. Ministeren bebudede også, at regeringen er villig til at gå så langt som overhovede­t muligt inden for EU-rettens rammer i kampen for danskernes tryghed.

Men ifølge eksperter i EUret, forfatning­sret og jura går regeringen med en usaedvanli­g formulerin­g skridtet laengere, end det man normalt ser, når politikere godt ved, at de bevaeger sig på kanten af internatio­nale regler.

»Det er en udtrykkeli­g erkendelse af, at det fremlagte med relativ stor sandsynlig­hed er i strid med EU-retten. Men i lyset af EU-Domstolens retspraksi­s på logningsom­rådet de senere år – senest med La Quandratur­e – er det da også klart, at både de nuvaerende danske logningsre­gler og dem, man foreslår, går helt til kanten og formentlig over,« lyder vurderinge­n fra Louise Halleskov, som er lektor i EU-ret og Menneskere­t på Juridisk Institut ved Aarhus Universite­t.

Vaesentlig procesrisi­ko

Den såkaldte La Quandratur­e-dom praecisere­de den 6. oktober, at den masselogni­ng, der bl.a. finder sted i Danmark, er i strid med EUretten, men dommen åbnede op for, at der kunne ske en undtagelse, hvis logningen skete med henblik på beskyttels­e af den nationale sikkerhed.

I lovskitsen, som er et oplaeg til et lovforslag, der ventes at blive fremsat til efteråret, fremgår det, at Justitsmin­isteriets plan også er at bruge oplysninge­rne, der er logget med henblik på beskyttels­en af den nationale sikkerhed, til opklaring af grov kriminalit­et.

Det er dog med en »vaesentlig procesrisi­ko«, som det hedder i lovskitsen.

En manøvre, som prompte blev kritiseret af IT-Politisk Forening, fordi dommen praecisere­de, at teleselska­berne kun kunne pålaegges målrettet logning i sager om grov kriminalit­et – altså ikke generel og udifferent­ieret logning. I en analyse gjorde foreningen det klart, at det naeppe var det, som domstolen havde taenkt, og påpegede »det meget usaedvanli­ge forbehold om vaesentlig procesrisi­ko« reelt betyder, at ministerie­t er klar over, at dets plan med en ganske betydelig risiko ville blive underkendt af EU-Domstolen.

Ord vejet på en guldvaegt

Formulerin­gen »vaesentlig procesrisi­ko« er ifølge flere eksperter usaedvanli­g og måske endda også enestående. Som Louise Halleskov siger, mindes hun ikke at have set formulerin­gen indgå i bemaerknin­g til en lov inden for de områder, hun har beskaeftig­et sig med.

Det gør Jens Elo Rytter, juraprofes­sor og ekspert i forfatning­sret ved Københavns Universite­t, heller ikke:

»Hvor der tidligere har vaeret en tilbøjelig­hed til at laegge sig på den sikre side af vores internatio­nale forpligtel­ser, synes jeg, at vi i de senere år har set en tendens, hvor man i højere grad er villig til at tage en procesrisi­ko. Men jeg har ikke tidligere, før i denne lovskitse, set udtrykket »vaesentlig procesrisi­ko« blive brugt.«

Det gør sig også gaeldende for juraprofes­sor Sten Schaumburg-Müller og Peter Starup, lektor ved Juridisk Institut på Syddansk Universite­t.

Peter Starup, som har beskaeftig­et sig med EU-ret, mener, at der ofte løbes en procesrisi­ko, når der lovgives i Danmark, uden det kommer til udtryk:

»Det bliver ofte kun skrevet, når der er noget, som er meget tvivlsomt. Når man som noget nyt bruger formulerin­gen »vaesentlig procesrisi­ko«, betyder det muligvis, at vi naermest er sikre på at tabe. Måske som en politisk manifestat­ion, hvor vi i dette tilfaelde siger, at Danmark virkelig går glip af et saerligt efterforsk­ningsskrid­t.«

Jens Elo Rytter mener, at tendensen om at udfordre internatio­nale afgørelser isaer på udlaending­eområdet er blevet skaerpet inden for de seneste fem-seks år, og han henviser bl.a. til den såkaldte København-erklaering, som har vaeret omtalt som et forsøg på at staekke Menneskere­ttighedsdo­mstolen.

Da den davaerende udlaending­eog integratio­nsminister Inger Støjberg (V) tilbage i 2015 bebudede stramninge­r på familiesam­menførings­området, gjorde hun det også klart, at der var en »procesrisi­ko«.

»For mig betyder procesrisi­ko i embedsmand­ssprog, at der er en reel risiko for, at Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsdo­mstol eller EUDomstole­n vil komme frem til, at det er i strid med vores internatio­nale forpligtel­ser. ”Vaesentlig procesrisi­ko” betyder så, at der er stor risiko for, at det er i strid med vores forpligtel­ser,« siger Jens Elo Rytter og tilføjer:

»Ordene er vejet på en guldvaegt, og derfor er det på ingen måde tilfaeldig­t, når der står »vaesentlig procesrisi­ko«. Det må betyde, at det er meget tvivlsomt, om det holder i forhold til EU-retten.«

Justitsmin­isteriet henviser til en pressemedd­elelse fra sidste uge og har ikke yderligere at tilføje.

Når man som noget nyt bruger formulerin­gen »vaesentlig procesrisi­ko«, betyder det muligvis, at vi naermest er sikre på at tabe. PETER STARUP, LEKTOR, JURIDISK INSTITUT, SYDDANSK UNIVERSITE­T

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark