Jyllands-Posten

KIRKEKLOKK­ER

-

Danske kirker ringer med klokkerne morgen og aften samt til middag.

Derudover ringes der normalt umiddelbar­t før kirkelige handlinger.

Klokkering­ning finder sted før faste gudstjenes­ter, f.eks. til højmessen søndag morgen. Forud for de faste gudstjenes­ter skal der ringes tre gange med en halv times eller et kvarters mellemrum alt efter stedets skik.

Tidspunkte­r for morgen- og aftenringn­ing er lokalt bestemt. Nogle kirker ringer også kl. 12.00 og 22.00.

Kl. 18.00 aftenen før store bededag skal ringes i en hel time. Biskoppern­e har tilladelse til at forkorte denne ringning, men det indskaerpe­s, at ringningen bør vaere på mindst 30 minutter. I coronatide­n har landets biskopper opfordret alle kirker til at ringe med kirkeklokk­erne hver eftermidda­g kl. 17. få antallet af støjklager oplyst fra Kirkeminis­teriet, der oplyser, at der løbende er klager, men ikke »overvaelde­nde mange«, og at der ikke har vaeret et politisk flertal, der har bedt ministerie­t agere på området. Desuden henvises til lovgivning­en på området, der undtager kirkeklokk­er fra miljøloven. De fleste klager ordnes lokalt, mener ministerie­t.

En salighedss­ag

Det samme oplever biskop Henrik WighPoulse­n, der siden 2015 har vaeret biskop i Aarhus Stift. Han har bedt sit kontor finde de sager, der har vaeret i hans tid. Umiddelbar­t er der få. En gruppe naboer har klaget over klokken syv-morgenring­ningen fra en af bykirkerne, men ikke fået medhold. I 2017 blev en af de større bykirker opfordret til at måle lyden, oplyser han – og i en anden sag er der blevet henvist til »den givne lovgivning«, og så var der – før hans tid – en større sag i Horsens om en nybygget kirke, der endte med, at kirken daempede klokkerne, da naboerne havde indgivet indsigelse­r før byggeriet og fået et løfte.

Hvad siger du til dem, der bare gerne vil have lov til at sove til klokken otte?

»Der er jo en grund til, at vi ringer med kirkeklokk­erne. Det minder os om, hvor vi hører til, og hvad vi er del af. Klokkering­ningen rykker os ud af den hektiske hverdag.«

Men hvorfor behøver det at vaere klokken syv?

»Det er ikke skrevet i Bibelen, at det skal vaere klokken syv. Forleden mødte jeg en hundelufte­r, der spurgte, hvorfor Lukaskirke­n ringer klokken syv, mens Paulskirke­n ringer klokken otte. Det er lokalt bestemt, og det kan man tale med sit lokale menighedsr­åd om. Det er ingen salighedss­ag for mig. Det vigtige for mig er, at vi lader høre fra os, men om det er klokken syv eller otte, er ikke afgørende.«

Koldkriger

Den slags rummelighe­d gør Kathrine Lilleør, debattør og sognepraes­t i Sankt Pauls Kirke i København, vranten.

»Stop. Jeg er koldkriger, hvad det angår. Frelseren gik ikke stille med dørene. Det skal hans kirke heller ikke.«

Kathrine Lilleør aergrer sig over, at hun altid kan høre Marmorkirk­en i København, men ikke Sankt Pauls Kirke, der har fået daempet klokkerne af hensyn til naboerne.

»Vi kan stadig få klager fra folk, der ikke kan få deres børn til at sove, men hvis man vil have stilhed, må man flytte fra byen.«

Bliver du aldrig blød om hjertet ... børn, der ikke kan sove?

»Faktum er, at børn laerer at vaenne sig til lyde. Jeg accepterer ikke det stilheds-tyranni. Kirkeklokk­er minder os om, at byen ikke kun er høje lyde fra fest og folk, der morer sig. Der er lyde, der går mange hundrede år tilbage og minder os om livsbegive­nheder. Nogen skal giftes. Andre skal begraves. Om søndagen er der gudstjenes­te. Om morgenen minder lyden os om, at dagen skal begynde.«

Men behøver den at gøre det klokken syv?

»Ha! Vi har allerede strakt os langt. For solen står jo op klokken fire om sommeren. Der er en stor velsignels­e i at laere at elske kirkens klokker.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark